22.02.2020 | 19:23
ronovar kaže:
- dali je 13.3 retina bolja od 15 MBP non-retina? Znači ako gledamo samo 13.3 veličinu ekrana na 15 veličine ekrana? (Razmišljam da je 13.3 retina bolja jer ima veću rezoluciju pa u nju stane više "prozora" nego na 15 MBP 1680x1050 rezlucije.
Ako imaš oči dovoljno dobre da možeš gledati tako sitne sličice, onda da, bolji je retina 13", nego non-retina 15"
S obzirom na ovu tvoju dilemu, pretpostavljam da gledaš 2012 modele. Ne zbog displaya, nego zbog drugih stvari, uzmi 15" non-retina Mid 2012. To je zadnji modularno građeni MBP (lako je i jeftino dograditi i RAM, i SSD) i pokazao se vrlo robustan i kvalitetan. 2012 retina modeli su prve retine, imali su određene probleme.
- gledajući MBP 2011 i 2012 imaju CPU od 45W TDP i to mi izgleda mnogo, neznam u kakvom je stanju LogicBoard pošto kad radi na punom opterećenju temperature su sigurno visoke...kako to rješavate? Dali uzmete nekvi program Volta npr. i undervoltate CPU da bi se dobila manja temp? Ili isljučujete Turbo opciju na CPU?
Nemam pojma o čemu pričeš.
To ti se na Macu ne radi. Konkretno Mid 2012 non-retina 15" MBP sam koristio 6-7 godina intenzivno, profesionalno, AutoCAD i druge projektantske alate. Nikad se ništa nije pregrijavalo. Laptop je živ i zdrav, i dan-danas, koristi ga moj sin na studiju, Matlab, Geogebra i sl.
Inače određene generacije MBP (mislim da, između ostalih, i 2011, i retina 2012) imale su problema s crkavanjem grafičkog čipa radi pregrijavanja (problem samog čipa, odnosno proizvođača čipa)
Cijene rabljenih MBP 13.3 retina su mi prihvatljive dok 15 retina cijena je x2...pa molim Vašu pomoć pošto neznam što da kupim da zadovoljim gornje uvjete.
Potraži 2012 non-retina 15". Važno je da zapamtiš - od 2012 retina modela nadalje, to što kupiš-kupio si, mogućnosti nadogradnje su minimalne ili nikakve, a to uključuje i zamjenu baterije (nije nemoguće, ali je teško i složeno zamijeniti).