iPhone nije isti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone nije isti?

12.09.2014 | 12:23
Kaze mi prijatelj da iPhone ako se kupi u Americi ne radi možda dobro u Europi. Da je internet u Europi onda spor na istom uređaju, kao problem je u frekvencijama jer se za internet koriste drugi standardi tamo i ovdje.
ima itko kakvih saznanja da ne dam 4 soma kuna zabezveze? Da li je to isti uređaj ili?
12.09.2014 | 12:40
puste price, imas cdma verziju i gms verziju. cdma je us only i ta ni ne prima simkartice. a gms verzija je svugdje ista. to je mozda prica sa samsung telefonima i to sto dolazi s istoka
12.09.2014 | 12:48
Istina je. LTE tamo i tu nije isti. Pogledaj si na apple stranici LTE support po zemljama. Ako ti LTE nije bitan onda je samo bitno da je GSM (ne CDMA) verzija i to je to radit će ti sve osim 4g mreže. Ova koja ide nama se još zove iPhone 5S "International".
12.09.2014 | 14:09
Ali 3G ce raditi sta ne? Tocnije HDSPA kojega i koristim.
12.09.2014 | 14:10
Ja iz Amerike donosim i bokserice, a tehnici da ne pricam

Nikada prijatelju nisam imao probleme koje ti spominjes. Sto ne znaci da ta prica nije tocna...

Moja iskustva su (na jako velikom uzorku uredjaja, a bogami i zemalja) da problema tog tipa nema.
12.09.2014 | 15:09
3G će raditi, a LTE - ne. Drlovric nije nikad imao problema jer nije nikad niti bio u prilici u Hrvatskoj koristiti LTE mrežu, jer LTE mreže u Hrvatskoj trenutno ima na 2-3 mjesta u Zagrebu i na 2-3 mjesta u Rijeci.
12.09.2014 | 15:22
Pozdrav. Smayoo, ne slazem se s tobom. Ja u Kninu uredno koristim LTE svaki dan. U stanu mi je trenutno 3g, jer je stan dosta zatvoren sa tri strane, no vani, cim izadjem iz zgrade, imam pun LTE signal.
12.09.2014 | 15:45
Ozbiljno? Koji operater? Može screenshot od speedtesta?
Ja moram reći da se često šetam po Zagrebu (po Rijeci niti ne pokušavam, samo se naživciram bezveze), ali Vipnet ima LTE samo u krugu par koraka širem od Zrinjevca i Trga. Nigdje drugdje nisam imao sreće. Mislim - prebaci on na LTE tu i tamo, ali signal je slab pa kilavi.
12.09.2014 | 16:20
Ej ej.....nemoj mi vrijeđat Zagreb. Ima LTE u mom kvartu na zapadu, Prečko. Prčkao po frendovom samsungu S5 pred cca 3 mjeseca pa se iznenadio da ima LTE
12.09.2014 | 17:04
Ima u Dubrovniku odavno
Brzina kod mene doma i nije neka... Ide to i 60-ak megabita

image.jpg
12.09.2014 | 17:40
smayoo kaže:
Ozbiljno? Koji operater? Može screenshot od speedtesta?
Ja moram reći da se često šetam po Zagrebu (po Rijeci niti ne pokušavam, samo se naživciram bezveze), ali Vipnet ima LTE samo u krugu par koraka širem od Zrinjevca i Trga. Nigdje drugdje nisam imao sreće. Mislim - prebaci on na LTE tu i tamo, ali signal je slab pa kilavi.

Vipnet ugovorena brzina 21 Mbit/s, Jarun

fotografija.PNG
12.09.2014 | 18:22
Eto, gle... Ispričavam se svima. Čini se da LTE-a ima na nešto više mjesta nego sam mislio. Ipak, skrećem svima pažnju, standard propisuje minimalnu brzinu od 75 Mb/s. Ništa ispod toga ne bi se smjelo prodavati kao LTE.
12.09.2014 | 18:49
Netočno koliko znam... Up to, a ne minimalno... I to ne 75, nego skoro 300Mbps... Ispod bazne stanice imam 80-ak Mbps, screenshot ću drugi put napravit
12.09.2014 | 19:57
Ja govorim o LTE standardu, a ne o onom što operateri prodaju. Standard kaže da je LTE *MINIMALNO* 75 Mb/s.
  • zk1
  • Korisnik
  • 1
13.09.2014 | 16:14
Iphone gsm verzija iz Sjedinjenih država će uredno raditi i na 4g u Hrvatskoj.
13.09.2014 | 16:20
U praksi je nemoguće držat minimalno 75 za lte... To bi moglo 100m id bazne stanice... I to da baš nikoga nema, nego samo ti na tim kanalima
Meni je tmobile naveo brzinu do 75, a kad je bar 4 crtice ide minimalno 60
13.09.2014 | 17:49
Baš su ti dobro mozak isprali. Da im je svatko korisnik kao što si ti, gdje bi njima bio kraj...
13.09.2014 | 20:47
smayoo kaže:
Baš su ti dobro mozak isprali. Da im je svatko korisnik kao što si ti, gdje bi njima bio kraj...

Aj baš mi je drago da je tebi mozak prljav... eto meni isprali i super mi... brže mi ne treba
13.09.2014 | 21:19
smayoo kaže:

Ne vidim niti jedan workflow na iPhone-u gdje bi mi bas ono trebalo minimalno 75Mbps, a kamo li da bi uopce primejtio na iPhone-u razliku izmedju 20 i 75 Mbps-a?
13.09.2014 | 21:32
jmirakul kaže:
smayoo kaže:

Ne vidim niti jedan workflow na iPhone-u gdje bi mi bas ono trebalo minimalno 75Mbps, a kamo li da bi uopce primejtio na iPhone-u razliku izmedju 20 i 75 Mbps-a?

ma sve to stoji... smayo govori o tome da provideri varaju, jer nam ne daju maksimalne brzine, što nije točno... ne možeš na 500m ili kilometar od bazne stanice imat deklariranu brzinu... kako zračni prijenos uopće deklarirat, nije to kabel koji bez ikakvih smetnji gura full duplex... od 94-e sam radio amater... krajem 90-ih počeo prenositi podatke na paket radiju... može se reći da sam amaterski dugo u tome
13.09.2014 | 21:46
Uff kad smo kod radio amaterizma ... prestao sam biti radio-aktivan taman negdje krajem 90 godine nakon vrlo aktivnih 10 godina. Packet-radio sam koristio na C64 + TNC sa Z80. Uh to su bila vremena...
13.09.2014 | 21:53
jmirakul kaže:
Uff kad smo kod radio amaterizma ... prestao sam biti radio-aktivan taman negdje krajem 90 godine nakon vrlo aktivnih 10 godina. Packet-radio sam koristio na C64 + TNC sa Z80. Uh to su bila vremena...

E ja malo poslije... windowsi 95, flexnet, stanica i modem brzine 1200bps
9A3NS
13.09.2014 | 22:04
Havdic, udaljenost od bazne stanice nema direktne veze s efektivnom brzinom prijenosa. Štoviše, na toj multiplex shemi, nema gotovo nikakve veze. Ako se ne slažeš s time, daj da vidim matematiku koja to dokazuje. Ako mi kažeš da to tvrdiš na bazi iskustva, ja tvrdim da tvoje iskustvo iz radioamaterskih dana nije primjenjivo na 3G ili LTE tehnologiju jer se radi o potpuno drugačijoj shemi moduliranja i multipleksiranja.

To što predajem kolegij "Mobilna komunikacija" na veleučilištu ne mora ti značiti ništa, ali to što svoje tvrdnje temeljim na stvarnim mjerenjima i originalnoj Ericssonovoj servisnoj dokumentaciji bi ti valjda trebalo nešto značiti.

Ako bazna stanica omogućava 75 Mb/s, onda bi barem u neko doba noći kad nigdje nema žive duše trebalo biti moguće dobiti tu brzinu, ali nitko je nikad ne dobiva, niti blizu.

Minimalno 75 Mb/s je LTE standard. Standard u čijem su donošenju participirali i Deutsche Telekom, i Vodafone. Pa neka onda ne muljaju sad.

jmirakul kaže:

Poanta je LTE, kao i neuspjelog WiMaxa, ne prvenstveno potrošački pristup internetu s mobilnih uređaja, nego širokopojasni pristup internetu bez žica. Ideja je imati LTE router kod kuće, za kućnu uporabu. Odnosno koristiti (npr.) iPhone kao kućni router kad dođeš kući. Odnosno - ukinuti potrebu za kućnim (A)DSL priključkom, baš kao što danas nestaje potreba za fiksnim kućnim telefonom.

Vjerujem da je u tom kontekstu razlika između 20 i 75 (a kamoli 100 ili 150) Mb/s itekako bitna, zar ne?

Iako, sa sve snažnijom tendencijom da sve ide u oblak, znaš i sam da ti više nijedna širina pojasa u mobilnoj uporabi nije prevelika.
13.09.2014 | 22:12
Otisli smo debelo u off. Imao YU call sign u ono vrijeme a i novi 9A2FI sam dobio taman kad sam prestao biti aktivan. Nakon ohohoo godina neaktivnosti taj znak sada ima netko drugi.
13.09.2014 | 22:17
@Smayoo Sve je to oko LTE brzina super kad to bilo flat rate. Ovako uz koji GB dozvoljenog prometa mi niti 20Mbps ne treba. Slazem se da radio-amaterizam nema nikakve veze sa danasnjim nacinom moduliranja.
13.09.2014 | 22:31
smayoo kaže:
Havdic, udaljenost od bazne stanice nema direktne veze s efektivnom brzinom prijenosa. Štoviše, na toj multiplex shemi, nema gotovo nikakve veze. Ako se ne slažeš s time, daj da vidim matematiku koja to dokazuje. Ako mi kažeš da to tvrdiš na bazi iskustva, ja tvrdim da tvoje iskustvo iz radioamaterskih dana nije primjenjivo na 3G ili LTE tehnologiju jer se radi o potpuno drugačijoj shemi moduliranja i multipleksiranja.

To što predajem kolegij "Mobilna komunikacija" na veleučilištu ne mora ti značiti ništa, ali to što svoje tvrdnje temeljim na stvarnim mjerenjima i originalnoj Ericssonovoj servisnoj dokumentaciji bi ti valjda trebalo nešto značiti.

Ako bazna stanica omogućava 75 Mb/s, onda bi barem u neko doba noći kad nigdje nema žive duše trebalo biti moguće dobiti tu brzinu, ali nitko je nikad ne dobiva, niti blizu.

Minimalno 75 Mb/s je LTE standard. Standard u čijem su donošenju participirali i Deutsche Telekom, i Vodafone. Pa neka onda ne muljaju sad.

jmirakul kaže:

Poanta je LTE, kao i neuspjelog WiMaxa, ne prvenstveno potrošački pristup internetu s mobilnih uređaja, nego širokopojasni pristup internetu bez žica. Ideja je imati LTE router kod kuće, za kućnu uporabu. Odnosno koristiti (npr.) iPhone kao kućni router kad dođeš kući. Odnosno - ukinuti potrebu za kućnim (A)DSL priključkom, baš kao što danas nestaje potreba za fiksnim kućnim telefonom.

Vjerujem da je u tom kontekstu razlika između 20 i 75 (a kamoli 100 ili 150) Mb/s itekako bitna, zar ne?

Iako, sa sve snažnijom tendencijom da sve ide u oblak, znaš i sam da ti više nijedna širina pojasa u mobilnoj uporabi nije prevelika.

smayoo... papir je jedno, mjerenja nešto drugo, a praksa treće... sigurno ni blizu ne znam o 3g i lte tehnologiji od nekoga ko predaje mobilne komununikacije
ti meni kažeš da udaljenost od bazne nema veze s brzinom... to u praksi nije istina, probano milijun puta
najbrži transfer koji sam imao je bio 72mbps... a to je bilo nekih 700m od bazne stanice... ali i rezultat je upitan, jer me zakačilo na Mostar... pitanje je koliko je sve to realno... nikako mi se ne sviđa ideja da sve ide zrakom... više korisnika, manja brzina... vjerojatno ćeš me sad opet oprat nekim stručnim tvrdnjama kako to nema nikakve veze
zabrazdili smo, ali nije loše
13.09.2014 | 22:33
zk1 kaže:

na 3g da, LTE neće raditi..... provjereno
13.09.2014 | 23:03
papittovenga kaže:
zk1 kaže:

800, 1800, 2600... ne vidim razloga zašto nebi radilo ako ima te frekvencije za LTE... mislim da band na 800 i nije bitan, jer ih provideri koriste za povezivanje teško povezivih lokacija
14.09.2014 | 09:42
havdic kaže:

smayoo... papir je jedno, mjerenja nešto drugo, a praksa treće...

Ne brini, imam ja i prakse. Nisam redovni profesor koji se ne miče iz laboratorija, nego vanjski suradnik s redovnim inženjerskim poslom.

ti meni kažeš da udaljenost od bazne nema veze s brzinom... to u praksi nije istina, probano milijun puta

Udaljenost od bazne stanice nema *BITNE* veze s brzinom. Udaljenost od bazne stanice nema bitne veze s brzinom. Udaljenost od bazne stanice nema bitne veze s brzinom. Evo. NEMA. VEZE. Kužiš? Nema.

Budi ljubazan pa opiši to što si milijun puta u praksi probao pa došao do zaključka da brzina *BITNO* opada s udaljenošću od bazne stanice.

Ne zamjeri mi na usporedbi, ali vrlo često imam ovakve diskusije po gradilištima, s raznim majstorima koji misle da škola ničem ne služi i da ti u životu ne treba ništa osim praktičnog iskustva da bi znao sve. Onda se dogodi negdje nagnječena izolacija kabela radi koje se pojavi fazni napon na nul-vodiču, tester svijetli, ali kad se primiš za nul-vodič - ne trese. Ali FID sklopka ispada. I onda oni spremno tvrde, na bazi iskustva, kako je neispravan tester, ili FID, ili oboje, ali u kabel nikad ne posumnjaju. I kad im ja kažem da moraju zamijeniti kabel jer je oštećen, onda mi isto ovako, s oproštenjem, se*u kako moja "teorija" nema veze "sa životom".

Jednostavno, ako ne znaš teorijske postavke nekog fenomena, tvoja iskustvena zapažanja mogu biti *POSVE* pogrešna, ma koliko se trivijalnima činila.

najbrži transfer koji sam imao je bio 72mbps... a to je bilo nekih 700m od bazne stanice...

Da podsjetim - brzina prijenosa nema bitne veze s udaljenošću od bazne stanice.

ali i rezultat je upitan, jer me zakačilo na Mostar... pitanje je koliko je sve to realno...

Ovaj dio nisam shvatio.

nikako mi se ne sviđa ideja da sve ide zrakom...

S ovim se slažem. Ni meni se to ne sviđa. Ali činjenica je da su ulaganja u kabelsku infrastrukturu daleko preskupa s obzirom na rastuće apetite, čak i za puno bogatije zemlje od nas. Zato su WiMax i LTE zamišljeni kao alternativa ili nadopuna.

više korisnika, manja brzina... vjerojatno ćeš me sad opet oprat nekim stručnim tvrdnjama kako to nema nikakve veze

Naravno da neću, jer je to točno tako. Brzina prijenosa ovisi prvenstveno i daleko najviše o broju učesnika. Zato sam i rekao - ako probaš u gluho doba noći, vrlo vjerojatno ćeš biti jedini korisnik na baznoj stanici. Ako i tada postižeš brzinu od 15-20 Mb/s, umjesto od 75 ili 100 Mb/s, to znači da te telekom operater laže i mulja, i prodaje rog za svijeću.
  • zk1
  • Korisnik
  • 1
14.09.2014 | 10:02
papittovenga kaže:
zk1 kaže:

Imam 5s kupljen u SAD i uredno se spaja na lte u Hr. Provjereno.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?