15.04.2014 | 14:21
Sa dva iOS uredjaja sam imao isto iskustvo: wifi brzina na jednoj lokaciji (skroz drugi stan i kvart) radi super (cca. 10Mbit DL za preko nekoliko Speedtest mjerenja), nesto kasnije na drugoj lokaciji (20km dalje
svako 2-3 mjerenje radi jedva 7MBit dok na toj lokaciji hrpa drugih racunala radi na 12Mbit stalno. Nakon sto sam napravio network settings restart na iOS masinama sada i na njima radi oko 11MBit.
Zasto je to tako?
Generalno kroz nekoliko dana je rezultat na Apple racunalima (MacMini i sl) uvijek oko 11.5Mbps i bas nikada rezultat nije 8Mbps ili manji. Pretpostavljam da je ovo dovoljan dokaz da su mreza i postavke ispravni. Radi se o AirPort mrezi sa postavkama 11n i 5GHz.
S druge strane dva iOS uredjaja pokazuju slicnu anomaliju. Prije network settings restarta niti na jednom uredjaju brzina nije isla vise od 7.5Mbps, dok je upload uvijek bio oko 1.22Mbps bez obzira na to sto je download nekada bio i 4Mbps.
Onda sam na oba iOS uredjaja napravio restart network postavki i brzina je odmah bila i preko 11Mbps. Znaci nesto se "propuhalo" na obje iOS masine i ne mogu kriviti recimo iPhone 5S radi mozda nekih iOS ili HW razloga, jer se iPad Mini ponasao skroz isto.
Zajednicko je to sto su oba iOS uredjaja bila na prvoj lokaciji oko 2 mjeseca, i tamo je brzina bila ok, te je iPhone setao i gradom na 3G signalu.
Da stvar bude zanimljivija iPhone 5S je nakon 3-4h rada na 11Mbps opet pao na 4-7.5Mbps dok je iPad i dalje pokazivao 11Mbps kao i sva ostala racunala, a sve se odvija u jednoj sobi gdje su svi uredjaju pa cak i sam AirPort.
Negdje sam citao da iPhone ako se radi samo Speedtest i nista drugo mrezno na telefonu spusti brzinu za download, ali ako u paraleli recimo radi update nekog app-a onda brzina ide gore koliko mreza dopusta, medjutim to nisam uspio postici, vec sam na iPhone-u opet napravio network reset i sad je opet na 11MBbps, samo je pitanje do kada.
Sve ovo nije prestrasno, ali sa network resetom se brisu sve od prije znane mreze i onda to sve treba ponovno ukucavati.
Ponavljam, ne vjerujem da je do mreze, do susjeda, kanala ili kojecega, vec do neke funkcionalnosti iOS-a tipa stednja baterije i sl. iOS uredjaji su na 100% baterije, a pokusao sam sve ovo i kada su spojeni na napajanje.
Da li imate ideju?
Na nekim portalima ljudima brzina padne i na 2-3Mbps sto je naravno lose za npr. Youtube i sl.
Dodatak: kada je na IOS masini krajnji rezultat mjerenja 7.5Mbps onda to izgleda ovako: Speedtest pokazuje 11Mbps nekih 2-3sec i onda pred kraj mjerenja brzina padne na recimo 5-6Mbps i rezultat je oko 7.5Mbps. No kada je krajnji rezultat 11Mbps onda to izgleda tako da se kazaljka zabije na 10-12Mbps cijelo vrijeme i na kraju je rezultat oko 11Mbps. U oba slucaja je pristupna tocka mjerenja ista - Vipnet Zagreb, jedina je razlika sto je drugi test nakon network restarta, dok je prije i poslije mjerenja na racunalu rezultat uvijek oko 11Mbps.