iMac Retina 5K, 27", Late 2015 - zamjena HDD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac Retina 5K, 27", Late 2015 - zamjena HDD

• Sank
  • Moderator
  • 221
27.10.2024 | 15:09
Poštovani Jabučari,

Na gore navedenom modelu, počeo je otkazivati 1Tb HDD i treba ga zamijeniti.
Možete li mi dati propruku za neki servis Apple računala u Rijeci i okolici?

Hvala!
27.10.2024 | 18:38
Nažalost, Josip je svoj servis nedavno zatvorio i odselio u Njemačku.
Nekog drugog u Rijeci tko bi takav posao htio raditi, a da ga se može ozbiljno preporučiti - ja ne znam.
27.10.2024 | 18:39
Josip je otišao u Njemačku, mislim da ti to nitko ovdje neće raditi. Stvar je jako tricky, jedan krivi potez i imaš štetu od 800-900 € za ekran. Ja sam se opekao i od onda ne otvaram 5K iMac modele.
27.10.2024 | 18:41
Znam ja neke koji hoće raditi, ali to ne znači da im je pametno dati da to rade.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.10.2024 | 19:37
Ma pitam jer sam naišao na ovaj servis http://www.itelektronika.com/ pa sam se ponadao, ali ako vi stari znalci ne znate za njih onda...

Mislim da sam ovaj iMac kupio u iStyle-u, a oni imaju servis, pretpostavljam da mi je onda najbolje poslat ga njima?

Hvala puno na pomoći!
27.10.2024 | 19:48
To što mi nismo čuli ne mora neophodno značiti da nisu dobri. Ja bih ih nazvao i vidio što kažu.

Vidim da popravljaju i grafičke na iMacu, to bi i meni trebalo, nazvat ću ih.

Ako uzimaju rizik za ekran na sebe, zamijeniti sam disk je trijvalno, napravio sam to četiri puta bez problema na tom modelu, a onda sam se peti put zeznuo. Ako to već radiš, stavi SSD umjesto harda.

Obavezno javi rezultat!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.10.2024 | 20:53
Davore hvala,

nazovem ih i ja pa javim kako je prošlo.
27.10.2024 | 21:14
A, ne, naravno da smo čuli za IT Elektroniku. Alvin Lučić. Vrlo ozbiljan i vrhunski serviser, ali on je barem dvije stepenice iznad. Ne znam da je nekad nekom radio tako trivijalan popravak. Čovjek mijenja komponente na SMD tiskanim pločama i radi servise na automatici strojeva od pustih milijuna eura.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.10.2024 | 21:55
Eh Smajo,

Pa ako nude sklapanje, zamjenu komponenti i nadogradnju PC računala, onda vjerujem da nude i zamjenu tvrdog diska kod ovih Appleovih računala sklopljenih ljepljenjem, za što sam siguran da baš i nije tako trivijalno, barem za mene.
28.10.2024 | 07:22
Rekao bih da čovjek dugo nije osvježio stranicu. Inače, možeš i ovdje naći Alvinove postove od prije dosta godina. Vrlo ozbiljno i minuciozno pristupa poslu. Zadnji put sam ga, mislim, vidio prije godinu dana kad sam mu bio iz usluge odnio nečiji Apple Thunderbolt Display kojem je bilo krepalo napajanje i tada mi je rekao da se prestaje baviti konzumnom elektronikom i poslije toga sam čuo da servisira tiskarske strojeve (mehatronički dio), i to vrlo uspješno. S obzirom na to koliko se taj posao plaća, sumnjam da ti može biti rentabilno da ti on mijenja HDD. Ali - tko pita, ne skita. I svakako vrati informaciju ovamo, svima nam je dobro znati ako se ipak predomislio pa odlučio prihvatiti i takvih popravaka.
28.10.2024 | 09:09
Zagreb, iKlinika - Tople preporuke, profesionalna i brza usluga. Dečki znaju što rade, bez iznenađenja i skrivenih troškova.
Popravili grafičku na starom iMac-u iz 2007-e te mi reparirali stari MacBook Pro iz 2010-e - Evo, sve radi dan danas!

