23.12.2018 | 00:40
Pozdrav svima.
Dakle kupio sam iPhone Xs, nerado i nisam siguran koliko sam zadovoljan. Nerado jer mislim da je precijenjen i preskup. Apple je po mom skromnom mišljenju, prekardašio s cijenama svih svojih uređaja. Ali to je za neku drugu temu.
Video problemi
Do nedavno sam koristio kameru iPhone 6s pa prešao na 7, promjene skoro i nije bilo. Ali kvaliteta odlična! Oštra slika i boje su vjerne. Snimam u 4K 30p. i sve super, playback radio na mom MacBook Pro 15 Retina mid 2012.
Novi iPhone Xs pokušaj snimanja u 4K 60p, dulji video playback šteka. Nije moguće raditi obradu video normalno, jer CPU radi na skoro 100% samo da obradi za playback. Poslije opet za upload. Dakle preteško za CPU ma da kao podržava HEVC format, ali očito ne glatko jer je star procesor. 4K 30 normalno radi, i s obzirom na to da većina konkurencije ne koristi 4K i još uvijek snima u HD, odlučio sam se držati 4K 30p.
E sad, problem s kamerom. Naime prije neki dan snimam novi Audi Q3 i digitalni kokpit na iPhone Xs titra i boje se mijenjaju. Tjedan dana prije snimao novi A1 s iPhone 7 isti digitalni kokpit normalno se vidi na snimci.
Dakle na ekranu sam odmah skužio da se Xs kamera čudno ponaša.
Isti problem sam imao s GoPro Hero 7 Black kamerom, instrumenti i ekran u mom autu, trepere. Resetiranje na tvorničke postavke je riješilo problem. S GoPro Hero 5 Black tih problema nisam imao. Ali ne znam da li bi resetiranje cijelo iPhone pomoglo? A traje previše vremena da sve bekapiram.
Drugi problem
Boja je u nekom trenutku super, u drugome ruke su mi crvene kao da sam rak. Možda je bilo jače svijetlo u salonu, ali opet previše odstupanja.
Treći problem
Primijetio sam na Instagram story, na prednjoj kameri, slika je isto tako oštrija i vjernija na iPhone 7, nego na Xs, koji kao da zamuti i iskrivi boje. Kao da ima neki filter? Ne znam o čemu se radi ali mi se ne sviđa. GoPro 5 slika isto oštrija, 7 nema tu oštrinu.
Čini mi se kao da se radi o nekom trendu u industriju. Po meni na lošije.
Da li je netko iskusio ove probleme i našao rješenje?