"Ciscenje" Mac-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Ciscenje" Mac-a

29.02.2012 | 12:34
Posto sam jos uvijek svjez sa koristenjem Maca zanima me jedna stvar. Da li je potrebno "cistiti" osx sa npr. aplikacijom Clean my Mac i koliko cesto to treba raditi? Posto sam stavio ssd vidim da je ogromna razlika prilikom scaniranja da ima puno vise smeca u odnosu dok sam to radio s hard diskom. Nakon pola sata rada nakupi se i do 100 mb smeca pa neznam jeli to normalno. Molio bi ako mozete podjeliti iskustva i ako to radite koje jos programe koristite.
29.02.2012 | 12:49
Potaknut tvojim pitanjem otičao sam pogledati šti radi taj "Clean my Mac"... Dakle većinu toga navedenog radi sam OS X kao i svaki UNIX sustav kao dio dnevnog, tjednog i mjesečnog održavanja koje se automatski pokreće. Problem je što je većina tih radnji postavljena da se pokreće u gluho doba noći kada serveri rade ali osobna računala često ne.
Osobno nisam nikad koristio te alate za "čišćenje", smatram da su nepotrebni i mogu samo stvoriti potencijalne probleme. OS X zna što i kako i kada očistiti, i nisam nikada imao nikakvih problema.
29.02.2012 | 13:07
Imam CleanMyMac ali ga stvarno rijetko pokrećem, kao i sve ostalo šta je kao održavanje OSX-a, nisam nikad imao nikakvih problema, mislim da Riba ima pravo da nam to ne treba. Ali oni koji tek friško dolaze od Prozorčića ne vjeruju da Mac radi, radi i radi bez da se oko njega titra i čisti kao oko prozora. Možda bi to bila dobra idea za posao izmisliti neko sranje koje bi oni koji ne vjeruju uvjek mogli povući kao neku zakrpu ili neko čišćenje ili neko održavanje.
29.02.2012 | 13:25
To sto sam ja poceo raditi vise mi djeluje kao opsesija i bas mogu reci da opterecuje moj mozak. Ja vjerujem da Osx odradi to na najbolji moguci nacin ali zbuni me to jos pogotovo kad nakon clean my mac-a pogledam daiy disk i vidim da je oslobodilo disk onda mi daje jos vise na znanje da to trebam uraditi.
29.02.2012 | 13:35
Nikada nisam koristio specijalne alate za čišćenje, a svoje Macove na poslu i doma nikada ne "reinstaliram". I sve je OK godinama. Priča se svodi na dvije stvari o kojima treba brinuti da sve bude ok:

1) Jednom mjesečno s Disk Utility pogledati da nema sitnih grešaka na disku, ako ima, srediti ih dok ne nastane problem. Uvijek držati na disku slobodnog prostora u cca dvostrukom iznosu od količine RAM-a kako bi swap file mogao disati i kako bi OS X imao dovoljno prostora da sam radi potrebnu defragmentaciju.

2) Jednom godišnje s nekim alatom za vizualni pregled sadržaja diska (preporučujem DaisyDisk) pogledati ima li velikih zaostalih fileova po nekim direktorijima i to počistiti. Neke velike aplikacije znaju ostaviti svoje libove u App Support i na sličnim mjestima, pa ako se više ne koriste, pametno je to baciti u smeće.
29.02.2012 | 13:53
Ja pustim Disk Warrior jedanput na godinu da pročešlja i ako on ne nađe ništa (a za divno čudo i ne nađe), onda stavim prst u uho i pjevam "Una Paloma Blanca".
Kad bi neko sa Prozorima toliko Experimentirao ko ja sa Mac-om nebi mu mogao 2 mijeseca.
29.02.2012 | 14:10
Riba kaže:
Osobno nisam nikad koristio te alate za "čišćenje", smatram da su nepotrebni i mogu samo stvoriti potencijalne probleme.

I u potpunom si pravu, pogotovo sto se tice "clean my mac". Ja sam ga koristio na SL i radio je sasvim pristojno al kad sam ga pokrenuo na Lionu ubio mi je comp do te mjere da sam morao radit reinstalaciju
I kao sta je rekao tino1 to je zapravo opsesija koja je doista nepotrebna.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.02.2012 | 14:27
Pa ja svog iMaca svako toliko obrišem mekom krpicom od prašine, a nisam znao da treba još nešto na njemu "čistiti"?
29.02.2012 | 14:40
Od kobne greske na dalje, i ja samo i iskljucivo na taj nacin odrzavam "higijenu" svog maca
29.02.2012 | 16:56
Izgleda da cu se i ja pridruziti vecini sto se tice toga.
01.03.2012 | 00:01
Imam i ja jedno pitanje u vezi "čišćenja", a u pitanju je sljedeće. Od ukupno 4 GB rama koje imam, kada upalim komp iStatPro i activity monitor pokazuju da je otprilike 3,35 GB Free... nakon par sati rada u kromu ,instalacija raznih programa itd, ostane mi 1.15 GB free... u activity monitoru zatvorim sve procese, nema ništa otvoreno, u njemu nema nijedan prikazan veliki potrošač, ali uspijem tako osloboditi do max 1.45 GB da mi ostane free... Je li postoji način da vratim još tog rama u raspoloživo stanje, osim restarta kompa?
01.03.2012 | 00:32
Ima programčić ”FreeMemory” radi to šta ti tražiš. Probaj, radi pouzdano. Ali i to je tipični Windows syndrom, dok sve radi ne treba ništa to se regulira samo od sebe.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
01.03.2012 | 10:50
Kako je već navedeno OSX će sam "osloboditi" memoriju s vremenom ako nema procesa....

