MOARE pri vektorskoj grafici
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MOARE pri vektorskoj grafici

28.10.2008 | 13:11
Dakle molim pomoć od ljudi koji imaju iskustva sa sljedećim;
Trebam prilikom cmyk tiska dobiti sljedeće: kvadrat od cca 20x20mm se tiska iz cmyka a unutar njega trebam napisati ime firme koje se naravno ne vidi kada se tiskovina gleda ravno, ali čim se papir malo pomakne lijevo ili desno pod nekim kutem da se naziru slova od firme.
Kako to dobiti u pripremi?
13.11.2008 | 21:47
Zaljepi cijev od kartona i daj ljudima da gledaju kroz to.... čim pomakneš stvar u strnu....više se ne vidi
13.11.2008 | 22:14
Da se pokusam iskupiti na predhodnoj

Evo teorije (nije hologram). A ni cjev. Razmisljao sam da se napravi linijska gravura kojom bih zdrobio papir u linijska udubljenja. Prije toga na to mjesto otisnuo NATPIS, ali ne na mjesta gdje ce udariti gravura.

Druga slicna teorija je sa lakom.
Ne tvrdim da bi i jedna upalila, ali eto nema guzve za odgovore, a predhodna mi i nije neka.

Slika u prilogu.
TEST2.jpg
18.11.2008 | 08:17
Ma da, ova teorija sa lakom se i meni čini OK. Mada sve to bi trebalo isprobati. Ja znam da na nekim digitalnim tiskarskim strojevima postoji takva vrsta tiska (kao neka vrsta softverske zaštite), gdje se na određenom dijelu tiskovine promjene kutevi rasterskih točaka u cmyk-u. Znam da je riječ o posebnom softveru koji dolazi uz takav stroj. Nekako mi se činilo da je moguće to napraviti i u vektorskom programu (recimo FreeHand), mada ni meni samome nije jasno kako.
18.11.2008 | 11:16
Možda da pitaš dečke iz tiskare, gdje misliš tiskati? Oni će najvjerojatnije znati odgovor, a onda ga lako podijeliš s nama ovdje
18.11.2008 | 17:28
Pa nije valjda da si cijelo vrijeme mislio na ovu staru foru?!
g.jpg
19.11.2008 | 08:27
Ne, nisam mislio na to.
Zamisli plavi kvadrat 20x20mm koji je tiskan iz cmyk-a. Kada gladaš u njega pod pravim kutem ne vidiš ništa osim plavog kvadrata, ali kada malo promijeniš kut gledanja (zakretanjem papira na kojem je tiskan), onda još i vidiš da unutar njega nešto piše. U ovom mom slučaju ime firme.
Zapravo, radi se o nekoj vrsti zaštite tiska od kopiranja i po onome što sam u međuvremenu doznao to rješenje je otisnuto na digitalnom tiskarskom stroju koji ima poseban softver koji mu omogućuje da na nakom dijelu tiskovine ubaci takvu vrstu zaštite.
Meni je jasna teorija takvog tiska - dakle plavi kvadrat ima neki rasterski omjer u cmyku i unutar njega se napiše recimo "MLADJO" u istom takvom rasterskom omjeru cmyk-a. Naravno da je riječ MLADJO nevidljiva je je napisana u istom tonu kao i fleha ispod. Ono što je potrebno da bi bila vidljiva jest promijeniti kuteve rasterskih točaka u cmyk-u i to samo za riječ "MLADJO". E, to je problem jer mislim da to niti jedan vektorski program ne omogućuje (FreeHand, Illustrator). Ja sam se eto ponadao da mozda postoji kojim slučajem neka "fora"
19.11.2008 | 10:21
... ja bi u tvom slučaju nazvao tiskaru rekao šta želim i oni bi mi objasnili šta da napravim .. pretpostavljam da je stvar pripreme prilično jednostavna .. jedan fajl bi vjerojatno bio plavi kvadrat u cmyk-u, a MLADJO bi bi poseban fajl i to pretpostavljam samo u jednoj boji ...
19.11.2008 | 15:06
MLADJO je napisao:
Ono što je potrebno da bi bila vidljiva jest promijeniti kuteve rasterskih točaka u cmyk-u i to samo za riječ "MLADJO". E, to je problem jer mislim da to niti jedan vektorski program ne omogućuje (FreeHand, Illustrator). Ja sam se eto ponadao da mozda postoji kojim slučajem neka "fora"

Davno sam to radio, no kad puštaš file u PS tamo možeš bezbrižno mijenjati rasterske kuteve... Ako ideš direkt u PDF onda već nisam siguran.
19.11.2008 | 20:11
Točno je da kod izrade PS-a mozeš mijenjati rasterske kuteve ali meni to ne pomaze jer se time mijenjaju rasterski kutevi na cijelom file-u, a meni treba promjena rasterskih kuteva samo na jednom dijelu file-a (dakle npr u riječi "MLADJO"), dok na ostalom file-u kutevi između rasterskih točaka moraju ostati normalni jer tamo imamo normalan tisak iz cmyk-a.
Ponavljam, tiskara ima digitalni offset i tu mogućnost nudi kao svoju dodatnu zaštitu na tiskovini. Oni imaju specijalan software za to na stroju. Taj problem je u međuvremenu riješen ali ono što mene kopka i dalje je da li se to moze napraviti ajmo reć "ručno", dakle u nekom specijaliziranom grafičkom programu kao što je FreeHand ili AI. Ja, ma koliko puno znam o grafičkoj pripremi, mislim da se to ne moze napraviti "ručno", ali mislim si vjerojatno ima i pametnijih likova od mene koji mozda znaju da je to moguće.
19.11.2008 | 20:19
Pa promjeni kut na LOGO gornji layer, a donji layer "ploha cmyk" ne diraj. Kad flahas layere kutevi sa gornjeg ostaju. Zar ne?
19.11.2008 | 20:32
nisam se dugo igrao s freehandom, ali se jako dobro sjećam da je upravo on mogao mijenjat kuteve rastera na pojedinom elementu (često sam to rabio). naravno, uspijeh takve akcije je ovisio i o ripu - nije se smijelo naknadno ništa prčkat po PS-u… provjeri, jer mislim da takvo što nisu poželjeli micat iz programa.
20.11.2008 | 00:42
Moire (moare) = efekt nepostojećeg objekta, prilikom preklapanja točkastih ili linijskih rastera različitih kuteva. Dobivamo likove,
a od slova I, O, X. Postići efekat kombinacije različitih slova i to u nizu, ovom tehnikom je nemoguće. To što bi ti htio moguće je
hologramskom tehnikom, koja je kombinacija nekoliko tehnika ... . Dakle plošnim tiskom je moguće jedino nešto izdužiti ili raširiti
tako da je relativno nečitljivo, ali nikako nevidljivo (primjer nekoliko poruka ranije).
I daj, brate mili, da te vide, da te čitaju da te pamte ..... jedino ako nisi tajni agent.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 1 minute
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Damirst, Ender, MacSlavko, robee, Anonimci (249)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO