22.02.2025 | 13:21
Meni su uvijek govorili a škrt si, kupi cloud ovaj, onaj ...
Samo mi je jedan disk "riknuo" i to doslovno od ne pažnje (ispadao mi je sto puta, nikad ga nisam čuvao ... i trajao je 5 godina) a imam kompjutere od 80.-tih, Spectruma ZX(ok tada nije bilo ovako ali malo slikovito objašnjeno), pa C64, pa 128-osma ...pa amiga, a kad sam dobio pentium ... LOL ...
Nikad nisam niti ću platiti cloud za osobne podatke. Imam kuću punu svakojakih diskova, koje kakvih USB-ova i jednu malu tekicu za lozinke koje nigdje nisu upisane "elektronski".
Opet I na ovaj način nisi siguran.
Evo npr. web dizajn, kupiš hosting, kako ti možeš znati da li ti i tko ti "prčka" po prostoru koji si zakupio? Zato jer im piše u FAQ "Časna Pionirska"? A onda mala "*" i negdje na web stranici piše u slučaju velike seobe pingvina imamo pravo da ...!
Toliko o tvojoj sigurnosti web stranice.
Ako želiš biti siguran, osobno nikada nikome u ruke, niti cloud-u ovome ni onome jer svi su se ogradili sa klauzulom "u slučaju velike seobe pingvima imamo pravo da ...!
Neki poslužitelji ti čak ni nedaju full pristup prostoru i imaju pravo da ti zaključaju prostor ...
Ja nemam ništa za skrivati, rekao sam jednom ako hoće stavit ću im kameru u WC školjku pa nek provjeravaju i stolicu ako im to nešto znači, ali opet to ne znači ako nešto radiš i želiš biti dobar u poslu da netko može pregledati tvoje radove i raditi što žele, možda te čak i preteknu te sav trud ode u vjetar.
Zato neka meni mojih diskova i USB-ova a kome je to štagod, neka, svatko ima pravo da upravlja sa svojim kako želi.
Još jedna stvar, jedan prijatelj koji radu u jednoj HR instituciji mi je rekao "ti nemaš pojma koliko brzo i lako mogu doći do svega, od toga što si posjetio preko neta do ..., a ove šeme tipa VPN ... rekao mi je da je to smiješno.". I ja mu vjerujem.
Cloud je dobar ali ne za osobne stvari.
Ovo je moje mišljenje i ne treba biti ni dobro niti ispravno ali je legalno i zaštićen sam jer cloud ne koristim za osobno.