preporuka HDD-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

preporuka HDD-a

09.12.2010 | 20:31
Trebao bi preporuku brzog i pouzdanog hard diska, namjenjenog za sistem u Mac Pro-u? Takodjer me zanima, ako stavim jos dva diska, da li cu moci kreirati raid 0 polje bez raid kartice ?
09.12.2010 | 20:43
Seagate Momentus XT
09.12.2010 | 20:53
Kingston SSD
09.12.2010 | 21:38
U disk utilityju ima nešto što se odnosi na RAID pa valjda možeš kreirati RAID i bez kartice, iako to nije to. Brzina je sigurno smanjena, a o pouzdanosti ne znam ništa.
11.12.2010 | 23:09
Najvjerojatnije da ce ici SSD. E sada, nisam nigdje u HR naletio na 3,5" SSD-ove, samo izvedbe 2,5". Neznam kako to uglaviti u Mac Pro, da li postoje neki adapteri da moze tocno "sjesti" na mjesto 3,5" HDD u MAC PRO ladici (ima onaj sistem da su konektori na ploci, a hdd se ugura s ladicom unutra) ili ga staviti ispod optickog uredjaja i spojiti ga na slobodni sata kabl predvidjen za drugi opticki uredjaj ?!? Takodjer me i zanima preporuka SSD-a, da li su svi kompatibilni s Mecom ili ....?

hvala jos jednom
12.12.2010 | 09:12
Kingston SSDnow 100 V+, koji sam ja kupijo možeš naručiti sa Kit-om za ugradnju i bez, ako ga uzmeš sa, u Kit-u je sve šta ti treba. Tako da ga možeš prilagoditi svemu i svaćemu.
Za ostale SSD- ove ima adapter sa 2,5” na 3,5” Amazon.
www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817994064
12.12.2010 | 15:36
dCakmak je napisao:
Trebao bi preporuku brzog i pouzdanog hard diska, namjenjenog za sistem u Mac Pro-u? Takodjer me zanima, ako stavim jos dva diska, da li cu moci kreirati raid 0 polje bez raid kartice ?

OSX podržava RAID 0 (mirroring) i RAID 1 polje (zbrajanje diskova). Nemam neposrednih iskustava s tim, ali RAID 0 defacto je isto kao i Time mashine disk, kaj nije? OK, TM nije bootabilan, a ovo bi trebale biti identične kopije, ali na koncu se svodi na isto; imaš back-up.
A kaj se tiče pouzdanosti, koliko je meni poznato, ako kupiš mini server, on ima dva diska po pol tere u RAID1 konfiguraciji što skupa daje 1 TB prostora. AKo to tako nude, onda je to valjda pouzdano? Inače, znam i sam da harverski RAID kontroler košta od 4000 kuna na više.....
12.12.2010 | 18:29
RAID 0 donosi brzinu u pisanju i čitanju, ali ako se upotrijebe dva različita HD-a onda je onaj sa lošijim Performansima granica izvodivog. RAID 1 je Time Machine i ništa drugo, na brzini se skoro pa ništa ne mijenja. Ali postoji varijanta RAID 0+1 to je kombinacija od ova dva prije spomenuta, to je naj bolje moguće napraviti sa 4 i više HD-ova, prvo se prva dva HD-a stripuju RAID 0, onda se od njih napravi ogledalo RAID 1. Vjerujem da je to moguće na OSX izvesti tj da to podržava, ali ja bi posegnuo za Hrdwerskim riješenjem i jednim dobrim kontrolerom.
Jer Hardware-RAID sa samostalnim Controlerom za Arrays donosi prednost, da Horst-CPU ne treba toliko raditi i time dobiva generalno bolji performans, osim toga RAID-controler uvezuje HD-ove preko više kanala šta omogućava istodobno
komunicirati sa svim u Arrays-u unvezanim HD-ovima, i time veće transfer rate. Hardware RAID-ovi rade neovisno o platformi, osim normalno šta njihov software treba biti u skladu sa OS- om na kojem radi.

RIAD 0+1 varijanta je dakako puno skuplja od 1, 0 ali je neusporedivo bolja.

ISPRAVLJENO
12.12.2010 | 18:55
dCakmak je napisao:
Takodjer me i zanima preporuka SSD-a, da li su svi kompatibilni s Mecom ili ....?
Svaki SSD koji ima Garbage Collection u svom Controlleru može za Mac. Na temi u ovom Forumu "SSD za MacBook" ima još par stvarčica koje je preporučivo napraviti da SSD-ovi što duže traju i dobiju još malo na brzini.
12.12.2010 | 20:00
tino1 je napisao:
RAID 0 je Time Machine i ništa drugo

Ne slažem se. Time Machin je potpuniji backup jer čuva sve stare verzije jedne te iste datoteke, čak i kad original obrišeš. RAID 0 je čisti mirror, dakle identična kopija trenutnog sadržaja diska. Ono što si ručno obrisao ili pregazio, na RAID 0 kopiji više ne postoji, a na Time Machine backupu postoji sve dok ne zastari dovoljno da bude automatski izbrisano.
12.12.2010 | 20:35
U pravu si, to je stvarno samo momentalni mirror, ne možeš nešto što si se zeznuo vratiti u prvobitno stanje.
17.12.2010 | 17:21
?!?! Zar nije RAID 1 - miroring, identicno zapisivanje na oba dva diska, a RAID 0 - za brzinu ?
17.12.2010 | 18:36
U pravu si dCakmak...

U Raid 0 konfiguraciji, ako ti otkaze jedan hard disk ostajes bez kompletnih podataka jer taj mod informacije pohranjuje na oba diska, da bi to sto brze zapisao.

Kada to treba ponovno procitati konroler se brine da te razbacane informacije opet sastavi

Sluzi iskljucivo za povecanje performansi i nema veze sa sigurnosti podataka.
17.12.2010 | 19:09
dCakmak je napisao:
?!?! Zar nije RAID 1 - miroring, identicno zapisivanje na oba dva diska, a RAID 0 - za brzinu ?

Neznam šta ti nije jasno RAID 1 - miroring, a RAID 0 performans tj. brzina. To sam ti napisao u mom postu gore.
Ali RAID 1 nije TIME MACHINE,on ti daje samo zadnju verziju tvog HDD-a koji je identično presnimljen. TIME MACHINE ima neloliko zadnjih verzija koje je snimijo u nekoliko puta u prošlosti. Ovisi o tome kako si ga konfigurirao, tako da na TIME MACHINE možeš povući snimku kompletnog Disca kakav je bio i do nekoliko dana tj mijeseci prije.
TM je bolja stvar nego RAID 1. Ako želiš imati sigurnosni Backup.
17.12.2010 | 19:45
Ti i ja smo se gore zabunili i napisali obratno.
21.12.2010 | 08:33
Da, prvo sam ja zamjenijo RAID 1 sa RAID 0, a onda si ti poletijo grlom u jagode:laugh:

da ne bi bilo zabune

RAID 1 su dva disca na koje isti podaci pišu identično na oba disca. (Sigurnosna Copija cijelog disca)
RAID 0 su dva disca na koje se podaci raspoređuju ravnomjerno po oba disca. ( Brzina u radu)

Sory dCakmak što sam te napao, normalno da si ti bio u pravu.

Sory za grašku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 50 minuta
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, VanjusOS, velejaj, Anonimci (313)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO