Kakva je budućnost čovječanstva?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kakva je budućnost čovječanstva?

03.09.2024 | 11:40
dpasaric kaže:
"The European Union is a brilliant idea, but its implementation has gone wrong. We want a union of European nations, not a United States of Europe." - Hungary Prime Minister Viktor Orbán
Ako može ostatak teksta a ne samo ta rečenica? Kad je to rekao? Njemu je to briljantna ideja kada dobiva novce od EU ali implementacija nije u redu kada mu se zavrne pipa? Nije li to malo.. čudno.
Anyway, kad je on to rekao, u kojem interviewu? Jer vidim po internetima da tu rečenicu kvotaju svakojaki accounti ali nitko nema izvor.
09.09.2024 | 08:38
Pregled novosti od naših dragih WEF elita:

"When exposing a crime is treated as committing a crime, you are being ruled by criminals." ~ Edward Snowden

"The great nations have always acted like gangsters, and the small nations like prostitutes.” ~ Stanley Kubrick
  • Air
  • Korisnik
  • 75
20.09.2024 | 09:15
Iako je sada samo najava, kažu da će biti uskoro i službena objava:

"Europska unija postavila ultimatum velikom Apple-u: ‘Morate otvoriti svoj strogo čuvani sustav"

Meni to izgleda ovako:
"Ne možete vi imati svu pamet a mi ništa!"
"Kad ne možemo kao vi onda vam moramo uzeti to što je vaše."
Eto nam slobodnog tržišta...

S druge strane im ne smeta i ne pritišću Apple za stvari koje bi trebali otvoriti - a to je dopuštanje servisa uređaja od treće strane.
20.09.2024 | 10:33
twitter.com/ZDFheute/status/1837061344022938101

Bill Gates traži veći porez za Superbogate! A što traži Mask?
  • Air
  • Korisnik
  • 75
20.09.2024 | 14:32
tino1 kaže:
twitter.com/ZDFheute/status/1837061344022938101

Bill Gates traži veći porez za Superbogate! A što traži Mask?

Ja bi zaokružio "konačni odgovor":

On priča o tome ali će u pozadini napraviti sve što se može da do toga ne dođe.
Čisti marketing za široke mase.
21.10.2024 | 22:41
"There's never been a generation so asleep to what's happening as the woke generation."

22.10.2024 | 15:27
Veci porezi za superbogate je floskula. Bas onisu “oslobodjeni” poreza jer upravljaju strateskim firmama u USA.
Vece poreze superbogatih platili bi obicni gradjani kroz povecane cijene proizvoda.
Zasto su proizvodi u RH ducanima skuplji nego u istim tim ducanima u ostatku EU?
22.10.2024 | 15:50
Dijelom zato što je poslovanje kod nas skuplje, a dijelom zato što smo budale pa plaćamo takve više cijene iako za njih ne dobivamo višu kvalitetu.
22.10.2024 | 19:38
Na cemu temeljis to da je poslovanje kod nas skupo?
Energija? Radna snaga? Cijena nekretnina?
22.10.2024 | 20:45
Cijena radne snage svakako. Poslodavac mora na svaku neto plaću platiti još toliko za doprinose i porez. Osim toga, relativni trošak trgovačke distribucije je bitno veći jer smo rijetko naseljena zemlja - za pokriti malo kupaca, treba napraviti puno kilometara, pa još po otocima.
22.10.2024 | 21:21
Izgleda da je budućnost USA već određena?!?
www.realclearpolling.com/betting-odds/20...Px62wrd_QP4KJYApDuDQ
22.10.2024 | 21:55
Hja... bit će što bude. Već sam napisao, za ostatak svijeta je bolje da izaberu Trumpa, on će ih brže i efikasnije odvući u propast.
23.10.2024 | 10:25
dpasaric kaže:
Pregled novosti od naših dragih WEF elita:

"When exposing a crime is treated as committing a crime, you are being ruled by criminals." ~ Edward Snowden

"The great nations have always acted like gangsters, and the small nations like prostitutes.” ~ Stanley Kubrick

Ima li kakvih novosti od npr. brics elita, pa da možemo izvagati i izabrati ? Kakve god te naše "drage" elite bile, one su naše zapadne s svim manjkavostima koje imaju. Ako konkurencija ponudi nešto bolje, mnogi ljudi će promjeniti elite, da čujemo !!!

Btw. dajte nađite još nekog osim Snowden_a i Assange, koji su još uvjek živi u odnosu na mnoge druge koji mirišu ljubičice odozdo, pa će vam i propaganda biti puno bolja. Ako se želi brisati, neka se obriše zadnji pasus ako nekog vrijeđa, a ne cijeli post.
23.10.2024 | 14:15
Nemamo profesionalnog redaktora, niti mi dobrovoljni imamo vremena za to. Ako ne želiš da ti se post briše, ne ubacuj u njega tekst za kojeg i sam sumnjaš da može do toga dovesti.
30.12.2024 | 23:06
jura22 kaže:

Danas je tužno da još ima naivaca koji vjeruju da to nije bio "inside job". Day one su statičari rekli da je to nemoguće, a gdje je tek Zgrada 7 i show u Pentagonu. Loša predstava, ali motivi su bili toliko jaki da nije uopće čudno da su to izveli.

Čak su ispjevane i pjesme, Martin Noakes kaže:

There's a million reasons why I don’t believe it
There's a million reasons why it can't be true
Open fire can’t melt steel, it's not hot enough
It's nothing new it's not a mystery, check out the Reichstag, Germany

There's a million questions still remain unanswered
There's a million questions still to be resolved
Out of nineteen Muslim guys, seven still remained alive
It's nothing new it's not a mystery, check out thе USS Liberty

9/11, 9/11
What went down with building 7?
It’s a mystery to this day
Thе building fell with such precision
Freefall speed no reasons given
Like the towers it just fell
And fire’s not enough
No way hot enough to bring 'em down

The Project for the New American Century
Was added to a year before that day
It states in order to proceed
A modern day Pearl Harbor it would need
In Vietnam it was just the same, the Gulf of Tonkin took the blame

9/11 set them free - The Project for the New American Century
It’s just a lie it's a conspiracy, Cold War, Bird Flu, W.M.D
28.01.2025 | 00:38
Carl Sagan prije 30 godina o budućnosti - i našoj sadašnjosti:

"I have a foreboding of an America in my children's or grandchildren's time — when the United States is a service and information economy; when nearly all the manufacturing industries have slipped away to other countries; when awesome technological powers are in the hands of a very few, and no one representing the public interest can even grasp the issues; when the people have lost the ability to set their own agendas or knowledgeably question those in authority; when, clutching our crystals and nervously consulting our horoscopes, our critical faculties in decline, unable to distinguish between what feels good and what's true, we slide, almost without noticing, back into superstition and darkness...”
28.01.2025 | 11:15
Eto, jbg. Čovjek je vidio tada što većina ljudi ne želi vidjeti ni sada.
Jutros sam uz kavu ćakulao sa suprugom na temu AI i ove vijesti da je kineski Deepseek najtraženija aplikacija na App Storeu i da su napravili funkcionalni AI za masovnu primjenu za sedminu novca u odnosu na Amerikance pa sam joj objašnjavao kako to nije zato što su u Kini male plaće, nego zato što Amerikanci (ni mi Europljani) to više ne znaju napraviti sami, nego je outsource od outsourcea od outsourcea od outsourcea to opet outsourceao tim istim Kinezima. I tako... gledamo iznova kako propada Rimsko carstvo u vlastitoj truleži i dekadenciji. Društvom upravljaju ljudi koji špekuliraju i manipuliraju umjetnim i virtualnim vrijednostima, a intelektualni prosjek društva tone sve dublje jer u potrošačkom društvu potrošaču treba podilaziti, ma koliko glup bio.
Zaključili smo da je vrlo neizbježno kako će se uskoro (možda i doživimo to) AI razviti dovoljno da zaključi da smo na ovom planetu svemu živom ugroza, smetnja i kočnica evoluciji i da nas odluči eliminirati, a do tog trenutka ćemo, kao ljudska vrsta biti toliko nesposobni i beskorisni da nećemo biti ni svjesni da nas terminiraju. Preživjet će možda neka ekipa iz Afrike, Oceanije ili dijelova Azije, oni koji u uvjetima globalne kataklizme budu sposobni sami u prirodi prepoznati koje su bobice jestive, a koje - otrovne. Kako bi rekli TBF "ma jebo nas, nemamo sreće".
28.01.2025 | 11:54
Nažalost, sasvim moguć distopijski scenario.
28.01.2025 | 12:24
A niš onda, pridružite se zajednici na redditu pa razmjenjujte iskustva dok još ima vremena (interneta)
28.01.2025 | 13:35
9/11 - South Park - S10E09 "Mystery of the Urinal Deuce"

Tko nije neka pogleda cijelu

Za AI naravno da nije istina smayoo, pa to su radili i naši momci. Nije velikim kompanijama problem platit dobrog programera. Ništa nije outsourceano Kinezima.
28.01.2025 | 15:11
To ne znaš ni ti pouzdano, kao ni ja (da nije NIŠTA outsourceano Kinezima). Ali to nije ni bitno. Poanta je u tome da je trošak razvoja napuhan lancem ustupanja poslova (outsourcing, jel...), i to ne samo trošak novca, nego i trošak vremena.
28.01.2025 | 15:49
Ne outsourcea se, niti ima razloga. Znam ja

Evo zašto je zapravo puno jeftiniji

xcancel.com/morganb/status/1883686162709295541#m

www.reddit.com/r/LocalLLaMA/comments/1ib...s_deepseek_so_cheap/
28.01.2025 | 17:00
Preživjet će možda neka ekipa iz Afrike, Oceanije ili dijelova Azije, oni koji u uvjetima globalne kataklizme budu sposobni sami u prirodi prepoznati koje su bobice jestive, a koje - otrovne. Kako bi rekli TBF "ma jebo nas, nemamo sreće".

Ovo ljeto mi je jedan učitelj tjelesnog u Čapljini pričao da mame svoje "genijalce i kraljeve" masovno opravdavaju od tjelesnog (a on im tu ne može ništa!), skupi od razreda nekih 5 do 10 đaka na satu. pretežno manje imućne.
Kaže da u 5 osnovne imaju probleme sa osnovnom motorikom, da doslovno ih mora učiti čučnuti.
Pitam dali me zajebava, čučnuti nisam nikad učio, ne, kaže doslovno od toga počinju.
Tako da ... jebeno nam se piše.
A neki dan na švapskom kvizu moderator postavi neko pitanje u kome je riječ "malter", kandidat, 28 godišnji glumac, pita što znači malter. Ej čovjek u 28 godina života nikad nije čuo za malter!
A kamo li koje bobice pojesti! A gluten?
28.01.2025 | 17:26
Yonkis kaže:
dpasaric kaže:
"The European Union is a brilliant idea, but its implementation has gone wrong. We want a union of European nations, not a United States of Europe." - Hungary Prime Minister Viktor Orbán
Ako može ostatak teksta a ne samo ta rečenica? Kad je to rekao? Njemu je to briljantna ideja kada dobiva novce od EU ali implementacija nije u redu kada mu se zavrne pipa? Nije li to malo.. čudno.
Anyway, kad je on to rekao, u kojem interviewu? Jer vidim po internetima da tu rečenicu kvotaju svakojaki accounti ali nitko nema izvor.

