Final Cut X i DSLR H.264.mov
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Final Cut X i DSLR H.264.mov

21.08.2012 | 17:04
Drage kolege zanima me kako se Final Cut X nosi u Timeline sa H.264.mov? Osobno koristim Final Cut 7, ali prekodiravanja u ProRes traže vrijeme i diskovni prostor. Isplati li se prelazak na FCP X kada se radi o DSLR videu?

HVALA!!
21.08.2012 | 17:27
Kolko sa skuzio, malo je dotjeraniji u zvakanju h264-ja, ali...to nije editing codec!
Kolko god imao jak stroj i brze diskove, biti ce sporiji i tezi od proresa.

Ne kuzim...zasto je tako velik problem prekodiravanje?
Ako te sisa disk space, napravi neke proxije, izeditiraj i poslje samo relinkaj sa originalnim (h264) fileovima...

A fcpx meni, a kolko cujem niti vecini kolega, nije bas sjeo.
Nabrikani imovie...ne vrijedi to te pare
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.08.2012 | 18:27
Da, baš sam htio napisat da se iMovie sasvim lijepo nosi sa mov datotekama skinutim direktno sa fotoaparata
21.08.2012 | 20:12
Pri importu obavezno odabrati opciju create optimized media, proxy media; pa nećeš te fajlove čuvati na disku do penzije, smontiraš, redneriraš, gotovo… i ne obraćati previše pažnju na one kojima fcpx nije legao jer ti neće baš biti od pomoći nego pratiti što i kako rade oni koji s njim znaju; www.applemotion.net (serial macbreak studio možeš besplatno skinuti i gledati preko itunes podcasta), www.larryjordan.biz… ima trivijalnih stvari ali i mogućnosti o kojima se malo zna i piše
21.08.2012 | 20:20
Alo...kaj je ovo napad mladih fcpx-ovaca na stare horde fcp-ovaca...
Ajme ovaca

U svakom slucaju, ako montiras sebi za gust i sitne projektice gdje nije bitna kompatibilnost i prenosivost, fcpx ce ti sasvim sigurno posluziti!
Kao i imovie, tako da steta para.
21.08.2012 | 20:28
Razlika između imovie-a i fcpx-a je prevelika da bi se mogle stvarati usporedbe, ali naravno ispravno veliš, software odabireš prema svojim potrebama i mogućnostima.
22.08.2012 | 14:24
Hvala na odgovorima

Ipak ostajem na FCP 7, nekako mi je logika rezanja videa i slaganja clipova na njemu ušla pod kožu. Probao sam kod frenda Premiere sa DSLR materijalom, sve to radi, ali ne dobro kao FCP s ProResom. Premiere non stop nešto mulja u pozadini.

E, sad se ispričavam za diletantska pitanja, ali zamolio bi da mi objasite sljedeći postupak: "napravi neke proxije, izeditiraj i poslje samo relinkaj sa originalnim (h264) fileovima..."

HVALA!
22.08.2012 | 18:58
cavarovobrdo kaže:
Hvala na odgovorima

Ipak ostajem na FCP 7, nekako mi je logika rezanja videa i slaganja clipova na njemu ušla pod kožu. Probao sam kod frenda Premiere sa DSLR materijalom, sve to radi, ali ne dobro kao FCP s ProResom. Premiere non stop nešto mulja u pozadini.

E, sad se ispričavam za diletantska pitanja, ali zamolio bi da mi objasite sljedeći postupak: "napravi neke proxije, izeditiraj i poslje samo relinkaj sa originalnim (h264) fileovima..."

HVALA!

Naravno da niti jedan soft ne radi dobro sa velikom kompresijom.
Prekodiravanje je osnovni dio montazerskog posla

Uglavnom, uzmes mpeg streamclip i prerendas sve materijale u neki mali proxy (ja koristim 426x240 prores proxy) u novi folder.
Naravno, imena klipova ostaju ISTA!!!

I onda montiras...
I montiras...

Kad si gotov, makni folder sa proxima negdje drugdje i kod podizanja projekta fc ce te traziti folder sa materijalima...tada ga navedes na folder sa originalnom sirovinom (h264).
Podesis sequence settings i export!
I to je to
22.08.2012 | 21:37
… ili umjesto svih gore nadenih postupaka u fcpx-u pokvačiš što treba i radiš
22.08.2012 | 21:38
… ili umjesto svih gore nadenih postupaka u fcpx-u pokvačiš što treba i radiš
import.jpg
22.08.2012 | 23:47
Jes...i onda radis puzevim korakom u programu koji non-stop nesto procesira, kenja, zavlaci i misli.
A i zasto bi se privikavao na los, nedoradjen i totalno vanstandardni program???

Bas sam se sjetio da mi je ovaj screen u sekundi probudio nagon za gasenjem i micanjem u cesme
Ipak sam mu dao jedan beznacajni projektic i nekoliko dana na moru (proslo ljeto)...ali, zali boze vremena.
Uzasno los i glup program sa tonom beznacajnih funkcija i niti jednom potrebnom.
23.08.2012 | 04:38
Ti si naveo 10 nepotrebnih puževih koraka i slobodno se služi njima, a ostalima ne prosipaj bisere o sporom radu i lošim aplikacijama jer to nisu. Stvarno jadni i neargumentirani komentari. fcp.co/final-cut-pro/news/906-making-a-m...d-in-final-cut-pro-x
... eto čovjek složio spot, koristio razne programe i nigdje nije spomenuo da je fcpx šrot i da ne valja...
23.08.2012 | 09:45
Smet kaže:
Ti si naveo 10 nepotrebnih puževih koraka i slobodno se služi njima, a ostalima ne prosipaj bisere o sporom radu i lošim aplikacijama jer to nisu. Stvarno jadni i neargumentirani komentari. fcp.co/final-cut-pro/news/906-making-a-m...d-in-final-cut-pro-x
... eto čovjek složio spot, koristio razne programe i nigdje nije spomenuo da je fcpx šrot i da ne valja...

Ej, frajeru...skuliraj malo.
Ja nisam prema tebi bio neugodan niti sam "prosipao bisere" ostalima, nego odgovaram kolegi na pitanje.
Da sam htio biti neugodan, rekao bi recimo da samo sloseri i nabrijani klinci mogu raditi u tom poluproizvodu kojeg je svjetska editing scena popljuvala i jos pljuje.
Spotovi (glazbeni) su dno video produkcije i svaki pipmpek ih radi...nes ti editinga.
Imas nekoliko mojih argumenata na forumu pa si malko potrazi prije nego pocnes kenjati.
Btw, iza tih argumenata stoji dosta godina rada u skoro svim editing sistemima, pa jako dobro znam o cemu pricam.
Znas li ti???
Sumnjam, jer ako se pozivas na "neke" sumnjive tipove koji "nesto" rade i o tome pisu blogove...nisi bas uvjerljiv.
Informiraj se malo prije nego prdnes!
23.08.2012 | 10:19
Hvala svima na uloženom trudu. Ova stvar s relinkanjem mi je genijalna. Isprobao sam i funkcionira. Vidim da se rasprava malo zahuktala

Osobno mi se sučelje Final Cut Pro X ne sviđa, previše me podsjeća na iMovie. Nedostaje mi prozor za pregledavanje videa, navikao sam u njemu pregledavati i rezati sa I + O.

Veliki pozdrav!!
28.11.2012 | 23:53
Slažem se..fcpX je smeće i nije vrijedan spomena. Konačna smrt Appleovog Pro segmenta i podilaženje klincima sa pola mozga i željom da rade video. Al to nije tema. Htio sam reći da sam jednom prilikom smontirao nekakav video koji sam kao i sve prebacio na početku u prores. Nakon dva tjedna sam imao potrebu promijeniti jedan dio u videu i naravno da mi se nije dalo opet sve bacati u prores jer se radilo o 400gb h264 materijala što izađe oko 1,5 tb proresa (i tako stalno) pa sam samo relinkao h264 fileove i...KATASTROFA! Tranzicije su mi trzale za poludit. Apsolutno se zbog toga ne slažem sa proxy načinom rada, DA ali na kraju moraš relinkat prores ili slične fileove što nema logike jer ga fcp7 ionako guta u HD rezoluciji i na najslabijem stroju. Budući mi je video hitno trebao, exportirao sam xml i ubacio ga automatic duckom u after koji ga je izrendao van kako treba. Dakle fcp7 i h264 NE rade dobro. Konkretno tranzicije (disolve ili dip to color npr.) trzaju i to nije gledljivo. Al to je samo moje iskustvo Pozdrav ljudi!
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO