08.12.2007 | 04:34
Ne, prijatelju. Ne zafrkavam, ali tek pod stare dane ucim. Kako mnogo toga ne znam, kada mi bas nesto hitno treba sto ne mogu sam da prokuzim kako ide, pitam. Izvinjavam se svima ako sam takav utisak ostavio.
Npr. Pokusao sam da u Photoshopu otkrijem je li moguce dobiti fotografiju sa zaobljenim uglovima i nisam uspio. Zasto bi mi sve fotografije imale ostre uglove.
U Ilustratoru sam jednom to dobio, ali ne znam kako jer kasnije to nisam mogao.
I meni se u prvi trenutak ilustrator cinio logicnim izborom. Medjutim, kasnije sam vidio da mi InDesign daje vece mogucnosti. Dobio sam fotografije razlicitih uglova, dodao sam im pomocu Object > Corner Effects> Drop Shadov ili Feather... neke meni potrebne detalje. Sigurno i Ilustrator i InDesign nude mnogo toga jos, ali ja mnogo toga, priznajem, ne znam. Ali, ucim
Radi se oko stotinjak istih reklama, ali bi bilo da svaka po necemu bude drukcija. Sve stoje u tri izloga.
Shvatio sam i sam. Moram kupiti jedan ink jet štampač, ali i s mogucnoscu štampanja i na CD. Vjerovatno i s A3 formatom.
Frankie je napisao:
E Laki, ponekad mi se čini da ti nas malo zafrkavaš.
Ali ok je
1. Od tih programa što si naveo, ja bih odabrao Illustrator.
2. Da li se radi od stotinjak istih ili različitih letaka ili plakata?
3. Ako hoćeš da imaju neke zajedničke elemente, koristi InDesign i master stranice.
4. Naravno da će ti ink jet štampač printati bolje fotke od laserskog.