Monitor neće da se uključi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Monitor neće da se uključi

23.03.2010 | 11:49
Na jednom od mojih Macova, u ovom slučaju G4 s onim plastičnim monitorom, imam problem povodom buđenja Maca iz Sleepa. Kompjutor se pokrene, čujem ga kako radi jer je G4 i inače jako bučan, ali monitor neće da se uključi. Sve je tamno. Mrdam kablove, prisilno isključim struju, te nekako ga uspijem pokrenuti, ostavim ga nakon rada da spava, ali opet nakon toga kda trebam ne mogu pokrenuti monitor. Ima li ko kakav dobar savjet?
23.03.2010 | 19:48
Laki je napisao:
Na jednom od mojih Macova, u ovom slučaju G4 s onim plastičnim monitorom, imam problem povodom buđenja Maca iz Sleepa. Kompjutor se pokrene, čujem ga kako radi jer je G4 i inače jako bučan, ali monitor neće da se uključi. Sve je tamno. Mrdam kablove, prisilno isključim struju, te nekako ga uspijem pokrenuti, ostavim ga nakon rada da spava, ali opet nakon toga kda trebam ne mogu pokrenuti monitor. Ima li ko kakav dobar savjet?

Probaj isključiti u Energy Saver CP opciju "Put the hard disk to sleep when possible".

Ako ne upali jednostavno ISKLJUČI sleep i gasi monitor ručno!

Možeš pokušati i sa brisanjem Energy saver preferencesa i slično...
  • Dijete
  • Posjetitelj
24.03.2010 | 02:12
ili je monitor krepao pa kad nabavljate novi, meni se javite
ovaj trazim za razumnu cifru od kad ga je Elton John reklamirao..

"You know me, i like nice things.."
24.03.2010 | 11:31
Skoro pa sam siguran da je softverski problem. Hrpa tih G4 se jako loše budi iz sleepa. Samo stavi "Put computer to sleep..." na never, a display sleep podesi kako ti paše.
24.03.2010 | 18:57
Red je da se zahvalim i da još jednom ponovim kako je Jabučnjak nešto bez čega više ne bih mogao, kao i bez Macintosh računala. Mi smo jedna lijepa zajednica gdje su svi spremni da pomognu. I to brzo. Za mene koji nisam baš snalažljiv u računalskoj tehnologiji, a uz to ne znam ni engleski, svaka pomoć je dragocjena. Svejedno, dosta sam naučio, sve što je važno zapisivao, pa danas mogu reći da se solidno služim računalom. Meni je najvažnije da svoje knjige mogu sam dobro pripremiti za štampu, ne dozvoljavajući u takvom prelomu ni jednu grešku. Bilo je dosadnih pitanja, ali oprostite.

Nije mi jasno, pa ako ovo neko bude čitao neka mi objasni, kako se samo od sebe moglo poremetiti ovo sa sleepom. Ostavljam računalo uključeno mjesecima, primijetio sam noću da je dolazilo do pada napona struje, jer se APC uređaj uključivao. Opet, da li je to uzrok?

Evo šta sam zatekao kada sam otišao u Energy Saver. Poštimao sam to i nadam se da će sada raditi kako treba i kako je radilo.
3-daa3e484db3973abc416b7528a62eb74.jpg
24.03.2010 | 21:03
Nije baš logično da se poremetilo samo od sebe, ali možda je nešto promijenio neki od programa koje si instalirao.
25.03.2010 | 11:26
Nažalost, opet isto. Monitor neće da se pokrene. Ako se i pokrene, to se desi nakon deset do petnaest minuta. Bio sam isključio onu kvačicu kod Put the hard disk(s) to sleep whwn possibile, pa sam je ponovo uključio. Vidjeću danas po podne da li se šta promijenilo. Sada sam na iMacu. Ne mogu da napravim ni restart držeći duže malo dugme na kućištu.

Pomagajte! Šta bih još mogao učiniti? Molim upute korak po korak.
25.03.2010 | 11:59
Laki je napisao:

Pomagajte! Šta bih još mogao učiniti? Molim upute korak po korak.

U Energy saver isključi Sleep kompletno - stavi slider skroz desno na Never i monitor gasi ručno.

Eventualno možeš probati novog usera kreirati pa vidjeti da li je i sa njim problem.

Nego, ako ti ne ide engleski, zašto ne instaliraš HR verziju OS Xa? Zatraži od svog prodavača Apple opreme da ti pošalje zadnju HR verziju za tvoj stroj, pa samo updejtaj.
27.03.2010 | 20:01
I dalje isto. Griješim li što monitor opet stavim u Sleep? Kada hoću da ga pokrenem, ne ide.
Sleep.jpg
27.03.2010 | 20:47
Laki je napisao:
Nažalost, opet isto. Monitor neće da se pokrene. Ako se i pokrene, to se desi nakon deset do petnaest minuta.

Ako je to onaj stari cinema display ovo mi smrdi na lose kondenzatore (opet ja sa tim kondenzatorima)
28.03.2010 | 14:41
Laki je napisao:
I dalje isto. Griješim li što monitor opet stavim u Sleep? Kada hoću da ga pokrenem, ne ide.]

Za početak makni kvačisu sa "Put hard disk to sleep". I vidi mijenja li to na stvari.
Ako i dalje zeza - stavi i sleep za monitor na NEVER.

I onda od tada na dalje NEMOJ stavljati sleep, nemoj upće koristiti sleep, već ručno gasi monitor.

Možeš pokušati kreirati drugog Usera u Accounts panelu i onda vidjeti imaš li isti problem i kod njega.
28.03.2010 | 16:20
Muka! Sve se zablokira. U jednom momentu ne svijetli ni miš. Čujem stroj radi, ali monitor mrtav. Neće ni restart. Pipam, oblijećem oko njega, te ga na kraju nekako pokrenem. Sada sam isključio Put the hard diskto sleep, pa ću pokušati tako.

Ako bih stavio i računalo i monitor na Never, dobio bih ovo. Tu je ovaj žuti uskličnik. Je li to u redu?
Energy.jpg
28.03.2010 | 19:20
Kaže ti da možeš skratiti životni vijek monitora ako mu nikad ne daš da ide spavati. S obzirom da ovaj već ima koju godinu, vjerojatno si već premašio njegov očekivani životni vijek pa možeš slobodno zanemariti tu primjedbu.

Kako ti se ne bi "upržila" slika (ako ti dugo vremena stoji jedna te ista slika), uključi obični screen saver (system preferences pa tamo odaberi screen saver i postavi nakon koliko minuta se uključuje screen saver.
01.04.2010 | 12:14
Evo sada još većeg problema. Uključim računalo, pa se ništa ne pojavljuje na monitoru. Čujem stroj radi, ali ništa. Mučim se, nerviram jer mi i to računalo kod kuće treba, ali ništa. Ne svijetli ni miš. Iznerviran ostavim ga preko noći, ujutro uključim i čekam. Nakon izvjesnog vremena čujem zvuk kao kod restarta, uključi se minitor i dugo traje učitavanje. Dugooooo...

Ima li neko od vas da će preko vikenda ili ovih dana na Krk? Uskrs je, pa možda neko dolazi.
02.04.2010 | 12:17
Na kraju zaključujem da problem kod mene nama veze sa Sleepom. Jednostavno se nešto desilo s računalom, pa se operativni sistem diže jako sporo. Bio sam počeo isključivati potpuno računalo i svaki ga put ponovo pokretati. Od trenutka uključivanja, kada računalo počne da radi, pa do pojave zvuka, a na kraju uključenja i monitora, prođe jako mnogo vremena. Možda 5-10 minuta. Stroj radi, miš ne svijetli, monitor je taman... onda se uključi miš, pa zasvijetli i monitor.

Ima li neko novu ideju o čemu se ovdje radi i kako se problem može riješiti?
02.04.2010 | 13:08
Može biti da ti crkava disk pa često pada u grešku, pa čitanje s njega traje strašno dugo.

Može biti da si nainstalirao na kompjuter nešto što se podiže pri bootanju, a prezahtjevno je za taj hardver.

Osim to dvoje, ja mislim, ništa treće nije baš vjerojatno.
  • aco
  • Korisnik
  • 7
02.04.2010 | 22:51
Da ti možda nije ostalo selektirano Network Startup obično se stroj onda ponaša ovako kako si opisao i isključi sve ekstreno (USB, FW, zvučnike, printer, monitor) što imaš eventualno spojeno na stroj. Dali imaš interno spojeno na PCI slot bilo što, wireles karticu, AirPort. Dali čuješ karakterističan zvuk pri startanju stroja?
Otvori stroj i resetiraj ga na gumbu za PMU i razmisli o zamjeni baterije.
05.04.2010 | 19:46
Danas sam isključio sve što sam stavio u Accounts > Login Items, misleći da to možda guši G4 kod startanja. Odem u Sleep, mrdem mišem malo kasnije - Radi!!! Prerano se poradujem, jer kda sam ga ostavio tako na duže, pa poželio opet nešto da radim, računalo se nije probudilo. Budući da je miš svijetlio, pustio sam ga tako da radi. Stroj se uključio nakon dužeg vremena.

Isključio sam sada Sleep. Možda je najbolje da Mac G4 isključujem na Shut Down.

Bio je prijedlog da monitor uključujem ručno. Kako? Pa kada prstom duže držim pritisnut na monitoru, stroj se isključi. Kada to ponovim, stroj se ponovo uključuje od početka. Nema mogućnosti da se monitor isključi ručno, odnosno da s ena taj način stroj stavi u mirovanje.

Idem stroj isključiti na Shut Down, a ujutro ću sa strepnjom očekivati šta će se desiti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Riba, VanjusOS, Anonimci (741)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO