18.01.2023 | 13:36
Meni je zadnji PC bio 2011 radi posla koji radim na Windows platformi i ne vidim razloga da više ikad vraćam na bare metal Windowse. Mogućnosti koje virtualizacija daje daleko prelaze gubitak performansi radi virtualizacije. Naravno, ako koristiš Windows za igre ili grafiku tj. bilo što gdje je potreban jači hardver onda preskoči virtualizaciju, a za sve ostalo samo virtualno. Windows Update izoliraš na razini virtualke, migracije na novo računalo idu copy/paste, većina SW za virtualizaciju omogućavaju dodatnu kontrolu VM-ova, .... Prednosti ima hrpa, sve osim performansi za kritične namjene (igre, grafika, ...).
Razdvajanje poslovnog dijela i privatnog na dva računala? Da, ali na dvije virtualke. Kupovati 2 fizička računala ne samo da je dodatni trošak nego i pitanje ergonomije i korištenja jer kad kupiš drugo onda se javljaju komplikacije (gdje ga smjestiti, drugi monitor, periferija,...), a ionako ne možeš raditi na oba.
Programi za računovodstvo - bilokoji SW za virtualizaciju, a za bolje performanse ako trebaš uzmi Parallels.
PC brandovi - svakako ili Dell ili Lenovo, jako loša iskustva sa HP-om zadnjih godina, ostali (Acer, Asus, ...) tako-tako tako, ali više su mi prikladni za kućno korištenje. "Složenac" u slučaju da dobro znaš što radiš i da trebaš posebni hardver (obični grafičke), no u ovom slučaju mi se ne čini kao potreba.