01.02.2010 | 12:06
Kroz vikend ulovio malo vremena da isprobam kak se ponašaju igre na i7 mašini (ati 4850 + 8GB ram-a). Čitajući po forumima najbolja kombinacija je Bootcamp + Windows 7. Ako se netko želi upustiti u isprobavanje prvo neka skine drivere za bootcamp s ove adrese
http://support.apple.com/kb/HT3983 koji uklanjaju problem "crnog ekrana" prilikom instalacije windowsa. Potrebno je drivere iskopirati na formatiran USB stick. Kad to napravite spremni ste za instalaciju.
Sam proces je prošao jako brzo i bez ikakve greške (cca. 40min). Znači: 1. bootcamp assistant (utilities) > 2. pripremanje i formatiranje particije (ja sam windowsima dao 80GB) > 3. pokretanje windows instalacije > 4. formatiranje bootcamp (windows) particije u NTFS > 5. kompletiranje instalacije. Bitno je da USB stick s driverima za bootcamp (koje ste prethodno skinuli) bude cijelo vrijeme u USB portu.
Ja sam stavio windows 7 ultimate, i to 32 bitnu verziju. Zašto 32? Zbog nekih starih igara koje sam imao pri ruci, pa nisam bio siguran dal će sve radit kak treba na 64 bitnoj verziji. Istaknut ću da aero sučelje windowsa trza čak i na ovakvoj konfiguraciji. Tek kad sam isključio sve te kerefeke sistem je počeo radit normalno. Nakon instalacije skinuo sam najnovije catalyst drivere za Ati i instalirao ih.
Kaj se tiče performansi - one su i više nego zadovoljavajuće. Half Life 2 radi na punim postavkama savršeno, S.T.A.L.K.E.R radi na punim postavkama pri rezoluciji 1920x1080p, Fallout 3 također ultra-high postavke ali na 1280x720p. Uglavnom slika je predivna, ekran je možda za igre malo prevelik ali mislim da je samo potrebna prilagodba (naučen sam na PS3 iz fotelje s jedno 3 m udaljenosti). Vjerujem da bi npr. Fallout 3 radio i bolje na 64-bitnoj verziji windowsa jer bi mašina mogla koristit svih 8GB memorije (kod 32bita max 4GB).
Nažalost postoji jedan mali i jedan puno već problem koji trenutno ne dozvoljava neku ozbiljniju igru. Prvi je magic mouse - s njim je takoreći nemoguće igrat jer pod windowsima 7 ne radi baš najbolje, nema istovremenog lijevog i desnog klika (za FPS-ove). Pošto se ovaj problem može rješit bilo kupovinom novog ili upotrebom nekog starog usb miša mogu reći da je zanemariv. Druga stvar je smrzavanje ATI drivera nakon kojeg je najčešće potrebno potpuno ugasit mašinu. To je problem koji se javlja i u PC svijetu, a najviše se "vidi" baš kod bootcamp instalacija. Više o tome možete vidjeti ovdje
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=822974 (ima toga još po raznim forumima pa ko želi nek potraži). To je problem koji je čak i ATI priznao i navodno rade na rješavanju greške. Meni se npr. Fallout 3 rušio nakon max. pola sata igre i to uvijek da drugom mjestu i nepravilnim vremenskim razmacima. Driver se smrzava bez obizra dal ste u nekoj igri ili radite nešto po sistemu (slike, muzika i sl). Nekad napravi recovery pa možete nastavit s radom, a nekad je jedino rješenje gašenje sistema.
Napravit ću jos varijantu sa 64bitnim Windowsima pa napišem ako ima kakvih promjena na bolje.