iPhone 4s, upit za točnu proceduru
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 4s, upit za točnu proceduru

14.06.2014 | 10:51
1. Nabavio sam preko t-coma legalno iPhone4s u 02/2014 godine.

2. Iskoristio sam "ponudu zbog novonastale situacije" tako da raskinem ugovor sa t-comom i pređem na novog operatera, te sam izabrao tele-2 i ovu novu opciju "revolucija". Iz dna duše mrzim pretplate i sve ostale gluposti koju nas tjeraju da napravimo pa rađe biram opciju "bez ugovorne obveze".

3. Potpisao sam sa tele 2 i dobio karticu, te podnio zahtjev za prebacivanje postojećeg broja telefona na njihovu mrežu. Pri preuzimanju "nove" kartice od tele 2 operatera, rekli su mi da ću kroz 2-3 dana dobiti SMS da je kartica aktivna i da mogu koristiti postojeći broj kod novog operatera. Sve ovo sam obavio prije 48 sati.

4. Istovremeno sam kod t-coma podnio zahtjev za otključavanje moga iPhone 4s uređaja, te da ću obavijest dobiti putem SMS-a o proceduri "otključavanja".

5. Sinoć sam od t-coma dobio SMS poruku: "Poštovani, Vas iPhone uređaj je otključan. Molimo umetnite SIM karticu drugog operatera na kojoj je PIN isključen i spojite uređaj na iTunes. Vas HT", ajde prva lijepa vijest od njih, napravili su to u roku od 3-4 sata.

6. Tele 2 još nije poslao SMS sa porukom da je prebacio broj.

7. Službeno koristim i karticu od VIP-a.

PITANJE:

a. Što znači "PIN isključen". Dali je to opcija da sam isključim autorizaciju kartice putem unosa PIN-a, što mogu jednostavno napraviti na način da umetnem tele 2 karticu u neki drugi mobitel i isključim autorizaciju PIN-om i ili treba na kartici napraviti nekakvu dodatnu operaciju koju treba napraviti služba u tele2 mreži. Imam NOKIA-u koje je otključana i prihvaća sve kartice pa onda mogu na njoj isključiti autorizaciju PIN-om?

b. Dali na iPhone i gdje trebam postaviti kakvu opciju, napominjem da mi je opcija: Settings/Phone/SIM PIN već od ranije isključena. Dali trebam još nešto aktivirati ili deaktivirati?

c. Dali je moguće otključan mobitel onda koristiti u bilo kojoj mreži svijeta jer često idem van države i imam uređaj koji onda koristim u tim zemljema sa njihovom karticom (konkretno Srbija i BiH - nisu članice EU-a pa mi je jeftinije nabaviti njihove kartice i onda to tako riješiti).

d. Obzirom da imam službeni VIP, koji ne postavljen na način da ne traži autorizaciju PIN-om (na mobitelu NOKIA je uključena opcija "Potvrda akcije SIM usluga - NE") dali mogu tu karticu staviti u t-com iPhone samo radi probe, ili je bolje čekati dok mi iz Tele 2 ne jave da su prebacili moj broj mobitela na svoju mrežu? Malo sam nestrpljiv pa bih probao odmah sa VIP karticom.

e. iPhone je sinhroniziran sa mojom iTunes datotekom na računalu (koristim PC) i sa iCloud također.

f. Dali otključan uređaj i dalje može normalno koristiti sve update i sve ostalo što mi automatski dali od Apple?

g. Dali su u pravu kada su mi objasnili proceduru: "Kada dobijete SMS, isključite uređaj, stavite novu otključanu SIM karticu, spojite se na računalo, pokrenite iTunes i uključite iPhone, iTunes će dalje sve sam obaviti"?

Znam da voditelji foruma uvjek traže podatke o uređaju, pa evo i njih:

iPhone4s, model MD242B/A, verzija iOS-a 7.1.1 (11D201).

Oprostite što sam ovako oprezan i opširan, ali bih volio da ovo sve prođe što bezbolnije jer na iPhone imam hrpu kontakata, a i nekako mi je prirastao srcu jer kada vidim ove iz ureda kako se muče sa raznim Samsunzima, a ja nemam nikakvih problema ni sa e-mail niti sa Viber niti sa Skaype, niti sa zvanjem, čak mi i baterija traje 2 dana sa uključenim svim "điđama" ne bih volio da sada ostanem "kratkih rukava".

Hvala i pozdrav
14.06.2014 | 12:08
B ) ako je BAŠ pin u pitanju onda ne. Pin je vezan uz SIM
C) da.
D) ne, osim ako nisu isti tipovi/modeli SIM kartice (mikro SIM) onda da
E) to je ok
F) naravno da da
G) u nacelu to je ispravno.

Kontakti ti se onda nalaze na www.icloud.com zar ne? I na gmailu pod contacts ako syncaš i taj account. Kontakti su u "cloudu".
Bas me zanima jesam li 100% u pravu sa odgovorima tu ima vecih znalaca od mene ali ovo su moji odgovori bazirani na mom znanju i praxi
14.06.2014 | 13:34
Nedavno je supruga kupila Tele2 pretplatu. Nije dobila SMS s obavijesti da je kartica aktivirana, nego su je nazvali. I onda, 24h NAKON što su ju nazvali, mi probamo staviti karticu u mobitel, a ono - ne radi. Zovemo službu za korisnike, čovjek postavlja 300 glupih pitanja (da li vam je mobitel spojen na punjač, da li ste točno unijeli PIN, da li ste u Hrvatskoj, da li je otključan mobitel... pa onda kako se zove vaša supruga, koji joj je OIB, a koji je JMBG, a koji je broj cipele... i onda nakon svega toga uklika nešto u kompjuteru i kaže "Ha, gle, pa vaša kartica još nije aktivirana!". Kreten.

Onda slijedi objašnjenje kako je nalog za aktiviranje "u kompjuteru" i moramo pričekati da se provede (u kompjuteru, znaš, ima te 2-3 tramvajske linije i onda, kad je gužva, nalozi stoje na stajalištu tramvaja i ne mogu ući u tramvaj nego moraju čekati da naiđe neki u kojem ima mjesta, pa to zna potrajati po 2-3 dana ).

Onda meni pukne film pa se počnem derati da mene to ništa ne zanima jer je moja supruga još jučer primila informaciju da je sve aktivirano i ako dobijemo račun koji nam naplaćuje uslugu od jučer da ćemo ga podnijeti na reklamaciju itd. i onda, gle, sasvim neočekivano, najedamput "Oh, gospodine, gledajte, evo sad dok smo razgovarali vaš se broj aktivirao!". Sam od sebe, jel... Stigo mu tramvaj.

Fakat im ona ovca iz reklame odgovara kao salivena...
14.06.2014 | 13:37
Sve sam to napisao, naime, da te upozorim da ta Tele2 aktivacija nije pouzdana pa da ne pomisliš da ti mobitel nešto ne radi. Moj ti je prijedlog da SIM najprije probaš drugim mobitelom pa kad vidiš da radi normalno, onda turi u iPhone.

Jedini je problem što ti format kartice nije isti (vjerojatno), ali supruzi je kartica od Tele2 došla već perforirana za sva tri formata pa će vjerojatno i tebi.
14.06.2014 | 15:17
Sve je ok što se tiče velčina kartica i slično, to znam podešavati jer kao što kažeš perforirana je na sve veličine.
Što se tiče "anketara" koji odgovaraju na pozive u sve tri mreže svugdje je isto, svi te prave budalama kao da prvi puta koristiš neki tehnički uređaj pa da neznaš da ga treba uštekati u struju. S druge strane nije crkva, uzalud narod, nazvala ovcama, ima i tu svakavih "šupaka", a to sam i sam na poslu najbolje uvidio, pa mi je donekle jasan njihov "stav" - radiš sa "šupkom" pa kreni od početka, ali im ja odmah stavim do znanja da "nisu moj pastir" pa preskoče taj uvodni dio i odmah pređu na konkretno, ako znaju, ako ne, onda najčešće završi sa riječima "sad ću vas spojiti sa kolegom".
Ja se više bojim "političkih" riječi koje ti serviraju mozgovi u vrhovima, znaš onaj princip - "reci a da nisi rekao" ili najpoznatija "ja ne lažem samo nisam rekao istinu" zato volim "ponoviti" svojim riječima, da vidim dali sam dobro shvatio ili nisam, pa tek onda prekidam vezu.
Hvala u svakom slučaju, imam mobitel koji prihvaća sve kartice i sve veličine i to mi nije problem da prvo isprobamo.
Mene najviše muči ta napomena "otključana SIM kartica", kako hardverski, softverski ili šarafcigerom, a uz to u četvrtak idem na put i nema me do ponedeljka, pa bih volio da se to riješi na domaćem terenu. Koliko se sjećam, kada sam dobio t-com karticu nije me tražio nikakv pin, puk ili što već, automatski je pokrenuo cijelu proceduru i koliko vidim opcija SIM PIN na iPhone od početka je zatvorena jer je ja nisam dirao.
14.06.2014 | 18:05
Nedeljko, šta si uzeo telefon na nekakvu pretplatu u t-com_u u drugom mjesecu ove godine i vjerovatno si dobio neki popust na njega. Sad si raskinuo ugovor i ne moraš ništa plaćati za telefon? Jesam li ja to dobro shvatio, jer sam načuo da se ugovorna obaveza može raskinuti kod svog operatera bez neke penalizacije, ali da se onda mora platiti puna cijena telefona! Ako to nije točno onda su najbolje prošli neki koji su uzeli nekakav skupi mobitel uz skupu tarifu, te ga dobili jeftino i sad im ostaje samo da raskinu ugovor i telefon je njihov...još ti ga otključaju na sve mreže, bar po tvom pisanju.
14.06.2014 | 19:36
Priopćenje HAKOM-a o otplati i otključavanju mobitela
14.06.2014 | 21:30
Skoro da si u pravu, ali uzeo sam 4s jer me on potpuno zadovoljava i računao sam da ga zamjenim za 6-cu kada se i ako se pojavi. To bi taman trebalo biti cca. 2 godine. Obzirom da sam imao 1-cu ovo je bio ogroman skok, pa nisam niti ozbiljno razmišljao o 5-ci. Platio sam je jednokratno 200 kn na pretplatu XL od 190,00 kn mjesečno. Normalno uvijek su mi zaračunali 60 - 70 kn više, ali što je tu je. Raspitao sam se kod t-coma, mogu raskinuti pretplatu, moraju mi otključati uređaj obzirom da prelazim kod drugog operatera i zadržavam broj, otključavanje je besplatno jer sam ga platio jednokratno. Sada su svi uveli caku da ne daju više povoljne cijene za mobitele i jednokratno povoljno plaćanje, nego prodaju foru sa prodajom boljih telefona na rate, .ebi ga boje se što će im država sada smisliti pa da ne ostanu bez love. Telići su mi se činili najbolji, platiš 115,00 kn i pričaj sa svima, jest da im je signal koma van Zagreba, ali i tako 95% posla obavljam u Zagrebu i po većim gradovima u HR-u i ne treba mi više. Ako je istina što pričaju moglo bi biti za mene zadovoljavajuće, a tu je 3Gb prometa koji su mi OK jer primam "čiste" e-mailove u glavnom je to tekst ili neki prilog u wordu ili mali pdf i to mi je ok bez obzira na slabiju brzinu.
15.06.2014 | 12:01
Eto, nisam izdražao pa sam probao.
Imam službenu VIP karticu, na kojoj je naredba SIM PIN - isključena.
Stavio sam je u iPhone jer sam preksinoć dobio SMS da mi je iPhone otključan.
Startao iTunes na PC-ju, uštekao iPhone u računalo.
Nakon podizanja iOS-a na iPhone, startala se aplikacija da se logiram na svoj Apple ID, unio user name i password na iPhone i nakon par trenutaka pojavila se poruke da je iPhone unlok, zatim je počeo tražiti mrežu (postavka mreža je na automatic) i nakon nekoliko trenutaka u kutu se pojavio VIP. Izvršio par poziva da provjerim kako radi i sve ok za sada.
Nakon toga isključio iPhone, vratio t-com karticu, uređaj ju je uredno prepoznao, opet je par sekundi tražio mrežu i našao je. Ponovo provjerio pozive i sve radi.
Sada samo čekam da mi ovce SMS-om pošalju poruku da je kartica aktivirana i to bi trebalo biti to.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?