14.09.2014 | 09:42
havdic kaže:
smayoo... papir je jedno, mjerenja nešto drugo, a praksa treće...
Ne brini, imam ja i prakse. Nisam redovni profesor koji se ne miče iz laboratorija, nego vanjski suradnik s redovnim inženjerskim poslom.
ti meni kažeš da udaljenost od bazne nema veze s brzinom... to u praksi nije istina, probano milijun puta
Udaljenost od bazne stanice nema *BITNE* veze s brzinom. Udaljenost od bazne stanice nema bitne veze s brzinom. Udaljenost od bazne stanice nema bitne veze s brzinom. Evo. NEMA. VEZE. Kužiš? Nema.
Budi ljubazan pa opiši to što si milijun puta u praksi probao pa došao do zaključka da brzina *BITNO* opada s udaljenošću od bazne stanice.
Ne zamjeri mi na usporedbi, ali vrlo često imam ovakve diskusije po gradilištima, s raznim majstorima koji misle da škola ničem ne služi i da ti u životu ne treba ništa osim praktičnog iskustva da bi znao sve. Onda se dogodi negdje nagnječena izolacija kabela radi koje se pojavi fazni napon na nul-vodiču, tester svijetli, ali kad se primiš za nul-vodič - ne trese. Ali FID sklopka ispada. I onda oni spremno tvrde, na bazi iskustva, kako je neispravan tester, ili FID, ili oboje, ali u kabel nikad ne posumnjaju. I kad im ja kažem da moraju zamijeniti kabel jer je oštećen, onda mi isto ovako, s oproštenjem, se*u kako moja "teorija" nema veze "sa životom".
Jednostavno, ako ne znaš teorijske postavke nekog fenomena, tvoja iskustvena zapažanja mogu biti *POSVE* pogrešna, ma koliko se trivijalnima činila.
najbrži transfer koji sam imao je bio 72mbps... a to je bilo nekih 700m od bazne stanice...
Da podsjetim - brzina prijenosa nema bitne veze s udaljenošću od bazne stanice.
ali i rezultat je upitan, jer me zakačilo na Mostar... pitanje je koliko je sve to realno...
Ovaj dio nisam shvatio.
nikako mi se ne sviđa ideja da sve ide zrakom...
S ovim se slažem. Ni meni se to ne sviđa. Ali činjenica je da su ulaganja u kabelsku infrastrukturu daleko preskupa s obzirom na rastuće apetite, čak i za puno bogatije zemlje od nas. Zato su WiMax i LTE zamišljeni kao alternativa ili nadopuna.
više korisnika, manja brzina... vjerojatno ćeš me sad opet oprat nekim stručnim tvrdnjama kako to nema nikakve veze
Naravno da neću, jer je to točno tako. Brzina prijenosa ovisi prvenstveno i daleko najviše o broju učesnika. Zato sam i rekao - ako probaš u gluho doba noći, vrlo vjerojatno ćeš biti jedini korisnik na baznoj stanici. Ako i tada postižeš brzinu od 15-20 Mb/s, umjesto od 75 ili 100 Mb/s, to znači da te telekom operater laže i mulja, i prodaje rog za svijeću.