Photoshop.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Photoshop.

24.08.2005 | 16:59
Dragi jabučnjaci
Može li mi netko prevesti što znači color cast kod korekcije boja u photoshopu i koja je svrha klizača flow koji se nalazi desno od kliz. opacity u photoshopu 7 .
Hvala )
I što je to u prijevodu color flow? )
24.08.2005 | 21:27
Kad se kaže color cast, često se misli na bilo kakav neželjeni pomak boje. No budimo precizni, radi se o neželjenom prevladavanju jedne boje (kanala). A što se flowa kista (brusha) tiče. radi se o dinamici kista. Uzmi neki kist tvrdog ruba, najbolje 100%, pa bijelim kistom povuci po crnoj podlozi. Povuci nekoliko poteza, svaki s drukčijom vrijednošču flowa. Biće ti sve jasno.
25.08.2005 | 17:17
Hvala
26.08.2005 | 14:15
I taj bi se neželjeni pomak boje, trebao najefikasnije i najbrže ukloniti sa selektivnom korekcijom!!?? Tj Adjustment ...Selective color i smanjiti prenaglašena ili neželjena boja.
Pozdrav
27.08.2005 | 23:35
Pa baš i ne. Selective color služi prvenstveno, kak mu i ime kaže, selektivnoj korekciji boja. Za uklanjanje neželjenog pomaka boja je najmočnija alatka - krivulje. Nije jedini način, postoji ih bezbroj, no svakako najfleksibilniji način, barem kad se savlada baratanje krivuljama.
29.08.2005 | 17:10
Ok, thanks
09.09.2005 | 17:50
Photoshop je genialna aplikacija, a put od originala (lošeg predloška) do kvalitetne slike je poput labirinta, a puteva do kraja je mnogo... jednom davno, prije 10ak godina neki mi je \"majstor\" objašnjavao kako on obrađuje fotke. I kao prvo je postavio nešto što ljudi retko koriste: color balance... njime možeš ljepo skinuti taj color cast... pa čak i podesiti kontraste... puteva ima puno... nisu svi podjednaki i nekima paše nešto, drugima nešto drugo...
10.09.2005 | 11:53
Da i ja znam jednog starog meštra koji je koristio color balance.
Ravnoteža boja. Zašto ne?
Mada je moj \"omiljeni\" način selective color.Mislim...omiljen, bolje rečeno najjednostavniji.
Curves su najmoćnije, kako je rekao Tomislav.

Postoji dobra knjiga o korekciji boja. MOže se kupiti u Algoritmu.
Zove se PHOTOSHOP COLOR CORECTION & ENHANCEMENT.
Samo što su svi primjeri za RGB, što međutim nije razlog da se ne shvati i CMYK.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
14.09.2005 | 04:14
Rastepavanje u CMYK i onako bi trebala biti posljednja radnja u Photoshopu. Rad, a posebno korekcija boje (a još gore u više raznih koraka - a zato postoji u sistemu 9 Convolver kao obrada iz jednoga koraka) jako je destriktivna po konačnu kvalkitetu, sočnost, bogatstvo tonova.

Pravi macani zapravo RGB prebace u LAB pa onda ograničenim laatom učine potrebno i na kraju sliku opet dernu u CMYK. No, uz relativno pametnu separaciju oja u InDesignu, pa i mogućnost da u na layout zalijepiš JPEG (koji je do tada služio jedino da bi se jeftinije transferiralo sliku), a pogotovo Acrobatov PDF kako finalni output... sada čine fino umijeće kolor reprodukcije sve uzaludijim znanjem. Klijentela više ne zna u otisnutom vidjeti bitnu razliku u kvaliteti, kao što nije uspjela vidjeti kvalitatitivni pomak i Hi-Fi tisku (6 ili 7 boja, bez spot dodataka) ili u MM fontovima, od kojih je odustao i Adobe.
Ukratko, svaki napredak i demokratizacija donosi i nazadak i kvaliteti i stvarnom znaju
14.09.2005 | 22:01
Prijatelj mi živi vani, u Parizu. Kada sam mu rekao da je output standard u Hrvatskoj PDF, pukao je od smijeha. Njima je Quark još uvijek broj 1.In Design ne baš. Možda se to promijenilo u zadnjih godinu dana.

Vjerovatno je CTP u pitanju.

Kažete 7 boja ne uključujući spot boje. Dakle 4 cmyk plus ostale procesne ili spot. Pa i spot (posebne)boje su u biti na CMYk-u, samo što se prizvode baš te i pod određenom šifrom, odnono brojem. Ako niste mislili na one metalik ili fluorescentne ili nešto slično.

Dakle, offset sa koliko tiskovnih jedinica?
15.09.2005 | 23:40
frane je napisao:
Prijatelj mi živi vani, u Parizu. Kada sam mu rekao da je output standard u Hrvatskoj PDF, pukao je od smijeha. Njima je Quark još uvijek broj 1.In Design ne baš. Možda se to promijenilo u zadnjih godinu dana.

Vjerovatno je CTP u pitanju.

Kažete 7 boja ne uključujući spot boje. Dakle 4 cmyk plus ostale procesne ili spot. Pa i spot (posebne)boje su u biti na CMYk-u, samo što se prizvode baš te i pod određenom šifrom, odnono brojem. Ako niste mislili na one metalik ili fluorescentne ili nešto slično.

Dakle, offset sa koliko tiskovnih jedinica?

Gle, jedna stvar je prelazak na nešto novo besplatno, znači piratluk, a nešto drugo kad to treba platiti. Tako da pretpostavljam kako se još debello koristi i Quark 4.

Što se tiče višebojnog tiska, ne, ne radi se o spot bojama. Radi se o procesnim bojama, no sistem ih ima više od 4. Neko vrijeme je HexaChrome (sistem sa 6 procesnih boja) imao sasvim fini prodor na tržište. No negdi je zastalo.
16.09.2005 | 13:43
frane je napisao:

Eto jedan svijetli primjer koliko je lijepa nasa domovina ispred drugih u nekim lijepim sporednim stvarima u zivotu. Inace, Francuska danas i nije neki nasvjetliji primjer razvijene tiskarske misli.
16.09.2005 | 13:51
MAK je napisao:
.. kao što nije uspjela vidjeti kvalitatitivni pomak i Hi-Fi tisku (6 ili 7 boja, bez spot dodataka) ili u MM fontovima, od kojih je odustao i Adobe.
Ukratko, svaki napredak i demokratizacija donosi i nazadak i kvaliteti i stvarnom znaju

Ovo je zanimljivo; recimo, iako sam nekoc drzao da je MM nesto fantasticno, nakon godina prohujalih mislim da je MM zapravo samo vrlo komplicirana zanimacija onih najokorjelijih tipografa. MM se u stvarnom zivotu vrlo tesko primjenjuje, i zato valjda nije ni zazivio. No s druge strane, OpenType je puno bolja igracka; ne ide toliko daleko u detalje kao MM, ali daje:

* jednostavnost uporabe (pismo je jedna datoteka a ne pet),
* ista datoteka radi na svim platformama
* ima ugradjene izvrsne tipografske cake (automatsko variranje u debljini poteza, laicima posve nevidljiv i nepoznat trik srednjevjekovne tipografije) te
* obilje znakovlja po Unicodeu.

Sve sto MM nije nikad imao.
16.09.2005 | 14:02
Tomislav je napisao:
Što se tiče višebojnog tiska, ne, ne radi se o spot bojama. Radi se o procesnim bojama, no sistem ih ima više od 4. Neko vrijeme je HexaChrome (sistem sa 6 procesnih boja) imao sasvim fini prodor na tržište. No negdi je zastalo.

Trosak. Hexacrome postaje tlaka tiskarama jer da bi bio isplativ moras kupiti 6-bojni ili 8-bojni offset i dovoljno redovitih narudzbi koji ce to sve opravdati. Tesko u danasnjim uvjetima, gdje je najvaznije da se nesto pljune van, bez obzira sto bilo, uz najnize moguce troskove i boje koje ne moraju biti najsavrsenije na svijetu.
Hexacrome je postao egzotika, koju danas eto ni Adobe ne podrzaje, jer valjda nema komercijalna smisla -- InDesign ne podrzava sestobojne separacije, samo cetverobojne. A i zasto bi? Danas su sestobojni i ostali specijalizirani visebojni tisak tiho zamijenili inkjet pisaci, koji danomice postaju sve ludji i nevjerojatniji, te daju tisak izravno iz RGB datoteke.
Komercijala odnijela svoj danak, ali je donijela i svoje prednosti.
16.09.2005 | 17:53
Ma tip nije profesionalac, ali nije baš tabularasa.
Ma Francuzi, oni su više za poisti i popiti )
17.09.2005 | 00:51
Tomislave i ostali
Nisam nikad vidio ofset sa osam boja ni na shemi, a vjerovatno postoji negdje.
Ili je predugačak, ili su mu tiskovne jedinice smještene, barem po dvije u jednom agregatu???
Mogla bi biti da ideu po dvije tiskovne forme tj. dva ofsetna cilindra na jedan temeljni, ali onda bi on trebao biti dvostrukog promjera, kao što zna biti slučaj kod bakrotiska.
Jer svi cilindri, pošto su spojeni zupčanicima, moraju imati iste kutne brzine, pa tako i obodne ali teka kada imaju jednak polumjer.
Dakle, znaš za osam boja?

Nemam poima
17.09.2005 | 03:58
frane je napisao:
Tomislave i ostali
Nisam nikad vidio ofset sa osam boja ni na shemi, a vjerovatno postoji negdje. ... Dakle, znaš za osam boja?
Nemam poima

Ima ih i sa deset \"boja\". Stos je u tome sto se takvi strojevi koriste ne samo za kolor ili visebojni tisak, vec i dvostrani. Recimo, \"sestobojni\" offset moze otiskati hexacome, ali i CMYK s dvije spot boje (standardna zlatna i srebrna, recimo). \"Osmobojni\" moze otiskati dvostrani kolor u jednom prolazu, desetobojni to isto ali i sa spot bojom, itd. Sve zavisi sto tko zeli i zasto se specijalizirao. Kod danasnjih offset strojeva \"kolor jedinice\" mozes dodavati po zelji (Heidelberg) pa mozes graditi visebojac kakvog zelis.
17.09.2005 | 10:17
Zvonimir je napisao:

Ima ih i sa deset \"boja\". Stos je u tome sto se takvi strojevi koriste ne samo za kolor ili visebojni tisak, vec i dvostrani. Recimo, \"sestobojni\" offset moze otiskati hexacome, ali i CMYK s dvije spot boje (standardna zlatna i srebrna, recimo). \"Osmobojni\" moze otiskati dvostrani kolor u jednom prolazu,

Da, postoje bubnjevi za preokretanje araka.
U tom slučaju osmerobojni bi tiskao četiri boje sa svake strane.
Bez preokretanja osam boja na jednoj strani.

Malo skup sport.
21.09.2005 | 19:20
Počeli smo s photoshopom a završili na ofsetnim strojevima
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 39 minuta
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO