15.12.2005 | 09:17
dysko je napisao:
Imam jedan mali problem i nadam se da ćete mi pomoći oko toga... Problem je u tome kad načinim pripremu za dizajn u Photoshopu CS za Mac i sve fino složim u xHTML i CSS na Macu to uredno izgleda, ali na PC (Windows) računarima ima problem što sve izgleda kao da je skala pomjerena u neki tamniji i bezličniji opseg boja... Onda sam sinoć dirao po postavkama za monitor i postoji razlika u skali za PC i Mac... šta uraditi kako bi site izgledao što sličnije na oba ili bar kad dizajniram da vidim kako te boje izgledaju na Windowsu...
Mac i kanta drukcije rade s grafikom i s korekcijom boja. Sistemska svjetloca je takodjer drukcija. Preporucam da kod spremanja grafike u Photoshopu ukljucis i sRGB profil u JPEG slike (GIF ionako ne moze snimati profile u datoteku -- koristi PNG). Pa ce tako browser, ako je pametno napisan, shvatiti sto je u grafici i ispravno prikazati.
Takodjer, ako spremas grafiku u PNG, ocekuj brdo problema s Internet Explorerom na Windowsima, jer taj browser nema postenu podrsku za PNG. U biti, IE na Windowsima se prestao razvijati prije nekoliko godina pa stoga i ne cudi da su webdizajneri jako ljuti.
Sad da se podsjetim onih silnih hvala koje je IE dobio u domacem tisku prije ohoho godina
-- danas je taj komad softwera uzrok je miijarde sigurnosnih onlajn problema i jos je deset godina iza drugih browsera glede napretka u prikazu web sadrzaja.