03.04.2012 | 11:40
Dva dana učenja, ekspementisanja, nakon što sam odlučio da ubuduće pored preloma knjiga u InDesignu, sam pripremam i izgled korica, dolazim do zaključka da je Indesign zakon!
Naravno, prije toga sve slikovne materijale pripremam u Photoshopu, najmanje rezolucije 300 dpi, a onda unosim u InDesign. Mislim da sam savladao finese barem za sada do 70%. Kvalitetu unesenih slika provjeravam u smislu da li su dobre za štampu odabirom strelice SelectionTool > Window > Info ... (Važni su Effective ppi), a onda snimam u PDF: Adobe PDF Presets > Press Quality.
Photoshop i Ilustrator mi nisu pružili mogućnost poravnanja teksta s obje strane, ili ja to ne znam kako izvesti.
Mali problem je rikna/hrbat, jer unaprijed je teško odlučiti kolika je ona ako se nema odgovor kakav je papir, koliko debela ljepenka... Preširok ili preuzak hrbat ružno djeluju.
Pomoć jabučara je bila dragocjena, a i svaki novi savjet je dobrodošao. Šteta što pojedini znalci ne napišu mala uputstva za ovakva i slična pitanja koja bi se kao posebni prilozi mogli objaviti na Jabučnjaku.