03.01.2018 | 18:26
Da li je progran stvarno besplatan?
Za ne vjerovati, ali je.
A i punokrvna verzija (DaVinci Resolve 14 Studio) košta "smiješnih" (za ono što nudi) $299.
Koja su ograničenja?
Ne podržava 4K i veće formate, nisu raspoloživi neki napredniji alati, a jedna od rijetkih stvari koja u praksi može nedostajati "kućnom korisniku" je motion blur. No, podržava OFX pluginove pa se zamjenski motion blur (a i drugo) može tražiti među njima.
U konačnici je vjerojatno "jeftinije" (živci/vrijeme) jednostavno kupiti Studio verziju.
Da li se isplati instalirati?
Ne znam kako se mjeri "isplativost instalacije", ali garantiram da nijedan dupin neće stradati ako probaš.
"Isplati se" ako si spreman u njega uložiti vrijeme za svladati sve što ti treba za rad. DaVinci je primarno softver (štoviše, industrijski standard već godinama) za kolor korekciju i vidljivo je tome podređen. U novije vrijeme dobio je NLE dodatak i postaje sve popularniji i kao softver za montažu (a u kombinaciji s, na isti način "besplatnim" Fusionom, Nukeovim rivalom, i za kompletan VFX pipeline).
Toplo preporučam pogledati neki od video tutoriala koji ga objašnjavaju od nule, a ne pokušati u njemu napikavati ono što si do sada eventualno radio u nekom drugom NLE softveru (Final Cut, Premiere... kojigod).
Što se sve može i da li prima formate od bilo koje kamere?
Popis (ili barem naznaku popisa) formata imaš
ovdje, pri dnu.
Ne pada mi na pamet što bih rekao da "ne može" pa najbolje da na to pitanje odgovoriš sam sebi, ovisno o tome što tražiš od takvog programa.