internet zastita
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

internet zastita

17.04.2021 | 13:52
Pozdrav svima, ovih dana se saltam na mac. Imam macbook pro m1 i ono, jos mi treba vremena da se opustim s koristenjem :-D Nego zanima me, posto na Windowsu koristim Kaspersky Internet Security, da li je to potrebno i na macbook-u? Msm ima li neki nacin da mi blokira ‘ruzne’ stranice, reklame i sl. Koristim Chrome i AdBlocker ali opet zna prikazati bas ruzan sadrzaj sto ne zelim vidjeti -.-
17.04.2021 | 14:39
Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet. Ako nemaš korisnički password, ili je trivijalan, ili ga držiš memoriranog, onda neka ti taj korisnički account nema administratorske ovlasti. Admin password neka bude primjereno složen i kad god te komp traži da ga uneseš, razmisli zašto te to traži, jer Mac to nikad ne traži bezveze.
Antivirus govnarije su najgori malware na planeti. Nakon Chromea. Ne koristi Chrome. Iako, sad kad si ga već instalirala, špinunira te i kad ga ne koristiš, pa i kad misliš da si ga deinstalirala
Ja koristim Firefox i Ghostery addon za blokiranje trackera i reklama
17.04.2021 | 14:55
Za mnogo toga ima smisla staviti i Brave, noviji browser koji već u sebi ima blokadu smeća. Ja ga koristim za YouTube jer sve vrti bez dosadnih reklama, a i inače radi dosta brzo i glatko.

Kao što Smayoo kaže, anitviruse ne instaliraj, obično prije oni budu virus, nego antivirus!

Ono na što moraš paziti je da ti se uvali neki plug-in u browser koji radi redirekcije prometa, toga je bilo dosta u zadnje vrijeme i to napravi čudo problema indirektno, mada samo po sebi nije maligno u smislu da ćeš izgubiti podatke, ali je davež jer sve uspori i stalno ti servira nečije reklame.
17.04.2021 | 15:03
smayoo kaže:
Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet. Ako nemaš korisnički password, ili je trivijalan, ili ga držiš memoriranog, onda neka ti taj korisnički account nema administratorske ovlasti. Admin password neka bude primjereno složen i kad god te komp traži da ga uneseš, razmisli zašto te to traži, jer Mac to nikad ne traži bezveze.
Antivirus govnarije su najgori malware na planeti. Nakon Chromea. Ne koristi Chrome. Iako, sad kad si ga već instalirala, špinunira te i kad ga ne koristiš, pa i kad misliš da si ga deinstalirala
Ja koristim Firefox i Ghostery addon za blokiranje trackera i reklama

Ma nije mi uopste problem sto chrome “spijunira”, tejkitizi :-D nego mi dosadne reklame i glupo mi bi sto mi izbaci ‘ruznu’ stranicu a trazila kak da konfigurisem mis :-O a AdBlocker je aktivan, sto mi na PC windowsu radi...Hvala na odgovoru btw
  • jandorn
  • Posjetitelj
17.04.2021 | 16:34
Slažem se smayoom: "Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet."

Safari sa Hush i Wipr extensions na Macu i iPhoneu. Oboje nemaju pristup povjesti surfanja, Hush je free a Wipr sam platio. Nisu bolji od uBlock origin (koji je najbolji) ali pošto koristim Safari nemam izbora.

Backup browser mi je Brave. Neke stranice jednostavno traže Chromium based browser i u poslovnom svijetu mi je olakšao život. Brave extension koje su must have: uBlock Origin, Privacy Badger koji radi u tandemu sa uBlock Originom i HTTPS Everywhere od iste ekipe koja je napravila Prvacy Badger. Ima njih još ali ove tri su ti set it and forget it. One druge malo striktnije moraš imati malo više znanja jer ti mogu utjecati na rad stranica.

Inaće me bilo briga za Brave firmu i tokene, crypto i sve te spike ja sam to pogasio. Ja ih u glavi same tretiram kao dobar i pouzdan Chromium build.
17.04.2021 | 16:50
Vec spomenuo u vise navrata, ja sam doma upogonio Pi-Hole, i ne razmisljem vise o ekstenzijama i browserima.
18.04.2021 | 12:11
jandorn kaže:
Slažem se smayoom: "Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet."

Safari sa Hush i Wipr extensions na Macu i iPhoneu. Oboje nemaju pristup povjesti surfanja, Hush je free a Wipr sam platio. Nisu bolji od uBlock origin (koji je najbolji) ali pošto koristim Safari nemam izbora.

Backup browser mi je Brave. Neke stranice jednostavno traže Chromium based browser i u poslovnom svijetu mi je olakšao život. Brave extension koje su must have: uBlock Origin, Privacy Badger koji radi u tandemu sa uBlock Originom i HTTPS Everywhere od iste ekipe koja je napravila Prvacy Badger. Ima njih još ali ove tri su ti set it and forget it. One druge malo striktnije moraš imati malo više znanja jer ti mogu utjecati na rad stranica.

Inaće me bilo briga za Brave firmu i tokene, crypto i sve te spike ja sam to pogasio. Ja ih u glavi same tretiram kao dobar i pouzdan Chromium build.

Odlicno, hvala na podijeljenim informacijama o extenzijama, upravo sam instalirala Hush a kupit cu si i Wipr. Btw jelde nije pretplata, nego samo one-time payment :-D? Chrome onda moze da leti u smece :-P
  • jandorn
  • Posjetitelj
19.04.2021 | 22:07
Da, Wipr je one time payment i na iPhoneu i Macu. Predložio bih da si ostaviš jedan Chromium based browser instaliran kao što je Chrome, Edge ili Brave (preporućam Brave).

