Velika Britanija naredila ukidanje enkripcije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Velika Britanija naredila ukidanje enkripcije

22.02.2025 | 22:11
Slučaj koji si linkao je jako star i nema veze s enkripcijom, to je bila priča kada Apple nije želio za FBI otključati iPhone koji je koristio ubojica. No, stvar je u tome što oni to zaista nisu imali načina osim da napišu novi iOS koji bi imao backdoor, a to nisu željeli.

Taj iPhone je FBI na kraju razvalio uz pomoć izraelske tvrtke za takve stvari, ali oni su to napravili tako što su prelemili čipove na drugu matičnu i onda iščačkali podatke van.

To sve skupa nema sada veze s enkripcijom podatka koji se šalju u iCloud.
  • kupus
  • Posjetitelj
22.02.2025 | 23:35
U pravu si, moje isprike.
26.02.2025 | 18:24
Kao netko tko živi u UK i tko je i poslovno i privatno "pogođen" ovim...mogu vam reći da me to nimalo ne dira.

1. Nisam radio ništa što bi eventualno moglo okinuti sustave za eventualno praćenje
2. Ne radim ništa što bi eventualno moglo okinuti sustave za eventualno praćenje
3. Ne planiram raditi ništa što bi moglo okinuti sustave za eventualno praćenje
4. Ako već dosad nisu reagirali na moj crni humor iz poruka, mailova i razgovora, vjerojatno ni neće
5. Onom tko se krene baviti mojom komunikacijom i mojim podacima želim puno sreće, jer itekako će zaraditi plaću, ali bez nekih rezultata teško da može računati na promociju
6. Netko tko eventualno i bude došao do toga da češlja moje podatke i komunikaciju, pa čita i ovo, vjerojatno to čita negdje u 2056. jer nemamo toliko radne snage da bi to radili u realtime
7. Ako taj cijeli koncept dovede do toga da se nagazi na rep ekstremnim vjerskim i ostalim budalašima, itekako pozdravljam

Jedini način da vas netko ne prati/špijunira/gleda/sluša/predviđa vaše ponašanje je da sve spojeno na internet bacite u bunar i preselite negdje u šumu.

Profilirani ste od strane svake web stranice koju ste ikad posjetili, svake trgovine, svakog branda kojeg ste spomenuli u razgovoru doma za stolom, pa i političke stranke. Svi znaju sve o vama, svima ste samo broj.
Dobrodošli u 21. stoljeće
26.02.2025 | 19:29
Po svemu što si napisao, ti si upravo školski primjer idealne žrtve ovakvog sustava masovnog nadzora, zato što:

1. misliš da je potrebno da radiš nešto loše da bi postao predmet nečijeg interesa - nije - dovoljno je da se približno (uz određenu vjerojatnost) uklopiš u profil kojeg je u nekom trenutku sustav ocijenio kao "rizične", ili "of interest", ili kako god ćemo to nazvati. Danas možda to nisi, a sutra možeš to postati. Kao i bilo tko od nas. Ne mora se ništa kod tebe promijeniti. Dovoljno je da se u sustavu promijeni neki parametar. Ili se možda razboliš od neke konkretne kronične bolesti. Ili sustav registrira da imaš djecu u nekom dobnom rasponu. Da si ti materijal za vojnu mobilizaciju, ili tvoja djeca. Whatever. Ne moramo se uopće moći mi sad ovdje sjetiti mogućeg razloga. Sjetit će se netko, u nekom trenutku;

2. misliš da si zaštićen kvantumom informacija na internetu (jer nema dovoljno ljudi da to sve prate i čitaju), ali propustio si shvatiti da se više ne radi o tome da će to neki ljudi pratiti i analizirati, nego AI algoritmi;

3. podrazumijevaš da sustav radi u tvom interesu jer si "dobar građanin", a ovaj je usmjeren nekim zlikovcima. To je možda sada tako, a sutra možda sustav tebe ocijeni zlikovcem po nekom suludom parametru. Vidi 1. Sustav ne služi javnom dobru, niti dobrobiti običnog malog čovjeka. Savjetujem da se podsjetiš obvezne lektire (Orwellovu 1984. stalno svi spominju, to si valjda apsolvirao, ali ja bih na prvo mjesto stavio) - Kafkin "Proces".
26.02.2025 | 19:38
Čak ne mora biti ni kriminal.
Recimo, sustav (AI) zaključi da si dovoljno mlad da još dugo radiš i plačaš porez, a ti pušiš i prežderavaš se.
Onda on tebi brani kupovinu nezdrave hrane (ili je limitira), a niti cigarete ti ne da kupiti. Može ti ograničiti vožnju i tjerati re da hodaš ili voziš bicikl...
Ti si za sustav rizičan jer ako odapneš, nema poreza u blagajnu.

Ovo je prva stepenica prema totalnoj kontroli ljudi.

Na žalost, sulkude teorije urota i zavjera nakon X godina postanu stvarnost (ili barem dio).
27.02.2025 | 01:15
Ivane, nažalost to je vrlo usko i naivno gledanje. Smayoo je to lijepo pojasnio.

Uopće se ne radi o špijuniranju tebe, osobe s imenom i prezimenom, radi se nadzoru svega što ljudi i tvrtke čine.

Mene bi recimo to toliko brinulo da bih prestao koristiti cijeli taj sustav! Zašto? Evo ti vrlo konkretan primjer:

- tri godine smo kao tvrtka radili na inovaciji financiranoj od EU u sklopu klastera za pametne gradove, velik novac, puno truda i rada (etinerary.app),

- kada se sada samo sjetim koliko podataka i vrlo konkretnih stvari se dijelilo među razvojnim timom on-line putem, ovo bi bilo kao da netko ima privatnog špijuna cijelo vrijeme s nama i prati što radimo, zapravo može potpuno besplatno koristiti sva naša saznanja, inovacije, algoritme ideje, strukturu, sve-sve-sve...

- i nekada bi to bilo teže jer bi zaista morao biti velik igrač da netko ima posvećeni tim da te špijunira, ali sada AI sve to može pratiti "malim prstom" i sintetizirati podatke, našu komunikaciju, saznanja, programske algortime, čak vrijedne podatke naših terenskih testova koje smo provodili preko godinu dana.

- da stvar bude još više u duhu distopijskog SF-a, oni čak niti ne moraju znati koga su zapravo špijunirali, briga njih je li to Pero Perić ili Marko Marković, niti bi ih to bilo briga, oni su samo došli u svoju vršu pokupiti vrijedne podatke koje će tako pokradene zlorabiti u svoju korist!

Znači to je od Big Brother države legalizirana napredna industrijska špijunaža kojoj ne možeš ništa niti bi kasnije ikoga mogao tužiti ili nešto dokazivati kao mala firma, još bi te ekipa koja te pokrala tužila tebe - stvarnog inovatora!

Znači ovo je noćna mora za svakoga tko nije konzumer vulgaris koja nema baš ikakve vrijedne podatke! No, čak i tada možemo zamisliti kako korumpirani sustav tiho daje tvoje zdravstvene podatke osiguravajućim društvima, a tvoje financijske bilance bankarima.

Da se doda "sol na ranu", Europski sustav nas "pila u mozak" s GDPR pravilima, a sada ispada da bi to bila pravila za kmetove, a tehno-feudalci na vrhu bi imali uvid u baš sve, u svaku vašu privatnu konverzaciju, svaku fotografiju, svaku lokaciju na kojoj ste imali uključen mobitel. A istovremeno čine sve da ne možeš normalno funkcionirati bez mobitela.
01.03.2025 | 20:53
Trump rekao WEF-ovcu Starmeru da ne mogu tražiti od Applea slobodu špijuniranja Appleovih uređaja i korisnika u Velikoj Britaniji: "We told him you can’t do that. That’s something you hear about in China!”
04.03.2025 | 17:59
Nitko nikog ne kontrolira - to su gluposti. Žena od mog prijatelja je zbog takvih stvari završila na tabletama, na kraju u bolnici. Dajte si mira ljudi!!!
04.03.2025 | 18:50
Ovdje se slažem da su stvari puno šire od samog spriječavanja terorizma.
Za one koji baš ne žele prihvatiti, što nas spriječava da koristimo VPN? Evo provjereno: Mikrotik hEX S router cca 60 €, ProtonVPN pretplata (PLUS) cca 5 € mjesečno, može i PIA VPN za još manje novaca.
Na routeru se jednom složi Wireguard konfiguracija, i vozi Miškoooo!

