Prebacivanje fotografija u digitalni oblik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prebacivanje fotografija u digitalni oblik

30.12.2008 | 18:44
Godinama sam snimao fotografije klasicnim nacinom, kupujuci film za fotoaparat, sve dok nije doslo vrijeme digitalaca. Sve te filmove sam uredno sacuvao. Mnogo je toga.

Kako najkvalitetnije da te fotografije prebacim u digitalni oblik i kojim uredjajem?

Citam da HP Photosmart C8180 visefunkcijski tintni pisac ima u sebi i solidan skener za filmske negative i slajdove pomocu adaptera koji se nalazi u poklopcu skenera.

Ima li boljih nacina i uredjaja?
30.12.2008 | 22:07
Ja sam to pokušao svojevremeno, ali sam odustao, iz 2 razloga:

1. proces skeniranja negativa je (zbog tog adaptera) pretežno manualan i zato vrlo spor. Za količinu negativa o kojoj se kod mene radilo (tj. još uvijek radi jer brijem na zasićenu kromatiku, a to je na digitalcima moguće tek odnedavno i još je uvijek jakojakojako skupo za amatera) je to bilo jednostavno neprihvatljivo.

2. skenovi negativa bili su katastrofalni jer su ti konzumni skeneri zapravo poprilično smeće (naročito u tim all-in-one uređajima) tako da je puno moje zasićene kromatike izašlo osakaćeno (pisao sam o tome i čudio se tome ima već dosta godina na nntp://hr.rec.foto) na moj svekoliki užas.

Zaključak. Ako nisi prokleta picajzla kao ja, imaš puno vremena i malo negativa (pretežno sa slikama rođendana i slično), vjerojatno će ti ovo rješenje pogodovati. Inače, preporučam dobrog profesionalnog fotografa (u Rijeci je to Nikola Kurti) u tvom gradu koji je opremljen Fuji Frontier strojem posljednje generacije, kojeg nahrani negativima i onda ih jednostavno, umjesto da fotke isprinta, zaprži na optički medij. Profesionalni stroj, profesionalni rukovatelj, profesionalni rezultat obrade mojih amaterskih fotografija. Zamjena novca za vrijeme, živce i zadovoljstvo. I cijena mi je ispala tu negdje kao da sam kupio taj skener kojeg ionako nikad poslije ni za što ne bi koristio (ako bi uopće izdržao cijelu količinu).
30.12.2008 | 22:20
Hmm, krenuo sam pisati odgovor i onda vidim da me je Smayoo preduhitrio i rekao isto što sam i ja mislio.

Samo da nadodam, ako kojim čudom imaš zelju i toliko vremena da to sam napraviš i još pri tome ti nije problem kupiti neki solidan skener (ali samo skener, a ne i printer, kopirka, fax i slična sranja "sve u jednom"), moram ti reći da je sam proces skeniranja negativa "malo zahtjevniji" i biti će ti potrebna još dodatna digitalna obrada takvih fotografija ukoliko zeliš dobiti zadovoljavajuću kvalitetu.
31.12.2008 | 12:24
Slažem se da je ovo skupo, i zato nikako nije opcija za prebacivanje obiteljske arhive u digitalni oblik, ali ako trebš fotografije za konkretnu upotrebu, ili se radi o manjm broju ... heh.
Cijena kvalitetnog skena po negativu je 100-injak kuna.
evo link ekipe koja to dobro radi: http://www.dfa.hr/cjenik.php nemojte suditi po dizajnu sajta
Ako pak trebaš prebaciti obiteljske fotke ili nešto slićno ovo definitivno otpada.
Zapravo više se isplati razviti fotke pa napraviti visoko kvalitetni sken njih .. to je upola jeftinije = 50kn kod ovih!
U svakom slučaju bilo kakav kvalitetniji rezultat nije jednostavan ni jeftin
31.12.2008 | 14:58
Cijena za jedan film od 36 snimaka je 20 kuna!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 22 minuta
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Damirst, Ender, MacSlavko, robee, Anonimci (420)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO