26.04.2005 | 03:24
Makar sam Adobeov poklonik, ovo mi se nimalo ne dopada, niti najmanje.
Što će se sad dogoditi kad je Adobe kupio Macromediu, hoće li FH kao siroče biti prebačen nekome tko će ga srediti i vratiti mu staru slavu i sjaj, ili će ga potpuno ugasiti...
Prije vise od godine s nekim sam bio pricao o sudbini grafickih alata na trzistu i vec tad sam naslutio da se nesto treba dogoditi: Apple svim snagama krci put u digitalnom videu, Adobe zeli istisnuti sve oko sebe u DTPu, a Macromedia ... zalutala nigdje. Logican bi potez bio da netko od velikih zgrabi Macromediu u svoje krilo i konacno dade smisao njenim proizvodima.
Nadao sam se da ce to biti Apple, koji bi tako gotovo monopolizrao web izdavastvo (Dreamweaver drzi vise od 80% trzista), i od Flash tehnologije napravio trziste buducnosti. Jer jednog dana svi ce sadrzaji ici na mrezu, pa bio to video u nekom svojem obliku, ili pak Flash na steroidima ... Web izdavastvo danas je prekomplicirano, i nadao sam se da ce netko naci vizije da od tog napravi nesto suvislo i jednostavno za uporabu.
Nanesrecu, Adobe se prvi sjetio. Adobe u svojoj ergeli ima samo dva proizvoda koja zbilja valjaju, a to su Photoshop i Acrobat. InDesignovo trziste nije toliko veliko (hocu reci, Photoshop ima danas svaka stefica na racunalu, no InDesign samo dizajneri, koji su kao vrsta ipak u manjini).
S Acrobatom su lupili u zid i vise nemaju gdje. Sve je na polju tiska vec receno i sve sto dodaju u Acrobat u zadnje vijeme samo je \"document management\", odnosno ugradjuju tehnologije kojima ce se dokumenti (buducnosti) lakse distribuirati, biti bolje zasticeni, ali i nametnuti PDF format kao format buducnosti.
Nije daleko dan kad ce InDesign ili neka druga aplikacija moci otvarati PDF dokument i uredno ga editirati, spremati i distribuirati. Odnosno, vrijeme dolazi kad PDF vise nece biti toliko zatvoren kao sto je sada.
DA bi PDF zazivio na webu, i da bi izdavastvo na webu dobilo nesto novo, treba ga \"ozivjeti\", odnosno treba mu nakalemiti Flash. Kad se to dvoje spare, dobije se izvrsna kombinacija dokumenta, koja je dovoljno dobro fleksibilna da se posalje u tisak, ali i koja se moze lako puknuti na web server i postati web sajt.
Iako je ovim satrao i posljednju konkurenciju na web polju, Adobe je imao viziju. Zeli postati otac dokumenta buducnosti. Nazalost, i Apple mora slijediti taj trend, pa zato danas svaka Appleova aplikacija ima u sebi ugradjen izvoz za PDF i Flash formate.
Moje prognoze: Freehand ce biti dokinut. Flash takodjer. Ono sto valja iz njih ide u Illustrator, a Illustrator ce postati PDF/Flash aplikacija. InDesign ce dobiti nove mogucnosti spremanja sadrzaja u Flash. DreamWeaver ce se spojiti s GoLiveom i nastat ce nov proizvod, u prijelaznom razdoblju dok InDesign ne postane most izmedju tiska i weba. Acrobat ce postati preglednik za (interaktivne) dokumente na desktopu i na webu.
Eto.