06.09.2008 | 10:08
Ah, nakon dosta eksperimentiranja, izgleda da uopće nije problem u fotkama, nego generalno u updateu nekih polja. Ukratko, reći ću da sam razočaran kako radi sinkronizacija jer je sve samo ne "robusna". Čim situacija nije potpuno jasna - on će naći priliku da ne napravi što bi trebao i što korisnik nekakvom normalnom logikom očekuje.
Dakle, ispada da sam ga zbunio time što imam dva Maca na kojima održavam kontakte. Na oba Maca imam isti account s imenom "dpasaric" (no, vjerujem on jako dobro zna da to nije isti user na istom Macu). Baza kontakata je skoro ista, ali ne u potpunosti - jer često neke nove poslovne kontakte ne ažuriram i u bazi doma.
Stari dobri iSync je taj posao do sada odlično radio čak i s primitivnom Motorolom - kada vidi karticu duplikat, pita što s njom, a ako vidi nešto novo, pita želim li to importirati. Međutim, iPhone se radi toga što je morao raditi na Windowsima sav ugurao u iTunese. Malo mi je blesavo da kontakte hendlam u iTunesima, ali ok, bit ću pozitivan - barem je sve na jednom mjestu. No, iTunesi to ne rade dovoljno dobro. Nešto ih zbuni, nekada stvar prepoznaju ok, nekada ne. Uglavnom, prilično frustrirajuće i daleko od "Apple user experience" koje pravi Mac korisnici očekuju.
Dodatna glupost je što kada vežeš iPhone za jedan iTunes library, on izgleda pod "library" smatra sve što se sinkronizira na njega - bez obzira da li je to kupljeni copyright sadržaj koji treba štititi - ili moje osobne stvari, kontakti i slično - što ga ne bi trebalo zanimati. Dakle, ako čovjek ima situaciju kao ja - da doma imam ogromnu multimedijalnu biblioteku koju želi sinkati na njega, a poslovne kontakte ažurira na "poslovnom Macu" u firmi, onda ima problem. Tj. da budem jasniji - stvar radi, ali čudno - dozvoli ti sink, ali onda nešto malo radi, pa malo ne radi - dakle, najgora moguća situacija u kojoj ne znaš na čemu si.
Vjerojatno očekuju da će većina korisnika platiti njihov MobileMe koji teoretski to treba najelegantnije raditi. No, kako smo vidjeli - čak i to nisu uspjeli složiti da radi na početku, ne znam da li je sada situacija što bolja. U svakom slučaju ne vidim zašto bih ovisio o takvoj usluzi ako sve mogu ručno sinkati fizički na licu mjesta. Drugo pitanje je i tajnost podataka kada sve svoje podatke prepustiš "oblaku". Znam da ih zakon obvezuje, ali u ovom Velikobratovskom vremenu nije loše biti i malkec paranoičan.
Dovoljan (2).