19.11.2015 | 00:31
Pa da nastavimo s Apple Watch Sport iskustvom.
S obzirom da je bluetooth jedina veza između iPhoena i Apple Watcha, kad zaboravim iPhone i udaljim se dovoljno veza se izgubi i time skoro svaka meni zanimljiva funkcionalnost. Doduše, Activity i dalje funkcionira kao i sat, ali dodatno instalirane aplikacije ne, kao ni obavjesti. Za sad mi se samo jednom nije nanovo spojio na iPhone kad su se našli u dovoljnoj blizini pa sam to morao ručno obaviti, a jedino kako sam shvatio da se nije spojio jest da dugo nije bilo nikakvih obavijesti.
Što se Activity aplikacije tiče i Workouta za sad je sve to još uvijek u približnim vrijednostima i očito da se još uvijek uči mojim navikama i načinu kretanja, a za to je potrebno imati iPhone sa sobom.
Isprobao sam do sada i nekoliko aplikacija koje imaju svoj dodatak za Apple Watch pa evo ukratko rezultata:
Skype - za sad ga nisam uspio upogoniti na satu. Kad ga pokrenem na ekranu sata se u nedogled vrte kružiće i ništa se ne događa. Pokušao sam pronaći u aplikaciji na iPhoneu nekakve postavke vezane uz sat, ali nisam pronašao ništa tako da to je to, NE RADI.
Viber - Najnovija verzija daje mogućnost slanja jednostavnih već predefiniranih poručica sa sata koje se doduše u aplikaciji na iPhoneu mogu dodavati, brisati i mijenjati po želji te neke od predefiniranih naljepnica za koje nisam našao mogućnost mijenjanja. Pomekad mu treba i više sekundi prije nego se učita na satu.
1Password - osim što mu je nestala ikonica pa je sada samo tamna siva točka na ekranu izbornika, uredno pokazuje sve one upisane lozinke koje se prethodno oaberu na iPhoneu za prikaza na satu. Traži da se upiše PIN da bi se moglo vidjeti lozinke tako da je s te strane ok, premda se može i cijeli sat zaštititi PIN lozinkom pa nakon što se skine s ruke zaključa se i može se vidjeti samo sat. Nakon vraćanja na ruku prvo treba upisati PIN da se otključa.
Philips HUE - potrebno je prvo u aplikaciji na iPhoneu odabrati scene koje se želi prikazati na satu. Doduše kod instalacije zadnje verzije aplikacije koja podržava Apple Watch to je već po defaultu napravljeno, ali se može mijenjati. Ukupno se može odabrati 10 scena koje se onda mogu paliti ili gasiti. Aplikacija se na satu dosta brzo pokreće i može raditi čak i ako je aplikacija na iPhoneu zgašena, ali ako se prekine bluetooth veza na iPhoneu onda više ne radi.
Weather Pro - Pokušao dva puta instalirati, ali u oba slučaja aplikacija na satu nije htjela proraditi, vrti kružiće i onda izleti.
Feedly - Radi sasvim pristojno, brzo se učita i ne zahtijeva da Feedly bude pokrenut na iPhoneu. Prikazuje po osam novosti iz odabranih izvora vijesti koje smo dodali u iPhone aplikaciji. Istini za volju prikazuje i slike i tekst, ali tekst nije uvijek u cijelosti prikazan, a sve skupa je premaleno. Slike se ne daju zumirati, a tekst je čitljiv s bijelim slovima na crnoj podlozi iako su slova jako mala. Ovo mi se čini više kao fora nego kao korisna opcija, jer lakše je čitati vijesti s većeg ekrana.
Day One - ne znam što bih mogao raditi na satu jer se kao ni skype nije htio pokrenuti. Vrti, vrti pa izleti.
Kod učitavanja nadodanih aplikacija često se vidi ovo:
Standardne aplikacije koje dođu uz sam sat preinstalirane kao Kontakti, telefon, poruke, kalendar, Mail, Vrijeme itd. rade sasvim pristojno i bez većih problema što je i za očekivati.
Ovaj sat koji imam ima dostupno 6,1Gb disk memorije ili taman da se može instalirati dovoljan potreban broj aplikacija. Još kad bi sve i radile bilo bi super. WatchOS je verzije 2.0.1 (13S428).
Dakle, ovo je još uvijek nedovršen proizvod sa svojim dječjim problemima. Moguće je da će ga koja novija verzija WatchOS-a učiniti boljim, a to ovisi i o developerima koliko će kvalitetnih sitnih aplikacija napraviti za sat i da naravno rade kako treba.