15.12.2016 | 20:03
Uopće se ne radi o tome da niti jedna javna služba ne funkcionira dobro ili da tamo nema radišnih, savjesnih ljudi koji znaju svoj posao. Problem je u OGROMNOJ birokraciji i birokratizaciji poslovanja. Milijun propisa, zakona, akata koji se jedni s drugima preklapaju, jednostavno država je sama sebi svrha. Neodrživ sustav.
Evo primjer u gradu XYZ (namjerno ne želim napisati ime, da ne bi bilo nismo znali.) prosječna plaća u općini je oko 5000 kn, prosječna plaća u proizvodno/trgovačkom sektoru je 3500 kn, pa je l' to normalno?!? Naravno da bi svi od vlasnika, zaposlenih željeli veće plaće, ali kako to izvesti kad ti država uzme previše (a marže su minimalne, tko ne vjeruje može na private pa možemo dogovoriti obilazak, jer mnogima to zvuči nevjerojatno), kad ti čovjek koji živi isključivo od tvojih uplata, davanja, poreza, nameta, prireza i sl. ima plaću veću nego što je ti imaš koji njemu uplaćuješ za plaću!?! Pa gradonačelnik navedenog grada ima 10368 kn plaću, što je 18643,14 kn u bruto 2 iznosu, pa je l' to normalno, koji dio tu nije jasan?!? Pričamo o gradu koji ima oko 5000 stanovnika.
Plaćaš porez, radiš sve po PS-u, trudiš se poštivati sve propise i zakone (jer u ovoj državi to je nemoguće) i za nagradu dobiješ inspekciju u prosjeku jednom u 2 tjedna, da malo nešto rade, a ako duže ništa ne napišu dobiju po ušima od nadređenih, jer kakav je to posao ako nikome nisu opalili kaznu. U isto vrijeme gledaš neke druge, valjda odabrane, zaštićene, što li, kako ne plaćaju poreze, kako su dužni na sve strane, kako radnicima ne isplaćuju plaću, muljaju gdje stignu i gdje mogu, a ista ta država koju financiraš njih jebeno štiti, a mene gazi, jer sam ja NITKO! U isto vrijeme okolina te osuđuje jer si kapitalističko govno, jer tja pa svi smo isti, generalizacija je najlakša za osuditi nekoga.
Kako konkurirati nekome poput Konzuma koji uredno ne plaća dobavljače po 6 mjeseci, koji radi noćne inventure koje su zakonom zabranjene, koji se s poreznom dogovara kad će platiti porez, kojem se inspekcija uvijek najavi prije dolaska!? A ti plaćaš na vrijeme, inventure radiš u radno vrijeme i izgubiš cijeli poslovni dan, plaćaš prekovremene i radnicima ne uvaljuješ dodatne koji su zakonom zabranjeni, inspekcija ti dođe bez najave i uzme ti uredno 3-4 sata radnog vremena. Na kraju uvedu fiskalizaciju da bi se zaštitili od prevaranata, a prevaranti samo nađu drugu foru muljanja, a ti opet fino u dodatni trošak kupovanja računala, softwarea i uvođenja interneta u poslovne prostore, a porezna jednim udarcem o tipkovnicu vidi koliko si zaradio, koliko potrošio i uredno vidi nesrazmjer, ali da, to je u nekim normalnijim, uređenijim državama.
Ponavljam, država, politička “elita” i odabrani skrojili su si državu za sebe, a mi ostali financiramo njihovu pljačku, bahatluk, neznanje. Naravno da je sad problem što učiniti sa sigurno 30% previše zaposlenih u državnim službama (ministarstva, županije, općine, agencije, itd.), ali ja ne znam shvaća li netko o čemu ja ovdje drobim? Da!, nemam ništa protiv državnih službenika. Da!, želim sređenu državu koja funkcionira prema nekim pravilima. Da!, želim provođenje zakona za sve jednako, a ne za odabrane… toliko želja, ali očito niti jedna nije provediva, barem ne kod nas.