08.12.2015 | 15:59
civicar kaže:
Da ne quotam sve. Ti u biti zakljucujes da 90% trzista ne radi nista nego iskljucivo konzumira sadrzaj (prema ovom boldanom)? Ocito nisi svjestan da informaticka pismenost MORA postojati, i da biti nepismen i koristiti bilo kakav oblik informatike neide jedno s drugim.
Prvo moramo međusobno definirati što je to informatička pismenost, ali da, tvrdim da je 90% korisnika IT uređaja konzumetske naravi, a među njima ima i onih koji su po svim trenutnim normama informatički pismeni.
civicar kaže:
Pa ti meni sad reci jel to dobro ili lose i dali je to buducnost? Gomila morona koji cekaju sve na gotovo?
Moj upis nije bio s namjerom iznošenja neinformatičke pismenosti ili opće konzumentske naravi današnjih korisnika IT-a kao dobre ili loše ideje, već sam samo naveo podatak iza kojeg stojim. Nakon više od 15 godina u IT-u tvrdim da 90% korisnika ili potpuno konzumira IT ili djelomično i stvara nešto uz pomoć IT-a, ali bez znanja o IT-u. Da, možemo ih nazvati i moronima, makar ne bih išao tako daleko, ali upravo čekaju sve na gotovo i zato mnogi stručnjaci i vodeći ljudi IT-a imaju poprilične bojazni od AI-a, jer kao vrsta nismo spremni za to, barem ne još.
civicar kaže:
Mobilni OSovi jos uvijek NISU buducnost. Mijesas dva pojma IoT i mobilne OSove. IoT je super stvar i vec danas imas pametne kuce, inteligentne aute koji olaksavaju hrpu svakodnevnih obaveza i zaduzenja (zagrijes si stan, upalis klimu prije nego si doma, auto se napola sam vozi, upozorava na mrtvi kut...) i taj dio se munjevito razvija.
Mobilni OS-ovi su svakako sadašnjost
civicar kaže:
Sto se mobilnih OSova tice. Smartphone je tu, ali je ekran sam po sebi premali za bilo sta produktivno. Tableti su trebali "srusiti" Pc trziste i po Jobsu (pokoj mu dusi) je nastupila post PC era. Ispada da nije, jer prodaja iPada i opcenito tableta pada od kraja 2013 svaki kvartal.
Hm, ne bih sad navodio sve citate Jobsa s kojima je bio ili nije bio u pravu, ali post PC era je itekako nastupila. To što ti i tvoje okruženje zbog posla ili nekih drugih razloga to još ne primječujete nema veze s činjenicom. Sve više i više je obitelji koje nemaju klasično računalo kod kuće već za to imaju mobitel i neki tablet, a sa iPad Prom taj trend će se još brže povećati. Taj isti Jobs je tada rekao da će PC itekako ostati prisutan, ali u smislu kao što su radni strojevi i kamioni danas prisutni u auto industriji, znači isključivo za posao, a ne za zabavu, konzumaciju, odmor, pa čak i neko home made stvaralaštvo.
civicar kaže:
Interesantno je da prodaja Microsoft Surfacea Pro skocila i uredjaji tog tipa postaju hit (u 10 mjesecu Microsoft drzi 45% online prodaje tableta dok Apple samo 17% sa svojim tabletom) i sam Apple pokusava oponasati Surface Pro sa svojim iPadom Pro, koji je po meni cisti promasaj kad se uzme u obzir cijena i funkcionalnost.
Jedna statistika kaže da je 99% svih statistika krivo
. Statistike su danas ovakve, sutra onakve, a tržište se toliko mijenja da je samo izdavanje iPad Proa podiglo predviđanje prodaje Apple tableta za 15% (
j.mp/1IRJaHG ) .
Mislim da je veći promašaj tvoja usporedba iPad Proa i Surface Proa. 1. Nisu zamišljeni za isti posao, 2. Surface Pro je za ljude koji žele 2u1 (laptop + tablet) uređaj dok je iPad Pro za ljude koji žele grafičko artističku kreativnost + tablet. Kod Applea je uvijek po komentarima i raznim analizama tvrtki koje ne kuže Apple to tvrtka koja izbacuje same promašaje. U novije vrijeme to su bili iPod (što će nam još jedan mp3 player), iPhone (što će nam mobitel bez tipkovnice i s tako velikim ekranom), iPad (što će nam još veći iPhone), pa sve do MacBook Aira i MacBooka (tko će kupovat te male i skupe laptope pokraj "izvrsnih" netbooka), itd, itd. Sve promašaj do promašaja. Mislim da će vrlo slično završiti i iPad Pro.
civicar kaže:
Ljudi jos uvijek trebaju puni OS ako ista pametno u zivotu rade na racunalu (ne samo konzumiraju sadrzaj) i nakon par godina zaludjenosti tabletima trend se ocito smiruje i hype oko tableta i svemocnog mobilnog OSa je gotov.
Da, ljudi još trebaju "puni" OS i ti će ga i imati ili kroz Mac OS ili kroz MS Windows ili kroz neku Linux distru. Kako sam ranije naveo refenerca kamioni vs. osobni automobili. Zaluđenost tabletima nije prestala, jer nije niti postojala, samo se pojavio novi trend koji i dalje traje i ostat će ovdje za onih 90% ranije navedenih konzumenata. Tableti se daleko manje mijenjaju od mobitela, a i duže ostaju u funkciji. Prosječno trajanje tableta je 4 godine (referiram se na iPad), dok je kod mobitela to oko 2 godine i naravno da statistički gledano tržište tableta stagnira, kao što već 5 godina stagnira tržište PC-a.
civicar kaže:
Pristup file sistemu - prebacivanje i manipuliranje dokumenata je na iOSu nocna mora, file sistem je najjednostavniji i najprakticniji nacin za manipulaciju dokumentima.
Kako kome, ali to ovisi i o potrebama i svakako se slažem da ukoliko želiš koristiti iPad za IT poslove koji iziskuju često pristupanje file sistemu zbog ovih ili onih razloga to je nedostatak za takav posao.
civicar kaže:
Multitasking - pisanje dokumentacije, u isto vrijeme surfanje s ciljem prikupljanja dodatnih informacija te slusanje glazbe u pozadini jednostavno ne radi. Multitasking je nula.
Nije istina, apsolutno sve navedeno radi bez problema kod mene (iPad Air 2 i iOS9)
civicar kaže:
Bilo kakav rad u vidu poslovnih aplikacija, programiranja, baza, autocada, photoshopa, virtualizacije na iOSu je trenutno nemoguc.
Hm, kako sam rekao kamioni vs. osobna vozila, ali ne znam na što konkretno misliš, pa ne mogu niti konkretno proturiječiti
Za sve konkretne IT poslove zato još uvijek postoji i desktop OS.
Ovo oko Windowsa i OS X-a se u principu slažem, ali ne u svemu.
Svakako da postoji i postojat će potreba za desktop OS-om, ali kod vrlo rijetkih pojedinaca i kod one većine kojoj je IT posao, ali za ostatak tržišta koji čini 90% svih korisnika IT-a, desktop OS postaje nebitan.
Sami Windowsi uvijek imaju trend dobre i loše distribucije, ali zadnji Win 10 je vrlo ok, iako meni osobno zamoran i nekako sam u Windows okruženju uvijek manje produktivan, ali to je moj osobni razlog zašto mi se ne sviđaju toliko, općenito i realno su vrlo dobar OS.