16.08.2015 | 01:53
Osobni dojam (polu)switcha sa Windowsa na Mac.
S obzirom da mi je prvotna tema obrisana zbog mojeg (ne)razumijevanja pravila foruma… pokusat cu istu napisati uz blago izostavljanje pojedinih dijelova koje su rezultirale brisanjem iste.
Dakle… prije 3 mjeseca kupio sam novi rMBP (mid 2014) sa 16gb rama, 256ssd, te intel iris pro grafikom.
Cijena? Prava sitnica. Samo 2000€ u lokalnom Apple shopu u Dublinu.
Racunalo sam uzeo prvenstveno zbog viska para i nagovor mojih prijatelja koji su svi redom prvenstveno Apple zaljubljenici.
Prvotni sok i nevjerica gdje sam sam sebe uvjeravao da sam debil na kvadrat sto dajem tolike novce na laptop a sa kojima sam mogao kupiti malo zescu gaming masinu mucilo me jos koji tjedan nakon kupnje.
Prvo paljenje racunala me ostavilo bez daha. Sve fino, glatko, fluidno.
Iskreno… da nema jabuke na taskbaru… netko bi mi isto tako mogao uvaliti i linuxe i imao bi slican “meh” uzdah nakon pocetnog odusevljenja.
Kao osobi koja koristi windowse od prastare 98-ice pa do najnovije 10 verzije sve mi je bilo cudno i nezgrapno.
Do promjene je doslo kada sam poceo malo dublje zalaziti u predinstalirane programe tipa Pages, Numbers, Garage Band i sl.
Doradjenost aplikacija je uvijek bila na vrhuncu uz fantasticnu doradjenost ikona, prozora te samog layouta opcenito.
Sve mi je nekako logicno bilo poslozeno i tu sam se snasao u 10 sekundi.
Koju god da sam opciju trazio u system preferences, ili preferences samih programa sve sam pronasao bez imalo muke.
Instalacija programa je jednostavna da ne moze biti jednostavnija. Simply Drag&Drop i to je to. Nikakve fantazije i izmisljanja tople vode.
Kvaliteta retina displaya me naprosto ostavila odusevljenim, i sada svaki laptop koji uzmem u ruke automatski usporedjujem sa mojim MBP-om.
Baterija koja traje 9 sati je do nedavno za mene bila prava fantazija do kupnje ove igracke.
U pocetku sam dosta koristio Google Chrome prvenstveno iz navike da bi se na kraju prebacio na Safari zbog puno vece jednostavnosti upravljanja.
Magic Mouse kojeg sam kupio uz racunalo je za mene osobno bio totalni fail.
On je jednostavno samo…. prekrasno dizajniran i nista vise.
Meni koji sam navikao na “normalnu” velicinu misa uopce ne lezi ma koliko se ja trudio koristiti to touch cudo.
No kada govorim o Touchpad… e to je sasvim drugacija prica.
Iskreno… nisam nikada na windows laptopima koristio touchpad. A ovdje to tako lijepo radi da bi ga najradje koristio i za grafiku. Ugodno, korisno, brzo. To je sve sto mogu reci.
Instalirao sam Windowse putem bootcampa kao sekundarni sustav no zbog malih problema sa bluetoothom i mojom lijenoscu da palim i gasim os svako malo da bi se prebacio iz windowsa na mac i obrnuto isto sam uklonio nakon treceg dana koristenja.
Windowsi koje moram imati zbog programa u kojima radim vec godinama natjerali su me na postavljanje Parallels-a i instalaciju Windowsa u virtualki. Moram nadodati da sa time nisam izgubio apsolutno nista na brzini samog mac-a. Letiiiiii
Plus:
Dizajn
Kvaliteta ekrana
Baterija
Fantasticna brzina
Rad sa aplikacijama
Instalacija aplikacija
Touchpad
Minus:
Cijena
Wireless jacinu signala pokazuje boljom nego sto je u praksi (bar mi se tako cini)
Magic mouse mi je totalno beskoristan
Montiranje i demontiranje image-a
Ne mogu natjerati da mi print manager izgleda isto kao na windowsima (nedostatak opcija sto nije nuzno problem mac-a)
Osobni dojam:
veoma sam sretan sa novom igrackom, no mislim da ce mi trebati jos koji mjesec da se udomacim na novom os-u.
Napominjem da su ovo samo moji dojmovi i da kao takvi nisu poziv na flame war i slicne seme.