22.02.2025 | 08:39
Borisone kaže:
Mene više brine ono o čemu se šuti.
Ako su Apple morali narediti, i to se sve javno vuklo do ove točke, što je s drugima? Microsoft, Google, DropBox, ...
Moj zaključak je da su svi ostali pristali odavno i šute o tome.
Apple nije mogao pristati niti da je htio jer bi im vrijednost dionica pala u "smeće".
Možda je to igra u pozadini.
Tako je. Naime, od svih nabrojanih kompanija jedino je Appleu poslovna strategija zaštita privatnosti. Njima je to jedinstvena prednost na tržištu i ono po čemu su razlikuju od ostalih. Apple je tako i imao slogan na reklami u Los Vegasu: "What happens on iPhone, stays on iPhone". Sada to više nije tako u Velikoj Britaniji.
Google žive od prodaje privatnosti i njega to posebno ne brine, a Microsoft je pak u vlasništvu elite koja sve to i gura, tako da njima isto nije bitno, za DropBox ne znam, oni su dovoljno maleni da su za sada još uvijek možda ispod radara.
No, znam da je UK vršila pritisak na Signal, a CEO Meredith Witthaker je rekla da to ne mogu to prihvatiti, da će prije izaći s UK tržišta nego pristati na tu ucjenu. Naravno, Signal je ostao jedna od rijetkih komunikacijskih platformi koje su open-soruce, enkriptirane i da nisu dozvolili backdoor. Što se tiče Telegrama, tu se sjećate kako su CEO-a prošle godine uhapsili u Parizu? Očigledno ih jako žulja enkripcija i žele sve špijunirati. Nikada se iz toga ne može izroditi nešto lijepo i pozitivno.
A onda, kao građani, dolazimo do apsurda u kojem se cijeli gospodarski sustav terorizira s GDPR kulisama, kao radi zaštite privatnosti, a korisnike interneta se tjera da klikamo na cookie prihvaćanje na svakoj glupoj web stranici, kao isto radi naše privatnosti. To je licemjerje i laž neviđenih razmjera, samo imam problem što je većina građana nesvjesna što se zbiva i u kakvo društvo tonemo.