08.06.2008 | 21:09
Rukopis krace knjige stigao je u PDF formatu. Rukopis je cak bio cirilicni, a ja sam ga po savjetima ovdje otvorio pomocu Adobe Acrobata 7.0 i spremio u Wordu. Medjutim, sta sam dobio. Latinicni slog s djelomicnom mjesavinom raznih simbola, zagrada i sl. Neupotrebljiv, ako ga ne bih ispravljao prema originalu.
Postavio sam pitanje zato sto me to kopkalo: da li se dokument koji dobijem u PDF formatu moze otvoriti u nekom dokumentu i da bude identican.
Prije nekoliko dana stampao sam novu knjigu. Pripremio sam je u InDesignu na Macu. Kada sam dosao u stampariju, oni nisu imali Mac. Srecom sam tekst imao i u PDF i oni su ga otvorili. Ali, nisam pitao kojim programom. Izgleda InDesignom za PC. Samo je bilo problema sa slovom Dj (Djakovo). To sam lako ispravio i rukopis je otisao u stampu.
Dakle, prije nego sto posaljem mail tom momku u toj stampariji i pitam ga kako je to uradio, pitao sam ovdje. Kako PDF tekst otvoriti i u kom programu da bude identican originalu, kako bi se u njemu mogle, ipak, izvrsiti neke izmjene?
Inace, kada u ameriku saljem neki tekst s nasim dijekriticima, razne punomoci koje mi ljudi moraju ovjeriti, a vazno je da imaju sva nasa slova, uvijek saljem u PDF.
smayoo je napisao:
Poanta je u tome da PDF nije format koji je predviđen za editing. Koncept portabilnog formata dokumenata je u tome da autor dokumenta, onaj koji ima pravo izmjena ima i originalni dokument na kojem radi izmjene.
Jednostavne, male izmjene, se mogu raditi u samom Acrobatu, ali isto narušiš slog (prijelom) čim izmjene postanu malo intenzivnije.
Što točno želiš raditi?