Može zatrebati ako budeš trebala koristiti neku uslugu/stranicu koja podržava samo Chromium based browser. Također ako trebaš instalirati neki program koji ne želiš ili mu ne vjeruješ možeš instalirati extension u tom Chromium browseru.
  • Dijete
  • Posjetitelj
20.04.2021 | 05:10
Riba kaže:
Vec spomenuo u vise navrata, ja sam doma upogonio Pi-Hole, i ne razmisljem vise o ekstenzijama i browserima.

Nas je Ribin savjet preporodio...

Dodatno, ukoliko imate NAS koji podrzava Docker, moze se i na NAS instalirat.. ili na maca ako imate koji upaljem 24/7 isto kroz Docker...
<3
20.04.2021 | 08:59
NAS + Docker = FTW!
20.04.2021 | 10:20
To štima korisnicima koji su uvijek ili gotovo uvijek na istoj lokaciji. Kad si mobilan ili nomad, nepraktično je.
25.05.2021 | 12:37
Pozdrav, samo da javim da i pored instaliranog wipr-a meni opet iskaču oglasi, nagrade samsung galaxy s23423948 ???? a ekstenzija je inejblana ????
  • jandorn
  • Posjetitelj
26.05.2021 | 17:23
Neke firme aktivno rade na tome da zaobiđu Ad-blockere. Google (YouTube), Facebook i ti neki većih i oni su najagresivniji u tome i uspjevaju tu i tamo probiti kroz te zaštite. To ti je igra mačke i miša. U dva navrate u zadnjih 6 mj. YT je uspio probiti razne Ad-blocker-e. Moraš prićekati da pronađu naćin da to zaobiđu pa samo skineš nove block liste u Wipr-u.

Drugo riješenje je da instaliraš AdGuard za Safari (iOS i MacOS), koji je uspio naći neko riješenje da svjedno blokira reklame na YT. Njihovo riješenje nije standarno i zato ga trenutno samo one imaju od svih Safari content blockera.

Treće riješenje je da pređeš na Firefox ili Chrome. Tamo postoji najbolji Ad-blocker (uBlock Origin) čiji korisnici nisu ni osjetili ikakvu promjenu. Zbog velike slobode koji imaju extensije na tim browserima mogu koristiti neke naprednije tehnike koje Apple ne dozvoljava zbog privatnosti. uBlock Origin adblocker je stara i poznata extenzija otvorenog koda kojoj možeš vjerovati.

Biraj između te tri varijante. Ja sam odlućio pričekati jer imam Wipr instaliran. Na iPhoneu mogu kliknuti na 3D touch i zaobići reklame. Na Macu mogu pokrenuti video preko video playera IINA koji imam instaliran. Uglavnom YT kanale pogledam na u svojoj RSS aplikaciji a tamo se ne očitavaju reklame.

EDIT:
Zaboravio sam reći da postoji jedan quick work around ako želiš pogledati specifičan video bez reklame a to je da u URL-u stranice na kojoj je YT video samo dodaš nsfw ispred youtube.com i onda će ti se otvoriti isti video na drugoj stranici i neće biti reklama jer je video embedded.
28.05.2021 | 11:00
jandorn kaže:
Neke firme aktivno rade na tome da zaobiđu Ad-blockere. Google (YouTube), Facebook i ti neki većih i oni su najagresivniji u tome i uspjevaju tu i tamo probiti kroz te zaštite. To ti je igra mačke i miša. U dva navrate u zadnjih 6 mj. YT je uspio probiti razne Ad-blocker-e. Moraš prićekati da pronađu naćin da to zaobiđu pa samo skineš nove block liste u Wipr-u.

Drugo riješenje je da instaliraš AdGuard za Safari (iOS i MacOS), koji je uspio naći neko riješenje da svjedno blokira reklame na YT. Njihovo riješenje nije standarno i zato ga trenutno samo one imaju od svih Safari content blockera.

Treće riješenje je da pređeš na Firefox ili Chrome. Tamo postoji najbolji Ad-blocker (uBlock Origin) čiji korisnici nisu ni osjetili ikakvu promjenu. Zbog velike slobode koji imaju extensije na tim browserima mogu koristiti neke naprednije tehnike koje Apple ne dozvoljava zbog privatnosti. uBlock Origin adblocker je stara i poznata extenzija otvorenog koda kojoj možeš vjerovati.

Biraj između te tri varijante. Ja sam odlućio pričekati jer imam Wipr instaliran. Na iPhoneu mogu kliknuti na 3D touch i zaobići reklame. Na Macu mogu pokrenuti video preko video playera IINA koji imam instaliran. Uglavnom YT kanale pogledam na u svojoj RSS aplikaciji a tamo se ne očitavaju reklame.

EDIT:
Zaboravio sam reći da postoji jedan quick work around ako želiš pogledati specifičan video bez reklame a to je da u URL-u stranice na kojoj je YT video samo dodaš nsfw ispred youtube.com i onda će ti se otvoriti isti video na drugoj stranici i neće biti reklama jer je video embedded.

Ok YT i to ni ne gledam, ali mi bukvalno Safari prilikom otvaranja nekog linka otvori u novom tabu novi kao neka nagradna igra Osvojili ste blabla ili nešt drugo :/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?