20.03.2024 | 11:49
Pozdrav ekipa, dugo vas čitam, prvi puta pišem, pa bi vas molio malo pomoći.
Nakon što je moj vjerni Acer laptop iz 2017. konačno kapitulirao pucanjem šarke i odvaljivanjem utora za punjač, mislim da je došlo vrijeme za prvi MacBook. Apple Silicon je jednostavno previše privlačan.
Koristim i Windows desktop, konfiguriran tako da je praktički bešuman, a upravo je i ta bešumnost nešto što me privuklo na Air.
Razmatram M3, 16 GB i 512 GB pohrane za, prilično monstruoznih, 1999€. Vidio sam da i običan M3 Air sa 8GB RAM i 256 GB pohrane ima sada dva NAND flash čipa sa po 128 GB, tako da je brzina čitanja značajno bolja nego kod M2, no ovdje se više vodim nekakvom dugovječnosti, da mi M3 izdži jednakih 7 sezona kao Acer. Također je jedan od glavnih argumenata za ovu jaču verziju što s M3 ih sada konačno ima u trgovinama, nije isključivo BTO koji se čeka 40-60 dana. Nadoplata za M3 Pro s jednakim specifikacijama je još dodanih 500-600€, što mi nikako ne dolazi u obzir cijenovno. Već mi je i ovih 1999€ za laptop nategnuto skroz.
Pregledao sam niz YouTube videa na temu, tako da sam second hand prilično upoznat s MacOS, a s obzirom da je Acer zadnjih par mjeseci prije puknuća šarki vrtio Linux (meni odličan Zorin OS), smatram da mi prelazak na Windowsu alternativni OS neće biti baš neki prevelik problem. Brzo sam se prilagodio na Linux, tako da mislim da ću i na MacOS. Ionako se hrpa toga danas radi u browseru, bar za moj use case
No, ostaje mi ipak par pitanja:
1. Plaćam Office 365 Personal u koji imam uključeno 1TB pohrane u OneDriveu. Koliko se dobro OneDrive integrira u MacOS? Čitao sam da funkcijama parira Windows verziji, no zanima me ima li netko iskustvo iz prve ruke što se tiče potencijalnih sync errora i sličnog. Nisam siguran da je to baš popularna kombinacija...
2. Trenutno za Windows PC koristim dva 1080p monitora. Nešto sam istraživao pa zaključujem kako 1080p za MacOS nije idealan, zbog scalinga i drugog. Rado bi se prebacio na jedan monitor, eventualno ultrawide 1440p ili 4K 16:9. Molio bi preporuku za neki model koji se prodaje na našem tržištu, a da nije baš u potpuno profesionalnoj sferi, kako funkcijama, tako i cijenovno
Idealno bi bilo kada bi imao ugrađen USB-C sa punjenjem, tako da bi HDMI ili DP ostavio za Windows kantu, a USB-C za M3 Air. Od periferije imam MX Mastera i mehaničku BT tastaturu, stoga nije potrebno da monitor ima USB hub koji bi služio kao KVM, ali je "nice to have".
3. Koliko je, zapravo, problem što Air M3 nema ventilator? Ne obrađujem video, fotografije prilično rijetko (par layera u photoshopu, basic stuff), tako da bi jedini sustained load moglo biti povremeno igranje nekih igara, poput CIV6. I to je veliko, veliko "ako". Day job mi uključuje hrpu tabova u browseru za istraživanje, neki jednostavan text ili markdown editor i spomenuto vrlo rijetko obrađivanje fotki.
4. Isplati li se uzeti nekakvo produženo jamstvo? U trgovini (iStyle) mi se nudi neki njihov paket za 100 i nešto eura, pa ne znam koliko je to smisleno. Može li se iz Hrvatske aktivirati Apple Care nakon kupnje? Ima li on smisla kod nas?
Hvala vam puno i isprike na long postu. Nadam se nakon kupnje i nekog vremena korištenja osvrnuti i iznijeti svoje dojmove.