06.03.2011 | 21:24
Ja u zurle, ti u gajde...
Ja sam to o čemu pišem probao, ali čini mi se da ti nisi, makar si profesionalac. Ne znam točno što se sve instalira skupa s QuickTime Playerom na Windowse, ali znam SIGURNO da VLC ne koristi ništa od toga. Svojevremeno smo se dosta oko toga natezali (bavio sam se videonadzorom, odnosno IP streamovima koje ovaj proizvodi te snimljenim videonadzornim zapisom). Napraviš ganc novi stroj s friškom instalacijom Windowsa. Friškom, djevičanskom. Probaš reprodukciju, ne radi. Instaliraš nešto. Probaš. Ne radi. Napraviš failover na prethodni restore point (efektivno, vratiš stroj u stanje prije zadnje instalacije). Instaliraš nešto drugo. Probaš. Ne radi. Restore. Instaliraš nešto treće (npr. QTP). Probaš. Ne radi. Restore. Instaliraš VLC. Probaš. Radi. I još pjeva Marseljezu. Nakon nekoliko takvih testova jednostavno više ne testiraš. Stavljaš uvijek VLC i ne zajebavaš se ni sa čim drugim. I radi od prve. Na normalnom hardveru. Bez štekanja.
A što se QT tiče, zašto misliš da bi mene kao korisnika moralo biti briga da li su QT codeci ili sam player to što ždere resurse i kolje stroj? Ponavljam. QTP na Windowsima radi katastrofalno. Jedini razlog zašto ga ja imam na windowsima je za reprodukciju eksportanih Keynote prezentacija (jer drugi playeri ne podržavaju auto-pauziranje u MOV formatu). Bilo tko tko se njime služi za gledanje filmova na Windozama umjesto VLC-a - ili nije čuo za VLC, ili je kao i ti video-profi s nekom mrcinom od stroja, ili je lud.
Što se tiče polurješenja, mogu se s tim načelno složiti. Ali ako je neka tehnologija ne samo postala pristupačna za konzumnu uporabu, već je tako i osmišljena i marketirana - dakle, NUDI se upravo konzumentima za kućnu uporabu (kao što je to npr. iMovie) - onda nije problem u konzumentu koji se time želi služiti, već u tebi kao profesionalcu kojem se ne da ništa o tome naučiti. Jasno je da ti kao profi ne koristiš amaterske alate, ali ako na pitanje "kako da prekopam svoj vrt od 100 m2?" daješ odgovor "Catterpillar M318D bagerom." - možda ipak ima mjesta čuđenju, zar ne?