27.10.2010 | 01:18
Jedno pitanjce - nabavio sam WD HDD 3.5" 1TB My Book Essential i raspakirao i uštekao u moj MBP u usb utor s lijeva (jedan od dva, bliži monitoru).
Istodobno, u drugi usb utor (bliži indikatoru napunjenosti baterije) uštekao sam svoj drugi prijenosni disk 2.5" Philips 160GB drive.
Već otprije sam instalirao na svoj mbp (OS 10.6.4) nekakav driver koji omogućuje pisanje i brisanje po ntfs diskovima.
Oba uštekana diska su ntfs formatirani (takvi kupljeni, out-of-the-box).
I sad, moja kalvarija kopiranja cijelog 160GB ntfs-a na novi 1TB wd preko mbpa počinje:
- sve traje iznimno i jako sporo - primjerice označim samo jedan file cca 1.5GB za kopiranje i to sa jednog na drugi disk traje 6min!!??!! Je li razlog možda usb kao usko grlo (tipa da kopiram 1.5GB sa mbp hdda na ovaj WD onda bi se to kopiralo brže ili?)
- nikako nikako i nikako išta kopirati - prvo sam naivno selektirao u Finderu sve što vidim na 160GB philipsu - radi se o cca 120GB podataka u cca 200.000 datoteka (sve sa win okružja)... naravno prvo je cca 45 min pisalo preparing copying i nakon toga krenulo u kopiranje... i u jednom trenu error tipa:
"The Finder cant complete operation because some data in ..... cant be read or written (Error code -36)"
- drugi pokušaj idem kopirati manji folder, sa manje datoteka - opet greška - jedno uspješno kopiram, drugo ne-isti error- i nakon pritiska na Ok na dijalogu sa errorom kopiranje stane, u Finderu na odredištu vidim folder ali onak greyed-out/disabled i sve što mogu je obrisati taj folder i probati ponovno
Molim pomoć jer ovo je više od neupotrebljivog. Odnose li se gornji linkovi na ovakve probleme. Driver koji instalirah već prije nije mi zadavao ovakve probleme no nisam se još susreo sa ovakovom količinom kopiranja sa ntfs na ntfs preko 2 usba direktno.
Dodatna restrikcija - oba diska moraju ostati NTFS jer služe ponajprije za backup sa win računala a mbp samo tu i tamo za dohvat.
Može li ovo proraditi nekako na osx (brže kopiranje, bez grešaka, ntfs i dalje)?
1.5GB za 6 min sasvim neprihvatljivo !
random poruke o greški (jednom prođe kopiranje datoteke, drugi put/ pokušaj kopije iste datoteke ne) također neprihvatljivo !
Je li to do drivera za ntfs-support kojeg valjda napisaše šačica entuzijasta u svoje ne-baš-veliko slobodno vrijeme?