16.08.2020 | 07:02
smayoo kaže:
zapravo tirkiznu, ciklam i žutu, zar ne?
Kao prvo:
Ti si gay.
Kao drugo: It's OK
Šogor priča o "cyanu", "magenti", "žutoj" i crnoj" jer su to boje u CMYK (offset) tisku iz kojih se dobivaju sve ostale boje (u ograničenom spektru
offset tiska).
Kao što ova šaljiva i zanimljiva slika prikazuje, "plava" i "crvena" boja su vrlo širok pojam. Iz iskustva znam da je to zbilja ženama širi pojam nego muškima. Možda se ne kuže u centimetre (i slične mjerne jedinice), al na boje zbilja briju. Vide te suptilne razlike i daju im imena. Mene boli dupe jer sam daltonist. Ja im smixam po cmyk-u. Naučio sam formulu radeći u studiju s 12ak (isključivo) žena. Čak sam svoj mjesečni ciklus uskladio s njima
Nu, šalu na stranu...
@ Air: Pripremu ne treba raditi isključivo u CMYK-u već pripremu treba raditi za stroj kojim će se nešto tiskati.
Sve ovisi i o nakladi i / ili želji klijenta da nešto isfura. Ak je klijent voljan platiti tisak 20 etiketa za vino u CMYKu sa zlatotiskom i reljefom.... svaka mu čast. Taj zna što želi i može to platiti. Dobrim dijelom klijenti žele "best buy", a većinom im je bitno da je najjefinije.
Digitalija je danas otišla prilično daleko. Nedavno sam vlastitom bratu radio vizitke i dao u digitalni tisak. Pripremu sam napravio u CMYKu, a oni su to preveli u svoj žbnj format i rezultat je super. Otprilike kao WYSIWYG.
Što se tiče crne boje u tisku... Jednom prilikom smo trebali raditi crne kutije od valovite ljepenke i neću nikada zaboraviti riječi tehničara iz tiskare u Belišću... "Crna je jedna čudna boja"
Isto tako smo jednom prilikom radili ambalažu za Cedevitine bombone s okusom šumskog voća. Na uredskom printeru smo isprintali 100 nijansi boja od neke ciklame do neke duboke ljubičaste (žene garantiraju). Klijent je izabrao jednu od tih nijansi, a onda smo proveli cijeli dan u tiskari da na offset stroju dobijemo nešto približno.
Osobno o crnoj boji... Ja uz K najviše volim dodati malo C da to bude zasićenija i hladnija crna, al, opet, ovisi o prilici. Nekad ćeš dodati Y da bude "toplija" crna.
Što se teksta tiče, 100K + overprint je zlatno pravilo ako ne misliš izvoditi kerefeke.
U offsetu se treba paziti da c+m+y+k ne iznosi više od 250 (jer to već radi reljef s nepredvidljivim rezultatima), a u digitaliji treba paziti na to da je to digitalija i da ne treba puno paziti
Dobro, kad počinje taj Miočić?!