20.10.2010 | 18:14
Finn je napisao:
ako je problematična ta forma natječaja, postoji li kakvo međurješenje, postoji li neka bolja forma koja će (barem djelomično) zadovoljiti obije strane?...
Uvjet da kritika bude konstruktivna, nije da bude riješenje problema. Nekad je dovoljno da se ukaže na problem koji autor možda nije uvidio. Nekad nije.
Forma koja se meni, onako iz prve, bez da sam pravo promislio, čini bolja, je da se da natječaj, da se traži dizajner za časopis (na pola godine, godinu, jedan broj, dva broja ... za koji se rok zaključi da je najbolje).
No ne tako da predloži riješenje vašeg časopisa, već da se prijavi sa portfoliom i eventualno intervjuom.
Zapravo normalan način na koji bi se upošljavalo ljude.
Nakon što vam se nečiji rad svidi (ali rad koji je ta osoba radila neovisno o vama i bila nadajmo se za nj normalno plaćena), primite tu osobu s povjerenjem da će obzirom na dosadašnje uradke i daljni rad, konkretno na časopisu RE, biti dobar.
I onda, ako vam je politika takva da želite fluktuaciju različitih osoba umjesto nekog stalnog odnosa sa osobom od povjerenja, što vam isto može biti želja, nakon nekog broja časopisa, vremenskog roka, zaposlenog zamjenite nekim novim - putem takvog - novog natječaja.
ali esencija umjetničkog izraza se ne može izmjeriti ni ocijeniti.
Pa tko uopće govori o
esenciji umjetničkog izričaja, spusti se na zemlju, nemamo filozofsku/estetsku raspravu, govorimo o korektno odrađenom poslu dizajna publikacije. Ja kažem da se može ocjeniti dali je postignut određeni nivo, estetske i komunikacijske funkcije koju vrši dizajn, u korist vašeg časopisa. A "remek djela" pusti za "vječnost".
svi ti parametri su umjetan pokušaj da se uhvati i "izmjeri" nešto što je nemjerljivo.
Karakteristično je za ljude koji sami ne rade kao umjetnici (bilo koje vrste, književnost, glazba, likovnost ...) da ovako mistificiraju (naravno ima takvih i umjentika, ne nužno loših, neznam što je slučaj s tobom). I, što me nikako ne prestaje čuditi, ta sklonost da se svaka logičnost, mjerljivost i sl. smatraju "ne-umjetničkim".
Jako je puno toga jasno, racionalno i logično (i često upravo stoga lijepo, inspirirajuće itd), a rezultat je kod promatrača emotivan, misaon ... imaginacijski, političan ... ovakav ili onakav. Zna se recimo kako psihološki (pojednostavljeno sada o ovome govorim) djeluje koja boja (naravno da ako je tebe ugrizao plavi pas, ćeš imati osobiti odnos prema toj boji

to ću u svrhu rasprave ignorirati) te se, kako iz toga sljedi može i urediti recimo slika, tako da djeluje, melankolično, veselo, ovako ili onako.
Naravno velik je dio toga odrađen intuicijom, no to ne znači da rezultat nije podložan analizi, iz koje se puno da naučiti.
Ne kažem ja da nema aspekata djela koji se nedaju (barem koliko nam je poznato) izmjeriti, samo na puno višem nivou od ovih o kojima mi sada raspravljamo, a često i drugi kad izjavljuju ovakve izjave.
...
(prevelika tema za ovaj format rasprave)
...
dokaz za to su svakodnevni slučajevi u kojima članovi "stručnih" komisija često i dijametralno suprotno procjenjuju iste radove.
TO, nije dokaz toga ili brem ne nužno. Razlozi mogu biti razni.
Primerice, da oni koji proučavaju, "mjere" to neznaju dobro činiti ili to može recimo značiti da je djelo višeznačno, te se da sa različitih gledišta sagledavati itd. Naprimjer, jednostavno da ne odgovara nekoj datoj situaciji unutar koje se sagledava. Ono djelo je super, ali cijela izložba uopće nije vezana za tu problematiku pa onda eto rad u nju ne paše ... u neku drugu paše. itd itd
i dalje tvrdim da je to sve vrlo subjektivno.
Jest subjektivno je, djelom, djelom je i "objektivno" (neke aspekte razni subjekti dožive, a neke samo neki, a neke nitko osim autora ...). Što to točno dokazuje ili opovrgava? Da se neda kvalitativno ocjeniti neki rad ?!?
i ta pravila su donijeli neki ljudi prema svojim osobnim nahođenjima i osjećanjima. dakle, to je uvijek stvar manjine s kojom se većina kao "složi".
Ta se pravila ustanovljavaju i razivjaju stoljećima, kroz različite kulture, neka od njih vrijede takoreć "univerzalno" a mnoga su lokalna, specifična za neko vrijeme, za neki društveni krug, neku osobu. To je život ... sve je tako. Teoretiziraš oko stvar koje su prizemne. Ovitak za časopis i fer način posloavanja.
Kako smo završili u ovim visinama?
s ovim se načelno ne slažem, jer taj predmet može biti jedinstven i ukoliko je "odvojeno" rađen.
Načelno da, može. Zato sam i napomenuo "ili barem u nekom dosluhu". A može, experimenta radi i bez toga dosluha, pitanje je jedino, dali ćete uspjeti. Mislim da je stvarnost vašeg grafičnog riješenja drugačija od ovoga. Mislim da vam nije toliko bitno hoće li se to baš poklopiti ili neće, pa sad teoretiziraš o alterntivnim dizajnerskim pristupima.
Ako tako nije, reci mi onda koja je prednost ovakvog načina pred standardnim, što dobivate time, te ste stoga odlučili napraviti jedinstven dizajn na način da se djelovi rade odvojeno te se na kraju spoje, nadajući se da če se spojiti, kao dvije polovice iste ideje, reunited - once again.
... u najmanju ruku neukusno da se u ovakvoj državi i u ovakvom "sistemu rada" jedan ovakav "ministar" hvali da je kolekcionar.
Mislim da je velik postotak kolekcionara upravo takvog nekog profila. Nažalost ili ne, neznam.
Ja ga spominjem jer zaista radi na toj svojoj kolekciji .. trsi se i trudi čovjek, nema što da mu se prigovori.
bok