Final Cut X i DSLR H.264.mov
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Final Cut X i DSLR H.264.mov

21.08.2012 | 17:04
Drage kolege zanima me kako se Final Cut X nosi u Timeline sa H.264.mov? Osobno koristim Final Cut 7, ali prekodiravanja u ProRes traže vrijeme i diskovni prostor. Isplati li se prelazak na FCP X kada se radi o DSLR videu?

HVALA!!
21.08.2012 | 17:27
Kolko sa skuzio, malo je dotjeraniji u zvakanju h264-ja, ali...to nije editing codec!
Kolko god imao jak stroj i brze diskove, biti ce sporiji i tezi od proresa.

Ne kuzim...zasto je tako velik problem prekodiravanje?
Ako te sisa disk space, napravi neke proxije, izeditiraj i poslje samo relinkaj sa originalnim (h264) fileovima...

A fcpx meni, a kolko cujem niti vecini kolega, nije bas sjeo.
Nabrikani imovie...ne vrijedi to te pare
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.08.2012 | 18:27
Da, baš sam htio napisat da se iMovie sasvim lijepo nosi sa mov datotekama skinutim direktno sa fotoaparata
21.08.2012 | 20:12
Pri importu obavezno odabrati opciju create optimized media, proxy media; pa nećeš te fajlove čuvati na disku do penzije, smontiraš, redneriraš, gotovo… i ne obraćati previše pažnju na one kojima fcpx nije legao jer ti neće baš biti od pomoći nego pratiti što i kako rade oni koji s njim znaju; www.applemotion.net (serial macbreak studio možeš besplatno skinuti i gledati preko itunes podcasta), www.larryjordan.biz… ima trivijalnih stvari ali i mogućnosti o kojima se malo zna i piše
21.08.2012 | 20:20
Alo...kaj je ovo napad mladih fcpx-ovaca na stare horde fcp-ovaca...
Ajme ovaca

U svakom slucaju, ako montiras sebi za gust i sitne projektice gdje nije bitna kompatibilnost i prenosivost, fcpx ce ti sasvim sigurno posluziti!
Kao i imovie, tako da steta para.
21.08.2012 | 20:28
Razlika između imovie-a i fcpx-a je prevelika da bi se mogle stvarati usporedbe, ali naravno ispravno veliš, software odabireš prema svojim potrebama i mogućnostima.
22.08.2012 | 14:24
Hvala na odgovorima

Ipak ostajem na FCP 7, nekako mi je logika rezanja videa i slaganja clipova na njemu ušla pod kožu. Probao sam kod frenda Premiere sa DSLR materijalom, sve to radi, ali ne dobro kao FCP s ProResom. Premiere non stop nešto mulja u pozadini.

E, sad se ispričavam za diletantska pitanja, ali zamolio bi da mi objasite sljedeći postupak: "napravi neke proxije, izeditiraj i poslje samo relinkaj sa originalnim (h264) fileovima..."

HVALA!
22.08.2012 | 18:58
cavarovobrdo kaže:
Hvala na odgovorima

Ipak ostajem na FCP 7, nekako mi je logika rezanja videa i slaganja clipova na njemu ušla pod kožu. Probao sam kod frenda Premiere sa DSLR materijalom, sve to radi, ali ne dobro kao FCP s ProResom. Premiere non stop nešto mulja u pozadini.

E, sad se ispričavam za diletantska pitanja, ali zamolio bi da mi objasite sljedeći postupak: "napravi neke proxije, izeditiraj i poslje samo relinkaj sa originalnim (h264) fileovima..."

HVALA!

Naravno da niti jedan soft ne radi dobro sa velikom kompresijom.
Prekodiravanje je osnovni dio montazerskog posla

Uglavnom, uzmes mpeg streamclip i prerendas sve materijale u neki mali proxy (ja koristim 426x240 prores proxy) u novi folder.
Naravno, imena klipova ostaju ISTA!!!

I onda montiras...
I montiras...

Kad si gotov, makni folder sa proxima negdje drugdje i kod podizanja projekta fc ce te traziti folder sa materijalima...tada ga navedes na folder sa originalnom sirovinom (h264).
Podesis sequence settings i export!
I to je to
22.08.2012 | 21:37
… ili umjesto svih gore nadenih postupaka u fcpx-u pokvačiš što treba i radiš
22.08.2012 | 21:38
… ili umjesto svih gore nadenih postupaka u fcpx-u pokvačiš što treba i radiš
import.jpg
22.08.2012 | 23:47
Jes...i onda radis puzevim korakom u programu koji non-stop nesto procesira, kenja, zavlaci i misli.
A i zasto bi se privikavao na los, nedoradjen i totalno vanstandardni program???

Bas sam se sjetio da mi je ovaj screen u sekundi probudio nagon za gasenjem i micanjem u cesme
Ipak sam mu dao jedan beznacajni projektic i nekoliko dana na moru (proslo ljeto)...ali, zali boze vremena.
Uzasno los i glup program sa tonom beznacajnih funkcija i niti jednom potrebnom.
23.08.2012 | 04:38
Ti si naveo 10 nepotrebnih puževih koraka i slobodno se služi njima, a ostalima ne prosipaj bisere o sporom radu i lošim aplikacijama jer to nisu. Stvarno jadni i neargumentirani komentari. fcp.co/final-cut-pro/news/906-making-a-m...d-in-final-cut-pro-x
... eto čovjek složio spot, koristio razne programe i nigdje nije spomenuo da je fcpx šrot i da ne valja...
23.08.2012 | 09:45
Smet kaže:
Ti si naveo 10 nepotrebnih puževih koraka i slobodno se služi njima, a ostalima ne prosipaj bisere o sporom radu i lošim aplikacijama jer to nisu. Stvarno jadni i neargumentirani komentari. fcp.co/final-cut-pro/news/906-making-a-m...d-in-final-cut-pro-x
... eto čovjek složio spot, koristio razne programe i nigdje nije spomenuo da je fcpx šrot i da ne valja...

Ej, frajeru...skuliraj malo.
Ja nisam prema tebi bio neugodan niti sam "prosipao bisere" ostalima, nego odgovaram kolegi na pitanje.
Da sam htio biti neugodan, rekao bi recimo da samo sloseri i nabrijani klinci mogu raditi u tom poluproizvodu kojeg je svjetska editing scena popljuvala i jos pljuje.
Spotovi (glazbeni) su dno video produkcije i svaki pipmpek ih radi...nes ti editinga.
Imas nekoliko mojih argumenata na forumu pa si malko potrazi prije nego pocnes kenjati.
Btw, iza tih argumenata stoji dosta godina rada u skoro svim editing sistemima, pa jako dobro znam o cemu pricam.
Znas li ti???
Sumnjam, jer ako se pozivas na "neke" sumnjive tipove koji "nesto" rade i o tome pisu blogove...nisi bas uvjerljiv.
Informiraj se malo prije nego prdnes!
23.08.2012 | 10:19
Hvala svima na uloženom trudu. Ova stvar s relinkanjem mi je genijalna. Isprobao sam i funkcionira. Vidim da se rasprava malo zahuktala

Osobno mi se sučelje Final Cut Pro X ne sviđa, previše me podsjeća na iMovie. Nedostaje mi prozor za pregledavanje videa, navikao sam u njemu pregledavati i rezati sa I + O.

Veliki pozdrav!!
28.11.2012 | 23:53
Slažem se..fcpX je smeće i nije vrijedan spomena. Konačna smrt Appleovog Pro segmenta i podilaženje klincima sa pola mozga i željom da rade video. Al to nije tema. Htio sam reći da sam jednom prilikom smontirao nekakav video koji sam kao i sve prebacio na početku u prores. Nakon dva tjedna sam imao potrebu promijeniti jedan dio u videu i naravno da mi se nije dalo opet sve bacati u prores jer se radilo o 400gb h264 materijala što izađe oko 1,5 tb proresa (i tako stalno) pa sam samo relinkao h264 fileove i...KATASTROFA! Tranzicije su mi trzale za poludit. Apsolutno se zbog toga ne slažem sa proxy načinom rada, DA ali na kraju moraš relinkat prores ili slične fileove što nema logike jer ga fcp7 ionako guta u HD rezoluciji i na najslabijem stroju. Budući mi je video hitno trebao, exportirao sam xml i ubacio ga automatic duckom u after koji ga je izrendao van kako treba. Dakle fcp7 i h264 NE rade dobro. Konkretno tranzicije (disolve ili dip to color npr.) trzaju i to nije gledljivo. Al to je samo moje iskustvo Pozdrav ljudi!
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO