30.12.2008 | 22:07
Ja sam to pokušao svojevremeno, ali sam odustao, iz 2 razloga:
1. proces skeniranja negativa je (zbog tog adaptera) pretežno manualan i zato vrlo spor. Za količinu negativa o kojoj se kod mene radilo (tj. još uvijek radi jer brijem na zasićenu kromatiku, a to je na digitalcima moguće tek odnedavno i još je uvijek jakojakojako skupo za amatera) je to bilo jednostavno neprihvatljivo.
2. skenovi negativa bili su katastrofalni jer su ti konzumni skeneri zapravo poprilično smeće (naročito u tim all-in-one uređajima) tako da je puno moje zasićene kromatike izašlo osakaćeno (pisao sam o tome i čudio se tome ima već dosta godina na nntp://hr.rec.foto) na moj svekoliki užas.
Zaključak. Ako nisi prokleta picajzla kao ja, imaš puno vremena i malo negativa (pretežno sa slikama rođendana i slično), vjerojatno će ti ovo rješenje pogodovati. Inače, preporučam dobrog profesionalnog fotografa (u Rijeci je to Nikola Kurti) u tvom gradu koji je opremljen Fuji Frontier strojem posljednje generacije, kojeg nahrani negativima i onda ih jednostavno, umjesto da fotke isprinta, zaprži na optički medij. Profesionalni stroj, profesionalni rukovatelj, profesionalni rezultat obrade mojih amaterskih fotografija. Zamjena novca za vrijeme, živce i zadovoljstvo. I cijena mi je ispala tu negdje kao da sam kupio taj skener kojeg ionako nikad poslije ni za što ne bi koristio (ako bi uopće izdržao cijelu količinu).