20.10.2019 | 13:33
drpongrac kaže:
Pozdrav, ima li netko iskustva sa Mac pro 1.1? Ukazala mi se prilika za kupnju rabljenog pa bih imao par pitanja.
1. Gdje se može nabaviti clean install CD/DVD medij. Prodavatelj ga nažalost nema. Koja bi bila najstabilnija verzija MacOS-a za njega?
To bi bila 10.6.8
Ima nas ovdje više koji imamo originalni retail medij. Ako ti se ne javi nitko bliži, ja ću ti pomoći.
Inače, 1,1 se flasha na 2,1. Ima neki "kemijski" postupak da se na njega instalira 10.11.6. Čak sam ga i radio jednom, ali uspješno sam zaboravio kako točno ide. Nagoogla se.
Samo je važno, nakon što se to odradi, ne dozvoljavati više update OS-a jer svako toliko neki update polomi tu instalaciju.
2. Može li se u to računalo ugraditi novi SATA HDD od recimo 1TB, onaj koji se može bez problema kupiti u prodavaonicama PC opreme, ne SSD.
Ugradio sam SATA SSD od OWC-a, radi. Ugradio sam SATA HDD od 4 TB, isto radi.
3. Može li se ugraditi novi optički pogon? Dobavljiv u trgovinama PC opreme.
Davor kaže da radi bilo koji optički pogon u MacPro1,1. Ja to nisam probao, nebitna nam je ta optika. Inače, ono što znam iz prve ruke, iMac G4 ne radi s bilo kojom optikom.
4. Radi li na njemu klasični USB Wi-Fi dongle za PC, ili sam osuđen na ethernet vezu?
To ovisi o OSu, rekao bih, a ne o samom hardveru.
Vidim da se na macupgrade.eu (eu site od owc-a) nudi rabljene Airport Extreme 802.11n kartice za 65 €.
macupgrade.eu/catalog/airport-extreme-80...85.html#.Xaw2dSVS8iM
U Chipoteci prodaju neki USB WiFi dongle koji radi na 10.13 Macu (provjereno). Nisam siguran više za koje OSove ima driver, predlažem da se raspitaš tamo.