Šta taj sve gnom baljezga kad je dan dug.
  • Air
  • Korisnik
  • 75
01.02.2025 | 11:01
BUDUĆNOST ...
Kinezi upravo završili 158 kilometara autoceste bez ijednog radnika, na gradilištu samo roboti i dronovi

Ja sam uvjeren da tko misli da će biti "mjesta za obične ljude" koji ne traže puno u svom životu osim sreće u krugu obitelji i iskrenih prijatelja ili da će razvoj tehnologije donesti korist čovječanstvu sa sadašnjim globalnim "mind settingom" je u zabludi.

link
01.02.2025 | 11:24
Čuj, nisu krivi strojevi, nego ljudi. Tako su i Luditi početkom 19. stoljeća razbijali tkalačke strojeve, pa onda i sve druge jer su smatrali da će izumrijeti od gladi ako im strojevi otmu posao. Problem je u tome što će 80% ljudi radije metar kopati, nego centimetar misliti, što vlastitim izborom *ŽELE* biti i ostati glupi pa se onda osjećaju ugroženi kad ispadne da one poslove kojima ipak jesu dorasli - bolje rade neki strojevi, roboti ili dronovi.

Prije 100 godina je više od 80% populacije Hrvatske živjelo na selu i radili su poslove na primitivan način, jedva preživljavajući, odnosno živeći u stalnoj oskudici hrane i energije - najosnovnijih ljudskih potreba. U kućicama od 40 m2 su živjele 10- i više-člane obitelji. Danas ljudi smatraju da je 50 m2 za četveročlanu obitelj granično premalo za dostojan život. Danas su sela gotovo prazna, ali ne samo zato što se nikom ne da raditi na selu (jer je to težak posao bez godišnjeg odmora), nego i zato što NE TREBA više 25 težaka za požnjeti njivu. Treba jedan kombajn i jedan traktor, i po jedan vozač u svakom od njih, za požnjeti njivu i ovršiti žito. Ostali su otišli raditi nešto drugo. Živjeti lakši život.

Svaki tehnološki napredak otvara mogućnosti ljudima da se unaprijede, razvijaju i bave stvarima koje strojevi ne mogu ili ne znaju raditi ili gdje rad stroja nije ljudima zanimljiv (npr. umjetnost). Stvar je u tome hoće li ljudi tu mogućnost iskoristiti ili će potratiti život ispijajući pivo pred lokalnim dućanom.
  • Air
  • Korisnik
  • 75
01.02.2025 | 11:42
To smo prošli već.
Ne ubija nož nego čovjek.

Zato sam napisao:
"čovječanstvu sa sadašnjim globalnim "mind settingom"..."

Sa današnjom tehnologijom bi mogli imati situaciju u kojoj svaki čovjek radi cca 4 sata dnevno (kako je jedan mislilac/filozof rekao prije cca 2500 godina) za dobrobit čovječanstva i sebe a ostatak vremena uživa u:

- prirodnom procesu uzgoja hrane za osobne potrebe (kućni vrt kakav je imalo svako selo, ili mali gradski vrtovi od 10-20 kvadrata) i

- odgoju djece u okvirima pozitivnih temeljnih vrijednosti (za što treba usvojiti odgovarajuća znanja, naravno - što ujedno mora i treba biti temeljno zanimanje svakog čovjeka)...

i na sve ovo imao bi dovoljno vremena za odmor i hobije.
01.02.2025 | 12:35
2025. je a ja i dalje cekam da mi strojevi konacno uzmu posao.
  • Air
  • Korisnik
  • 75
01.02.2025 | 12:45
Postoji kosenzus da metuzaleme još ne diraju (tako su meni rekli, da još ne brinem brigu oko toga )

Ali to što nas nisu "dotakli" u našim zanimanjima ne znači da taj proces nije u tijeku.

Sjeti se korone i kineza kako su sa psima robotima rastjerivali ljude.
Sjeti se kako Ukrajinci sa psima robotima progone Ruse.
... ima toga još puno...

EDIT:
Sve se svodi na to da onaj tko ima kapital i koji se "bavi" kapitalom, po logici kapitala, smanji troškove.
A za ljude ih boli briga.
A ljude (većinom) također boli briga što će biti s njima dok ima "kruha i igara".
Tako da su obje grupe na "istom" putu...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 19 minuta
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

EJc, Ender, Riba, tino1, ZeljkoB, Anonimci (213)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO