UCR kod osvjetljavanja filmova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UCR kod osvjetljavanja filmova

08.04.2008 | 08:05
Naime, Ëuo sam da postoji UCR opcija kod osvjetljavanja filmova. Da li neko zna koja je njena funkcija i gdje se ukljuËuje (na osvjetljivaËu ili u nekom programu). Hvala!
02.05.2008 | 20:57
UCR ili under color removal je postupak redukcije, uklanjanja cyana, magente i žute boje na uglavnom zatamnjenim mjestima slike koja se reproducira (šalje na osvjetljivač, ctp ... i ta mjesta cmy-a se zamjenjuju potrebnim postotkom crne boje.

Radi se čisto na uštedi cmy.

Programi kao što su photoshop i ostali imaju tu opciju kad šalješ to sve skupa na osvjetljivač.
04.05.2008 | 10:39
Recimo na primjer da je neka tamna nijansa ili neutralna nijansa na slici sastavljena od cmy-a

Sigurno znaš da neka rasterska točka koja sadržava 100% c, 100% m i 100% y teoretski treba dati crnu boju.

Međutim u stvarnosti to nije tako i rezultat ta tri preklapanja je neka tamno smeđa boja. Da bi se dobila crna, koristi se četvrta boja a to je (K) keyblack ili crna boja.

Znači, tamna (crna) ili neutralna (siva) mjesta ( rasterske točkice) na grafici se sastoje od cmy kombinacije a mogu se zamjeniti određenim postotkom RTV (raster tonske vrijednosti) crne boje.

Znači da na tim mjestima, ne bi tiskali cyan, magentu ili žutu mi će mo tiskati samo crnu, ako koristimo UCR postupak

Rezultat je ušteda cmy boja i sigurno kvalitetniji otisak (izraženija crna).

Nadam se da sam dobro objasnio
05.05.2008 | 08:47
Hvala Frankie na odgovoru. To sto si ti meni napisao ja vise ili manje znam.
Moj problem je sljedeci. Pripremu za tisak radim u FreeHandu (kada je u pitanju vektorska grafika), a ako imam slike ili kolore u cmyk-u njih napravim i obradim u Photoshopu i importiram ih u FreeHand i tu nema nikakvih problema u tisku. Problem nastaje kada imam iskljucivo vektorsku visebojnu pripremu u spot bojama gdje je otisak crne (pogotovo ako imamo vecu flehu) bljedi. Naravno to se vrlo jednostavno rijesi da se crna podlozi sa nekom drugom bojom koja se koristi u tisku (plava ili cyan npr.). Ja sam postavio ovo pitanje jer me jedan covjek uvjerava (koji je navodno veliki znalac) da kod takvih slucajeva postoji opcija UCR koja se ukljuci na osvjetljivacu i problem je navodno rijesen. E sad, kako se to kosi sa svime sto ja znam o grafickoj pripremi (a znam dosta je to radim skoro 15 godina),
- znam da ne postoji nikakva UCR opcija u FreeHandu koja se ukljucuje
- UCR opcija u Photoshopu mi nista ne znaci jer u konkretnom slucaju sam imao cistu vektorsku grafiku u 100% spot bojama
- znam da ne postoji nikakva UCR opcija koja se ukljucuje na osvjetljivacu
- kada bi i postajala kakva korist od nje kad imamo 100% spot boju koja nema rastersku tocku.
Zato sam i probao potraziti odgovor na forumu jer kao sto se kaze "svi ljudi sve znaju"
05.05.2008 | 10:48
Kad se radi o spot bojama u tom slučaju ti i ne treba ucr jer preklapanja rastera različitih spot boja se izbjegne overprint opcijom.
Logičn je onda da se ucr koristi samo za cmyk boje....

Ta fleka koju dobiješ može biti zbog X drugih stvari.
Treba vidjeti da li je problem na filmu (osvjetljivaču) ili na ploči, samom stroju (toniranje) itd.

Ni meni nije poznato uključivanje ucr-a na osvjetljivaču.

To podlaganje cmy pod crnu boju mi se nikako ne sviđa.
To je istko kao kad doma pometeš parket i uguraš prašinu ispod tapeta

Nešto tu ne štima.
05.05.2008 | 11:10
[b]MLADJO je napisao:

- kada bi i postajala kakva korist od nje kad imamo 100% spot boju koja nema rastersku tocku.

Imaš pravo u osnovi spot boje nemaju raster, ali prilikom osvjetljavanja rip (raster image processor) iscrtava linije ili točke na filmu, tako da ti to dođe nešto slično kao rasterska točka....tehnički gledano
Što znači da se i štrih rasterizira.
05.05.2008 | 13:26
Pa u osnovi je to jedino dobro rjesenje da se pod crnu podmetne neka druga boja iz cmy ako je tisak iz cmyk-a. Mada nije problem tiskati i drugu crnu boju (radi se o peterobojnom stroju) ali u tom slucaju imamo jednu plocu vise. Ovo rjesenje kada se podmetne pod 100% crnu jos i 100% cyan funkcionira i crna je full crna. To je bitno jer se radi o tisku raznih karata koji imaju na poledjini crni marker koji oznacava pocetak i kraj karte kako bi opticki citac mogao prepoznati pocetak karte za ispis podataka (npr. na termo printeru). Dakle imali smo slucaj kada taj printer ne vidi kartu jer crni marker nije full crni nego je recimo malo izbljedio. Zato podlazemo crnu. Naravno rjesenje broj dva u takvom slucaju je i tisak markera iz knjigotiska (sito negativ) gdje je otisak takovih 100% fleha iz spot boja puno jaci i to ispada OK. Teoretski problem su troskovi jer je cijena jednog kliseja za knjigotisak je otprilike kao cetiri offset ploce. Ali eto sada sam se i malo odmaknuo od teme...
05.05.2008 | 18:37
MLADJO je napisao:
Hvala Frankie na odgovoru. To sto si ti meni napisao ja vise ili manje znam.

Da, ali pitao si šta je UCR i ja sam ti odgovorio
Sve je ok!
05.05.2008 | 20:56
U svakom slucaju Frankie, drago mi je sto sam sa nekim razmjenio misljenja.
05.05.2008 | 21:31
MLADJO je napisao:
U svakom slucaju Frankie, drago mi je sto sam sa nekim razmjenio misljenja.

Naravno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 43 minuta
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO