11.09.2013 | 22:56
nbojiccc kaže:
ali dati svoj otisak nekome ko nije ustanova koja mi izdaje putne dokumente je apsurdno (znam da kazu da se ne uploaduje na servere ali zar neko u to vjeruje ?! ).
Biometrijski algoritmi ne rade na način da pamte cijeli otisak prsta, nego samo karakteristične vektore. Ta funkcija nije bijektivna - to znači da se iz otiska prsta dobije skup karakterističnih vektora, ali iz skupa karakterističnih vektora se ne može regenerirati otisak prsta. Ono što se pohranjuje gdje se već pohranjuje (u uređaju, ili na serveru, ili na oba mjesta) je samo skup vektora. Ako kod autorizacije otisak prsta korisnika daje skup vektora koji su (uz neku toleranciju) odgovarajući onim ranije pohranjenim, onda se to smatra pozitivnom identifikacijom. Postoji određena statistička vjerojatnost da kriva osoba bude pozitivno identificirana kao prava (tzv. FAR - False Acceptance Rate) i da prava osoba ne bude pozitivno identificirana (tzv. FRR - False Rejection Rate). Ako želiš smanjiti jedno, povećaš drugo.
Na potrošačkoj elektronici čitači otiska prsta u pravilu se kreću u statističkim okvirima reda veličine promila. Dakle, na 1000 očitanja nekoliko će ih biti krivih na jedan ili drugi način (ili će ti propustiti nekog koga ne smije, ili neće propustiti tebe). A broj pogrešaka u pravilu raste s teškim okolišnim uvjetima (vrućini, hladnoći, vlazi...).
Ugl, ja do sad nisam vidio consumer čitač otiska prsta koji je uistinu upotrebljiv. To je u pravilu govance na koje se određena klijentela napali i spremna je platiti više novca za (u biti) ništa.