14.11.2008 | 03:23
Ok... Prvo što moraš učiniti je sljedeće: Uplati pare na broj mog računa 2360000-xxxxxxx
Ajmo prvo riješiti ferlauf.
Selektiraš krug. U
Object paleti ti piše da je to elipsa i da ima fill.
Fill: Basic. Klikneš na to F
ill: Basic i dolje će ti se pojaviti padajući izbornik i boja kojom je objekt popunjen. U padajućem izborniku odaberi
Gradient. Objekt će dobiti ferlauf iz boje u kojoj je bio u bijelu boju i bit će vodoravne orijentacije. U paleti će ti se pojaviti parametri ferlaufa, a na samom objektu (krugu) će ti se pojaviti isprekidana linija sa točkom na jednom kraju i kvadratom na drugom. Točka predstavlja početak, a kvadrat kraj ferlaufa. Ferlauf možeš podesiti ručno (micanjem linije na objektu) ili upisivanjem vrijednosti parametara u paleti.
Ručno: Postavi cursor iznad točke na liniji ferlaufa, klikni i vuci dok ti se ne priljepi na točku u tjemenu kruga. Tu ti je sad ishodište ferlaufa. Kad kreneš micati kvadratić (na liniji ferlaufa) vidjet ćeš da s njim određuješ smjer i rasprostranjenost ferlaufa. U tvom slučaju kvadrat trebaš samo pomaknuti gore. Povuci ga prema ishodištu i odokativnom metodom odredi koliko želiš da ti se ferlauf rasprostire.
Upisivanje vrijednosti: Ispod padajućeg izbornika (gdje si odredio da fill bude gradient) pojavile su se nove opcije. S obzirom da ti treba
Linearni ferlauf, taj padajući izbornik ne diraj. Ne diraj ni onaj gdje ti piše
Normal. Ostaju ti kućice za upisivanje vrijednosti parametara. Imaš
Start x i
y (to su ti koordinate ishodišta ferlaufa s obzirom na objekt iliti koordinate one točke) i imaš
Handle 1 (tu određuješ smjer i rasprostiranje ferlaufa). Kod
x upišeš 50%, kod
y 100%, kod kuta stavi 270°, a za rasprostiranje mislim da ti je 70% ok.
To ti je to. Ostaje ti još samo da krugu promijeniš boju u ishodištu. Recimo da je to 20% tint od osnovne boje. I to završava u bijelom. (
Viđe slike. Nu, kako je lijepa )
Eh, sada ti želiš ubacivati bitmape, a rekao si da mora sve biti u vektorima... Nije ni to problem. U PS-u napraviš crno-bijeli dokument željene veličine (sve normalna rezolucija za tisak). Ja obično predvidim da će klijent od toga htjeti napraviti jumbo ili B1 plakat, pa od toga krenem
tako da imam jedan dovoljno veliki original, pa ga onda mogu smanjivati po potrebi, a ne da moram sve iz početka raditi jer se
babi snilo . Elem... Možeš napraviti Bitmapu, a možeš i
Grayscale tiff. Ja obično sa tiffom radim jer tako imam raspon od 0 do 100 %. Kod Bitmape je pixel ili crn ili bel.
Snimiš, dakle, tiff negdje po volji i onda ga importiraš u Freehand (
File>Import iliti
cmd+R). Selektiraš taj tiff i u
Object paleti će ti se pojaviti opcije. Imaš tamo dimenzije i poziciju tiffa, a imaš i checkbox da taj tiff bude transparentan. To je ono što ti tražiš.
Ne znam što radiš, ali ako želiš da ti neka boja (il šta već) probija ispod tiffa, možda ti je najbolje da imaš normalno grayscale tiff i da mu uključiš
Overprint (selektiraš sliku (
Image) i u
Object paleti klik na
Fill i tamo imaš checkbox
Overprint). Ak će ti biti na bijeloj podlozi, onda nema vajde od toga.
Dobro je još znati da, kad imaš Bitmapu ili Grayscale tiff, možeš ga obojati u koju god boju želiš. I process i spot. Selektiraš tiff i klikneš na boju u
Swatches paleti.
Ne znam jesam li što propustio. Bilo bi puno brže da si mi dao e-mail adresu i rekao što želiš