zašto uopće želiš na activity monitoru odmah vidjeti da je slobodna nakon ubijanja procesa ? Zar ti nešto ne radi kako treba ili sl ?
01.03.2012 | 12:28
Radi sve, ali pokušao sam ga ostaviti na idle pola sata, samo upaljenog da vidim da li će osloboditi, međutim samo tih 1.16 GB je ostalo raspoloživo do restarta.
01.03.2012 | 12:46
Evo ja sam samo jedan dan pustio da ne diram clean my mac i sad pokazuje na daisy disku da je 200 mb manje prostora.
Neznam zasto to, nisam nista radio osim surfao. Da li je to normalno ili nije?
01.03.2012 | 13:00
To je normano.
01.03.2012 | 13:14
Hoce li se taj prostor osloboditi s vremenom sam ili ja moram?
01.03.2012 | 16:02
To će se samo regulirati, ne brini. Jedino ako ti taj prostor odmah treba?
01.03.2012 | 16:05
I molim te prestani stalno buljiti u daisy disk, bit će ti lakše. Tu se nema šta optimirati.
01.03.2012 | 16:18
Ok!
01.03.2012 | 17:42
Što ja daisy disk?
01.03.2012 | 17:48
OmniDiskSweeper za imućne hipstere.
01.03.2012 | 20:16
oujea kaže:
Radi sve, ali pokušao sam ga ostaviti na idle pola sata, samo upaljenog da vidim da li će osloboditi, međutim samo tih 1.16 GB je ostalo raspoloživo do restarta.

Da, fakat windowsaški sindrom. Kao ljudi koji si u auto ugrađuju još desetke kazaljčica pa cijelo vrijeme vožnje netremice motre napon akumulatora, tlak ulja, tlak ulja za kočnice, za servo, ...

Na Mac OS X se neiskorišena memorija dijeli na slobodnu (free) i neaktivnu (inactive). Neaktivna je bila nedavno aktivna (korištena) za neku aplikaciju koju si quit-ao, ali je OS drži po strani, za slučaj da ponovno pokreneš istu app (pa će se ona puno brže podići). Onog časa kad sustavu zafali free memorije, on će početi koristiti i inactive memoriju, a prije nego krene swapati na disk.
01.03.2012 | 20:20
Mislim kako od svih tlakova, najvažniji je tlak u krteru, a i temperatura.
01.03.2012 | 21:13
E. Pa onda tlak turbine, vakuum, temperatura ispuha, tlak u gumama...

01.03.2012 | 22:04
A kaj fali ako vozač zna kolika je temperatira ulja u turbini ili pritisak punjenja turbine? ,...
01.03.2012 | 22:07
Apsolutno ništa. Štoviše, ni sam ne znam kako sam uspio u 23 godine napraviti 800+ tisuća kilometara, a da ne znam kolika mi je temperatura ulja u turbini ili pristisak punjenja turbine. A o tlaku serva da i ne govorim. Naročito na stojadinu.
01.03.2012 | 22:26
800000+ km nisi napravio u gradskoj i prigradskoj vožnji tako da je tebi jedina bitna vura ona koliko još imaš goriva u rezervoaru
01.03.2012 | 22:58
Aaaaaa, hoćeš reći da moj susjed taksist koji je u isto godina napravio preko milijun km - ima sve te kazaljčice, njih 48, u svom taksiju i da ih pomno prati jer su iznimno važne u gradskoj vožnji?
02.03.2012 | 00:14
Opustite se, hrpa injžinjera razmišlja o tome koji parametri trebaju biti nadgledani i kontrolirani od vozača, i sve šta on sam nadoda je definitivno previše ili nije mu potrebno. Jedino šta pospješuje je nesigurnost u mašinu. Isto tako je i sa Računalima ( ako nisu Pendžeri) samo hranjenje nesigurnosti.
Moja žena ništa ne prati, a i ne nadzire nikakve parametre na njenom Mac-u i ne mogu reći da joj lošije radi nego moj koji je koliko toliko pod kontrolom. Zato momci gas i sve će biti ok.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 23 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, pontmax1, Riba, Anonimci (798)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO