10.12.2017 | 09:17
Nemam nikakvo pitanje ni problem,nego da podijelim svoje iskustvo sa spašavanjem dvije mašine koje su (bile) zastarjele i neupotrebljive, a sad opet rade normalno i koriste se.
Slučaj prvi: starci imaju macbook plastični, crni (2006.) koji im je posve dovoljan za njihove minorne potrebe koje su uglavnom svode na surfanje i mailanje. No, kako imamo rodbinu u Australiji, tu je i skype kao pravi razlog postojanja. Na kompu je 10.7.5 kao maksimum OS koji ide gore. I prije nekih 6 mjeseci je M$ odlučio da skype više ne radi sa starijim inačicama i nastala panika. Skype ne radi! bio je paničan telefonski poziv...
I kaj sad? Prva ideja bila je kupnja nove mašine. I onda gledam to sve i nisam uvjeren da to ima smisla, pa rekoh, nek se strpe malo i daju mi komp. I dignem ja na njemu bootcamp, gore windows 7 (32 bitni) i sve radi. Možeš dignuti gore novi skype, radi kamera, sve. Elem, sad je gore windows 7, firefox, thunderbird i skype i komp radi čisto dobro. Da stvar bude gora (za mene) ima ugrađen SSD disk i boota windowse 7 brže od onog smeća od hp-a koji ja imam na poslu i koji moram koristiti
Slučaj drugi: iMac late 2006 (merom proc, C2D, 2.0 GHZ), ista sudbina. 10.7.5 i ne ide dalje. Radi, ima SSD, 3 GB rama (maks) ali s njim zapravo više ne možeš puno, isključivo zbog softverskih ograničenja temeljem starog OSX-a.
Pa, ista odluka: ajmo gore s pendžerima 7. No, tu je situacija malo drugačija utoliko što apple navodi da taj komp (ni)je podržan. To se odnosi primarno na drajvere. Nemam kaj izgubiti (a OSX je ionako gore!) pa da probam. I ons e instalira, ali ne radi dobro (prikaz na ekranu, ne postiže nativnu rezoluciju). Metnem gore applove drajvere, niš se ne poboljšava. Povlačim sve update prozora, ekran nakon neke iteracije (nikad nisu naučili napraviti combo upate!) ekran proradi, ali kad otvoriš taskbar više ne rade linkovi prema dokumentima i kompjuteru. Niš, idemo jo š jednom, nekaj se spo_ebalo. Obrišem cijeli bootcamp i iz početka. Opet ista stvar. Hm, komp se više ne koristi, idemo clean install svega. Prvo lion. pa onda opet sve ovo. I svaki put nakon inicijalne instalacije sedmice puknem gore drajvere za periferiju (isight kamera, tipkovnica itd itd).
Opet problem s taskbarom koji nestaje ako se odabere opcija da prikazuje meni. Napredak. Ali, nakon nekog updajta sve prestane raditi. Komp se diže samo u safe modu i ostaje tako zaglavljen. Ne valja. I sad mi je već malo glupo sve skupa, i posumnjam na drajvere koje apple ionako nije preporučio.
I krenem s još jednom instalacijom, ali sad bez toga. Prvo gore sedam. Onda povlačenje updatea. Dok nije sve povukao, ne diram ništa. Nakon neke iteracije, ekran proradi u nativnoj rezoluciji (1440 x 900) sam od sebe. Slika je sad onak kak treba biti. Ali, ne radi zvuk. Na koncu pokušavam appleove drajvere pojedinačno instalirati, jer me muči samo zvuk. Kameru još nisam ni probal.
Par sati kasnije (dosta googlanja i pregledavanja po forumima, na tom iMacu je to čest problem, koliko vidim) mi je već svega dosta i sad idem gore puknuti Appleov paket u cjelini, pa kom obojci, kom opanci.
I sve odradi i stvar radi! Komp je sad potpuno funkcionalan sa sedmicom. Gore je novi skype (dal ga budem starcima, veći ekran itd) koji radi, sliku šalje, kamera radi, zvuk radi, sve radi!
Dakle, ako netko ima iMac Core 2 Duo model s iSight kamerom (17") na njega idu windowsi 7, ali je bitno da se prvo pusti da windowsi SAMI odrade sve zakrpe, update i dorade prije nego se idu instalirati Apple bootcamp driveri 4.0433. Na Macbooku je sve proradilo odmah, nakon inicijalne instalacije sam metnul drajvere i nije bilo nikakvih problema, iMac nakon takve instalacije nije radil.
U svakom slučaju, kompovi rade normalno, surfanje nije problem, mogu vrtit youtube HD filmove preko cijelog ekrana bez trzanja i zastajkivanja i na taj način im je produljen životni vijek. Znamo da je hardveraj vrlo izdržljiv pa ne vidim razloga da ih se baca u zapećak, ako nekom još mogu poslužiti na ovaj način.
Eto, toliko od mene