10.08.2008 | 20:08
Mislim da je to ipak druga klasa proizvoda (običan DVD medij vs iPhone), a Apple bi tome vrlo brzo stao na kraj upravo da i "šef smjene u tvornici napravi par komada za sebe i familiju". Apple je poznat po rigoroznim mjerama sigurnosti unutar tvrtke. Ako budeš imao prilike, popričaj s nekim tko je radio kod njih na visokoj poziciji, pa ćeš čuti priče u stilu: "Žao mi je, ne mogu o tome ni riječi iako tebi izgleda potpuno banalno, pod pravnom sam obavezom...". Glase kao zbilja vrlo zaje... kompanija po tom pitanju.
Sjećaš li se i epizode s Mercedesima, koji zapravo i nisu bili Mercedesi, ali su tako izgledali, itd... da, na tu foru se prodaje vjerojatno i iPhone... ali onda dobiješ gorak okus kada shvatiš da si ispao magarac i da tvoj iPhone ima stylus i malo čudne ikone. Imali smo i na forumu slučaj s MacBookom koji se pretvorio u lažne Nike tenisice. Super su mi i njihovi lažni satovi... kod nekih bez da ih uzmeš u ruku vidiš da je lažna jeftina kopija.
BTW Apple vjerojatno kod svake aktivacije iPhonea pregledava serijski broj uređaja i uvodi ga u svoju bazu. Čak Velikobratovski može isključiti nepoželjne aplikacije na telefonu! Mislim da je to ipak teren koji nije dostižan lopovima i tehnološkim falsifikatorima samo tako.
Daleko do toga da to teoretski nije moguće, ali zbilja mislim da je malo vjerojatno - jer nikada svih ovih godina nitko nije uspio nabaviti niti "jeftini kineski iPod", a kamo li daleko kompleksniji iPhone. Svi plagijatori iPoda (čak i običnog shufflea!) su slomili zube na Appleu. Jest da je ovdje plijen daleko primamljiviji, ali sumnjam da se to može izvesti...