22.11.2017 | 20:41
Poštovano mnoštvo,
Imam jedno pitanje za znalce i dobre poznavatelje iTunesa. Dakle, u iTunesima na starom powerbooku G4 čuvam glazbu u Apple lossless formatu i onda ju tako reproduciram na liniju preko kabela. Dakle, bitrate je između 800 i 1100 kbps. To radi ok, lap je za to sasvim dobar (i hvatanje streamova radija, primarno yammata kojeg ne mogu uloviti iza Sljemena) i sve štima što se toga tiče.
Druga situacija: u drugom autu (honda civic) imam dosta ozbiljnu muziku (DLS RCS6.2 zvučnici naprijed, DLS reference R964 otraga, old school rockford fosgate 400a4 pojačalo i Alpine CDE 175 HU). Alpine bez problema čita iPod, ali na raspolaganju mi je iPod nano s 8 Gb koji se brzu napuni s lossless muzikom, a 8 Gb nije baš neki kapacitet koji bi dopuštao višemjesečno slušanje muzike bez da to liči na Antenu koja vrti istih 150 pjesama cijelo vrijeme.
Izlaz iz te situacije je korištenje USB sticka od cca 32 GB (mislim da je to maksimum u FAT32 formatu koji traži Alpine). Alpine čita i aac format poznatiji po svojoj m4a ekstenziji što je ono što normalno koriste iTunesi. Problem je bitrate. Alpine ne može obraditi zapis s bitrateom višim od 320 kbps (isto je i za Mp3).
iTunes kod sinkronizacije iPoda nudi mogućnost da lossless format komprimira pomoću Advanced Audio Codeca (zato se i zove format aac) i smanji bitrate. Moje je pitanje je li moguće odabrane fileove pomoću iTunesa poslati na USB stick, a ne iPod i pritom ih komprimirati na 320 kbps?
Iskreno, potiho se nadam da ne pa planiram kupiti iPod classic za tu namjenu (isto koristim u pumi) jer onda ne moram komprimirati fajlove, a ta kompresija tako ubije visoke da se to jedva može slušati. No svejedno, ako netko zna, naučil bum nekaj novo, a to nije nikad na odmet!
Hvala unaprijed,