Na taj način provjereno ide oko 150 Mb/s.

Neko vrijeme sam imao složeno, sad više ne jer sam skužio da mi jednostavno nije potrebno. Ponekad koristim taj VPN ali preko njihove aplikacije na uređajima. Imam optiku 1000/500
04.03.2025 | 20:49
Kruške i jabuke.
04.03.2025 | 21:03
dpasaric kaže:

- kada se sada samo sjetim koliko podataka i vrlo konkretnih stvari se dijelilo među razvojnim timom on-line putem, ovo bi bilo kao da netko ima privatnog špijuna cijelo vrijeme s nama i prati što radimo, zapravo može potpuno besplatno koristiti sva naša saznanja, inovacije, algoritme ideje, strukturu, sve-sve-sve...

dpasaric kaže:
Kruške i jabuke.

Dakle, hoćeš reći da VPN-om ovo što si naveo nebi spriječili (naravno, + neki drugi cloud service (poput Proton drive), mislio sam da to netrebam ni pisati)
05.03.2025 | 09:38
Zdravac kaže:
dpasaric kaže:

dpasaric kaže:
Kruške i jabuke.

Dakle, hoćeš reći da VPN-om ovo što si naveo nebi spriječili (naravno, + neki drugi cloud service (poput Proton drive), mislio sam da to netrebam ni pisati)

Tako je. VPN je, kao što akronim govori, tek softverski enkriptiran kanal komunikacije + što može sakriti stvarnu lokaciju komunikacijskih točaka. Shvati ga kao kontejnerski brod kojeg nitko ne može zaustaviti i pregledati. No, džabe ti to kada te u ciljnoj luci rasturi carina i sve ti pregleda.
06.03.2025 | 19:26
Evo Indija ide i korak dalje.

economictimes.indiatimes.com/wealth/tax/...leshow/118685184.cms
06.03.2025 | 22:11
Riba kaže:

A ovo je još luđe i malo je reći "orvelovski".
07.03.2025 | 08:59
dpasaric kaže:
Riba kaže:

A ovo je još luđe i malo je reći "orvelovski".

A EU:

siol.net/novice/svet/von-der-leyen-v-ind...osti-trgovini-656528

Bilo kakvo povezivanje/sudjelovanje, a naročito na području sigurnosti vodi u isto sranje..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • gesundheit: Ima li tko crni titan band L za AWU2?
  • Yonkis: Također, ako pitaš bilo koji AI npr Grok, Perplexity, Copilot, ChatGPT i postaviš baš to pitanje (plus detalji) možda već dobiješ neki dobar lead za daljnje rješavanje.
  • Yonkis: Otvori novu temu u Forumu te navedi koji je OS i koji MBook kao i koja verzija softwarea jer tu na Vikalici ne možemo u detalje tj dopisivati se naširoko.
  • Novak: Netko tko mi može pomoći sa Mac-om! VideoProc Vlogger radi na HPu (Windows) ,ali taj isti program NE RADI na Macbooku!
  • Gjuroo: Mbappe je od modrića dobio jedan atomski slijeva.
  • Sarek: Možda je igrao i Football manager. Imam ja dva bliska prijatelja koja su rekli da to stvarno pomaže. Glavni su u kladionici
  • drlovric: @Ender: Normalno. Skidaj gace, nuklearke su u silosima :)
  • m@xym: ... ma ne, nego je to je zato što je Dalić primjenio Starcraft strategiju...
  • Ender: hoces reci da je trebalo da spusti gace i da se predaju, jer je to nuklearna sila? :)
  • drlovric: Izgubi nuklearna sila FRA na Poljudu :)
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO