28.09.2017 | 11:14
Da, kao što Soffoklo kaže, mi sve svoje Apple uređaje dobivamo iz Mađarske, svi naši authorizirani reselleri odgovaraju prvo njima, vjerujem, jer su Mađari zaduženi za jugoistočnu Europu.
Ako dođeš u dućan i hoćeš CTO/BTO (Custom/Built To Order) kompjuter (onaj što nije u standardnoj ponudi - ali ga je moguće složiti baš kod Applea i daju ti da ga na njihovim stranama sastaviš) - njih čekaš uvijek po do 10-ak dana da dođu iz Mađarske, ili da ih čak i Mađari naruče ne znam gdje.
Ovo je nevezano za kompove, sjećam se kada sam ja kupovao svoj komp - bili smo dva mjeseca pred ulazak u EU - i pitam tipa u zagrebačkom Storeu na Cvjetnom trgu (baš se tako zove - ne Apple Store - već samo "Store" - čak im je i font natpisa isti, mislim - ili barem jako sličan) - kada će dobiti one nagradne kartice za App Store što nekome pošalješ - u vrijednosti 10, 20 ili šta ti ja znam koliko još dolara? Još smo na dolarima bili, a ne u kunama. On mi veli: mislim čim uđemo u EU, jer svi dućani koji su Uniji to imaju u ponudi.
Evo nas u dočeku 2018. i još ništa od toga.
Još smo na kune prešli u App Storeu - tako da sumjam da će se centrala u US uopće zamarati nama.
Mada se (baš sam čitao podržane jezike za High Sierru) znam zapitati - kako to da smo baš mi iz bivše Juge te sreće da barem imamo kakav takav hrvatski App Store; da nam je podržan jezik u macOS i iOS izdanjima, (Slovencima mislim nije - ok, oni imaju jači App Store jer imaju i pjesme, a mislim i filmove u ponudi) - a Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora - ništa.
Po kojoj su logici išli - to mi nije jasno zaista. I baš bi htio znati.
Daleko od toga da mi nije drago - baš suprotno.
Sa svakim novim iPhoneom se nadam da ćemo imati SIRI na hrvatskom, ali jbg - to ćemo se isto načekati.