17.12.2008 | 10:22
Vino se naravno ne proizvodi 12 mjeseci u godini.
Naime, svaki profesionalni vinar, dakle onaj koji proizvodi vino i od toga posla zivi, točno zna koliko je vina i koje sorte proizveo. On dakle u skladu s time naručuje potrebnu količinu etiketa za svaku vrstu vina. To vino nakon što ga je proizveo ionako ide u prodaju tek za 6-12 mjeseci, nakon što prođe cijeli proces proizvodnje. Količine etiketa koje takav profesionalni vinar naručuje su od bar nekoliko desetaka tisuća etiketa. Najčešće su to etikete na posebnim vinskim papirima (kao što sam napisao u postu prije) i ISKLJUČIVO JE TO TISAK IZ ROLE.
Pojedini vinari izbacuju na trzište i posebne serije vina (ledena berba, kasna berba, berba izabranih bobica i sl.) koje se najčešće tiskaju u malim količinama i naravno da takva etiketa u maloj nakladi nije jeftina jer je to najčešće višebojni tisak + zlatotisak + štanca, ali profesionalni vinar si to moze priuštiti jer on to vino prodaje po dosta većoj cijeni i zato jer uz produkciju ostalih vina, ta "posebna" vina su "ono nešto" što svakom vinaru sluzi kao dodatna reklama.
Naravno, problem nastaje kada neko ko na svom gruntu proizvede 1000-2000 litara vina pozeli to vino buteljirati i napraviti etikete za koje naravno zeli da budu iste kao i od profesionalnih vinara. Onda taj neko veli - "Ja bih 500 etiketa sa zlatotiskom i zelim da etiketa bude u obliku lista od grojzdja i to baš na ovom papiru".
Onda mu se odgovori - sama priprema tiska, dakle alata, klišeja, klišeja za zlatotisak, košta 2000+ kn,
ne računajući dizajn etikete.
Naravno, takav "vinar" onda padne u nesvest i pri tome kaze - "Pa ne treba meni dizajn, stavite mi na etiketu samo kapelicu Sv. Jurja u Zaboku" ili "Meni bu etiketu slozil moj mali doma na kompjutoru, znate, one se razme u kompjutore" ili "Pa dobro napravite mi ih onda bar 100 komada da imam za prijatelje, kolko to košta?" - Pa mu se onda odgovori - "isto ko i 500 komada"
I onda on kaze "Vi niste normalni" i ode.
Dakle, da rezimiram:
- tisak vinskih etiketa iz role je skup ako se rade male količine
- tisak na raznim printerima iz role (kao što je Bill gore naveo, je zadovoljavajući za male količine ali imajte na umu da su takvi printeri vrlo skupi - u rangu 20000 kn+)
- preporučam tisak na digitalnim strojevima (pitati u MGM recimo) u koloru ali bez zlatotiska.