29.09.2014 | 19:37
smayoo kaže:
Mene zanima da li mi netko može iz prve ruke objasniti kako se (tj. čime se) to može ogrebati staklenu ploču na iPhoneu?
Jasno mi je da se može razbiti, odnosno puknuti, ako dobije udarac, ali me zanima čuti iz prve ruke kako je netko uspio OGREBATI staklo?
Naime, da bi nečim ogrebao staklo, to nešto mora biti od materijala tvrđeg od stakla. Koliko se ja sjećam, ništa od stvari koje se uobičajeno nose u džepu NIJE tvrđe od stakla. U svakom slučaju, ne postoji metal koji bi bio tvrđi od stakla. Staklari, kad režu staklo, koriste dijamantne noževe. Kad se staklo pjeskari, koristi se kvarcni pijesak. Dakle - kvarc (a staklo je, inače, taljeni kvarc) i dijamant.
Ili sam nešto krivo zapamtio?
Može metal, ako se dugo vremena tare. Iako se metal troši brže od stkla i na staklu ostaju ogrebotine. Sitne doduše.
Kod divamantnih alata i sam alate se troši, ali puno sporije od materijala koji se reže. Probaj uzeti ključ i guliti po staklu. Ako jako upreše (ne baš da pukne) mislim kako se može u kraćem vremenu simulirati guljenje stakla.
Pa to zdrava logika govori. Naravno da nošenje telefona u džepu s ključevima i kovanicama ne može značajnije oštetiti staklo telefona.
Ne znam kako safirno staklo na ručnim satovima (kinsif neka potvrdi ili opovrgne) odoljeva guljenju.