07.02.2010 | 01:57
RTL 06-02-2010
21:30 h
3:30 h
NOVA TV 07-02-2010
02:30 h
3:10 H
U vezi DHCP-a, DNS-a i manualnog postavljanja, probat ću odgovoriti jezgrovito.
DHCP
====
Ako je DHCP uključen, računalo može od DHCP servera uzeti adresu, a možeš je i ručno zadati, svejedno je.
Ako je DHCP ISKLJUČEN, IP adresu MORAŠ ručno unijeti (plus masku), i mora biti na istoj podmreži kao i Gateway. .
Gateway adresa je adresa rutera ili računala koje daje internet vezu.
DNS
===
DNS služi da ne moramo pamtiti IP adrese raznih računala kojima pristupamo putem interneta. Isto kao što u mobitelu imamo imenik da ne pamtimo brojeve telefona.
DNS možemo postaviti na adresu Gatewaya, ako će on automatski dobaviti DNS adresu od ISP-a.
A možemo je i ručno upisati, na stranicama ISP-ova se nalaze IP adrese njihovih DNS-ova.
Kod velike većine kućne opreme i za manje urede (SOHO) kod nas ruter/Gateway se nalazi na adresi 192.168.x.1, gdje je x=0..5 većinom.
To je dovoljno za 254 računala na mreži.
Međutim, ne mora uvijek biti tako.
Kod Windowsa, kod internet con. shareinga, Gateway se postavi na 192.168.0.1, dok sam danas na Macu vidio da se Airport postavi na 10.0.2.1.
Ovdje bi se moglo nastaviti o klasama IP adresa, ali mislim da je gornjim tekstom pokriveno 99,9% tematike ovog threada.
Smayo je dobro kazao za Windoze, ali za Mac nisam siguran. Osobno sam se uvjerio prije koji sat da je na Macu IP Gatewaya bio 10.0.2.1, a spojeni iPhone i PC su imali adrese ...2 i ...3.