Imaju sve od opreme i rezervnih dijelova, znači usluga na jednom mjestu po sistemu - ključ u ruke!

iklinika.hr/?gad_source=1&gbraid=0AA...OK22ZfgaAu8aEALw_wcB
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.10.2024 | 09:51
smayoo kaže:
Rekao bih da čovjek dugo nije osvježio stranicu. Inače, možeš i ovdje naći Alvinove postove od prije dosta godina. Vrlo ozbiljno i minuciozno pristupa poslu. Zadnji put sam ga, mislim, vidio prije godinu dana kad sam mu bio iz usluge odnio nečiji Apple Thunderbolt Display kojem je bilo krepalo napajanje i tada mi je rekao da se prestaje baviti konzumnom elektronikom i poslije toga sam čuo da servisira tiskarske strojeve (mehatronički dio), i to vrlo uspješno. S obzirom na to koliko se taj posao plaća, sumnjam da ti može biti rentabilno da ti on mijenja HDD. Ali - tko pita, ne skita. I svakako vrati informaciju ovamo, svima nam je dobro znati ako se ipak predomislio pa odlučio prihvatiti i takvih popravaka.

Hvala Smayoo na ovom objašnjenu. U tom slučaju sigurno se neće zamarati zamjenom HDDa u iMacu i onda tvoj komentar da je zamjena HDDa trivijalan posao dobiva na značenju.

Da zaključimo:

U Rijeci i okolici nema pouzdanog servisa za Apple konzumnu elektroniku i jedno ostaju neki servisi u Zagrebu?

TOČNO/NETOČNO
29.10.2024 | 10:00
Nažalost - točno.

Josipeeeee, vrati seeeee!!!!
29.10.2024 | 15:10
Sank kaže:

Da zaključimo:

U Rijeci i okolici nema pouzdanog servisa za Apple konzumnu elektroniku i jedno ostaju neki servisi u Zagrebu?

TOČNO/NETOČNO

Pa jesi li ih zvao ili nisi? Ako rade čišćenje laptopa od prašine, onda im ni ovo ne bi trebalo predstavljat problem.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
02.11.2024 | 16:15
Ma nisam još zvao. Prvo moram nabavit novi disk, napravit backup, resetirat iMac...

BTW - gledao sam na IFIXIT proceduru i ne izgleda toliko komplicirano ako imaš potreban alat i novu ljeplivu traku.
02.11.2024 | 19:59
Da, ali ako ti se 5K ekran i malo savije pri skidanju, dotaknut će se dvije vertikalne linije matrica i ciao ekran. Rezervni dio je oko 800 €, meni je prisjelo.
02.11.2024 | 20:09
Evo - ovi: pro23.si/ su meni daleko najbolji, ako ti Ljubljana nije predaleko. Riješavaju probleme kojih se niko drugi u LJ ne usudi. Za normalne pare. Riješili npr. iMac 2011, kojem je crkla grafa. Za bagatelu.
02.11.2024 | 22:59
dpasaric kaže:
Da, ali ako ti se 5K ekran i malo savije pri skidanju, dotaknut će se dvije vertikalne linije matrica i ciao ekran. Rezervni dio je oko 800 €, meni je prisjelo.

Čudi me da se tebi to desilo?
Ja ću pokušati u 2011 promjeniti HDD koji je gotov, na izdisaju ( u SSD) pa šta bude, ili da ga pretvorim u monitor? Ima neka ploča za uzeti na ebay-u koja ide umjesto ove, nisam pametan....
03.11.2024 | 10:51
Ja bih platio servisu da mi to riješi - prst u uho i bez brige i pameti. Često je pokušaj uštede najskuplja opcija u životu. Iskusio sam osobno na dosta stvari.
03.11.2024 | 11:52
BigMac kaže:
dpasaric kaže:

Čudi me da se tebi to desilo?
Ja ću pokušati u 2011 promjeniti HDD koji je gotov, na izdisaju ( u SSD) pa šta bude, ili da ga pretvorim u monitor? Ima neka ploča za uzeti na ebay-u koja ide umjesto ove, nisam pametan....

Pet puta sam to napravio i sve je prošlo ok, taj jedan nisam imao sreće ili sam bio previše opušten. Ekran je elastičan i dovoljno je da se samo malo savine i bye bye.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
04.11.2024 | 13:39
Nakon što sam izbrisao disk i sve vratio iMac opet radi dobro. Disk Aid također javlja da nema grešaka.
Brine me samo što DriveDx javlja da disk ima 16 relociranih sektora pa ga je označio sa FAILING.

Jel ima netko da koristi DriveDx aplikaciju? Čini mi se da je dosta pouzdana jer prije brisanja i reinstaliranja iMac je bio jako spor što je obično indikacija problema sa ugrađenim diskom. Nije mi ovo prvi put. Na iMacu 27" iz 2010 čak sam dva puta mijenjao HDD i svaki put kad je disk odlazio u vječna lovišta radio je jako sporo.

Naravno ti iMaci su se lako otvarali kad je prednji panel bio na magnete
04.11.2024 | 13:54
Davno su prošla vremena kad su na HDDovima krepavali sektori, a da bi disk općenito još bio upotrebljv (s markiranim bad sectorima). Današnji su HDDovi puno previše zgusnuti i vrte se puno prebrzo da se možeš nadati kako problem s bad sectorima neće napredovati geometrijskom brzinom. Moja je pretpostavka da ti je to što si odradio kupilo par tjedana do par mjeseci, ovisno o tome koliko intenzivno koristiš računalo, a onda će ti se problem ponoviti.
04.11.2024 | 22:17
Da, nažalost slijedi ovo što Smayoo kaže. Rijetko kada HDD ostane na tih par loših sektora - jer ako ih je počeo dobivati, znači da je vjerojatno mehanizam dao svoje, moguće da termalna kalibracija više ne radi savršeno i on ovako može raditi, ali će raditi sve sporije i sporije jer će imati previše grešaka kod čitanja i zapisa, a onda se glava vraća na to mjesto i pokušava opet dok ne uspije. Na kraju bude ok, ali sve radi jako sporo jer je umjesto iz prve nešto napravo iz tko zna kojeg pokušaja.
19.11.2024 | 12:13
Ekipa

Kupio sam iMac 27, late 2015 i zanima me ista stvar. Disk radi uredno, ali bi ubacio SSD umjesto njega (ili da unutra budu oba, ako je moguće). Postoji li mogućnost da kupim externi SSD i da na njega instaliram mac OS (ako je to najjednostavnija opcija)?
Da li bi bilo kojom opcijom ubrzao rad iMaca?

Također me zanima nadogradnja memorije. Trenutno ima 24 GB. Da li bi osjetio da ga nadogradim na 32 GB i koliko je maksimalno moguće?

Thanks
Prilozi:
19.11.2024 | 12:26
Damirst kaže:
Ekipa
Postoji li mogućnost da kupim externi SSD i da na njega instaliram mac OS (ako je to najjednostavnija opcija)?

Naravno, svaki mac se može bootati sa eksternog diska, ... ja sam svojeg iMac-a tako koristio godinama, imao sam Late 2012 model ... i spojio na njega vanjski SSD preko USB 3.0 .... i to je radilo dosta brže nego sa internog HDD-a. Išao sam na ovu opciju jer je zamjena diska u tom modelu bila dosta komplicirana, a ovo je riješilo sve probleme i produžilo mu život za par godina.
19.11.2024 | 12:51
S obzirom na to da se zamjena HDD-a sa SSD-om čini kao ne baš lagan posao, onda se externi SSD nameće kao najjednostavnije rješenje.

Onda bi prilikom bootanja uvijek trebao birati disk ili?
19.11.2024 | 13:20
Damirst kaže:
Onda bi prilikom bootanja uvijek trebao birati disk ili?

Ne treba, imaš u ControlPanelu opciju "StartupDisk" ... na hrvatskom "Pokretački uređaj" .... odabereš externi na koji si prethodno instalirao OS i to je to. .... mislim da se prilikom instalacije na externi on automatski podesi kao "default" .... ako nije, to je "klik daleko"
19.11.2024 | 13:24
Našao sam, hvala .)
19.11.2024 | 15:30
Ako instaliram na ext ssd, hoću li normalno imati pristup sadašnjem hard discu? Mogu li njega ostaviti kako je, da je na njemu instaliran os i da ga koristim samo za pohranu ili ga moram formatirati?

S obzirom na to da je zadnja podržana verzija Monterey, na ssd mogu odmah instalirati njega ili moram od početnog os-a koji je došao s njim, pa onda napraviti nadogradnju?
19.11.2024 | 16:54
01. Instliraj OS na SSD, klasičnim putem, kao da ga instaliraš na interni disk.
02. Nakon instalacije odaberi da ti se OS "diže" sa tog vanskog SSD-a, to već znaš kako napraviti, objašnjeno je.
03. Sve privjeri da li radi kako treba, znači restart iMac-a.
04. Ako je sve u redu, slobodno formatiraj interni HDD, i stavljaj na njega što hoćeš.

Imam jedan iMac iz 2007. složen na taj način, doduše sa klasičnim hardom, i radi.

Znaš li da se u vrijeme CD-ROM-a i MacOS 9, u Mac ubacio CD sa OS-om, u smeće se odvukao sav sadržaj iz "Macitosh HD" i izbrisao.
Mac se tada bootao sa CD-a i sav sadržaj CD-a se ponovo prekopirao u mapu "Macintosh HD". I to je bila sva mudrost instalacije.

Na PC-u se u to vrijeme žongliralo sa hrpom CD-a, kuckanjem naredbi i hrpom disketa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 47 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO