iPhone 4 ili iPad
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 4 ili iPad

14.10.2010 | 22:44
Dakle planiram uskoro kupiti novi iPhone 4 ili iPad, pa Vas molim za malu pomoć pri odabiru.

Ponosan sam vlasnik iPhone-a 3GS međutim pruža mi se prilika da kupim jedan od ta 2 navedena uređaja i neželim je propustiti.
Naime treba mi uređaj prvenstveno za surfanje internetom, gledanje filmova i slušanje muzike.

Već dugo se dvoumim između tih uređaja novi iPhone me najviše privlači sa novim "retina displejom" koji je sigurno raj za surfanje internetom, i privlači me radi prenosivosti jer jer malen i stane u svaki džep . Dok me iPad privlači sa svojim velikim ekranom koji je zasigurno pravi užitak za surfanje webom i gledanje HD filmova.

Molim Vas da izdvojite malo vremena i pomognete mi u ovoj velikoj nedoumici.

P.S novi sam na Jabučnjaku, ali već duže vrijeme pratim sve članke i razne teme na forumima. Primijetio sam da su ovde ljudi jako ljubazni i spremni pomoći pa sam vam se obratio. Sretan sam i prije svega ponosni član ove Apple obitelji.
14.10.2010 | 23:10
Pa čuj, s obzirom da imaš 3GS, moja ti je preporuka da si uzmeš iPad.

Osobito jer je kraj godine, i na pola smo puta do novog iPhonea 5, koji će vjerojatno biti još i bolji...

S druge strane, iPad bi isto mogao biti osvježen za 4-5 mjeseci, dakle, ranije nego iPhone. Uglavnom, mislim da ti je 3GS još dovoljno dobar i da nema smisla prelaziti na 4orku, dok bi iPad bio velik dodatak užitku.

Dakle, ja sad sebi uzimam iPhone 4, ali moj mobitel je ipak originalni 2G iPhone. A iPad uzimam kad izadje v2.

Odi u HG Spot u Utrinama i poigraj se sa iPadom kojeg imaju tamo, pogledaj malo na što to liči. A onda odi do T-mobilea i poigraj se sa iPhone 4vorkom i onda ćeš svakako biti pametniji.
14.10.2010 | 23:22
iPhone 4 sam već isprobao i jedino sa čime sam impresionoram je svakakp retina display i ponešto noviji izgled. Kamera me ne zanima toliko jer rijetko koju fotku nabacim a video gotovo ni ne koristim. iPad mi ima jedan kolega koji je podosta udaljen od mene ali sam se svakako odlučio zaletiti do njega iduci viked pa da isprobam tu stvarčicu.

Jedini bi mi problem sa iPadom bio Wi-Fi mreža koju nemam baš prilike koristiti. A neznam kako bi 3G model funkcionirao kod nas. Jer se može nabaviti micro SIM kod nas koji ide u iPad i dali bi hvatao 3G signal?
14.10.2010 | 23:41
trumpet888 je napisao:
iPhone 4 sam već isprobao i jedino sa čime sam impresionoram je svakakp retina display i ponešto noviji izgled. Kamera me ne zanima toliko jer rijetko koju fotku nabacim a video gotovo ni ne koristim. iPad mi ima jedan kolega koji je podosta udaljen od mene ali sam se svakako odlučio zaletiti do njega iduci viked pa da isprobam tu stvarčicu.

Jedini bi mi problem sa iPadom bio Wi-Fi mreža koju nemam baš prilike koristiti. A neznam kako bi 3G model funkcionirao kod nas. Jer se može nabaviti micro SIM kod nas koji ide u iPad i dali bi hvatao 3G signal?

Odluku ćeš na kraju morati donijeti sam. Svatko od nas koji ti daje savjet gleda na to iz vlastita kuta. Ja sam već nekoliko puta u forumu naglasio da je meni kupovinom iPada nestala potreba za mobitelom boljim od prve generacije iPhonea (2G).

Sve što sam prije radio sa iPhone-om sada puno lakše radim na iPad-u (surfam, twitam, pišem mailove, puno više čitam knjige, pdfove, RSS i sl.). Osim toga, iPad koristim za izvođenje prezentacija, a na iPad-u koristim i pokoju ozbiljniju aplikaciju (iThoughts, iDesign, Papers, a uskoro i OmniGraffle).

Ako baš želiš evo konkretnog odgovora: u tvom slučaju radije bih kupio novi iPad nego išao na upgrade telefona.

BTW u iPad idu microsim kartice domaćih telekom operatera. Svi imaju ponudu nekoliko podatkovnih paketa. Npr. ja koristim 1 Gb za 50 kn (popust od 50% - Stick2Carnet, redovna cijena je 100 kn za 1 Gb). Taj gigabajt mi je dovoljan budući da na radnom mjestu imam bežični internet, a i na sve većem broju mjesta koje obilazim dostupna je besplatna mreža.
14.10.2010 | 23:51
Hvala na pomoči ja sam isto tako razmišljao jer me više privlači iPad radi velikog displaya i novog iskustva surfanja webom a i aplikacije su puno bolje.

Naime ugovor u T-mobileu mi ističe u 12.mj. i mogu vrlo povojno dobiti iPhone 4, koji tada planiram prodati i onda od tih novaca kupiti iPad 16gb wi-fi + 3g, kojega ću kupiti u Austriji. Vjerojatno ce tako biti, konačni sud cu donijeti dok ga isprobam za par dana.

Tada bih uzeo nižu tarifu za internet na iPhoneu pošto sada imam web'n'walk L od 850 mb. Možda pređem na i75 sa 150mb mjesečno što je sasvim dovoljno za ono što iPhone skida pokoji update na aplikacijama, i mozda sitna provjera maila.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
15.10.2010 | 03:30
Ja sam si priuštio iPad i iPhone4. Iskreno, mislim da iPhone 3GS kojeg imam od prije nisam trebao mijenjati za četvorku, a naročito od kad koristim iPad.

Jedino što me je potaknulo da uzmem i iPhone4 je nešto kvalitetnija kamera, a ja volim slikati te činjenica da se žena počela tužiti na iPhone 3G da joj je prespor pa je pao dil da si ja uzmem iPhone4, a njoj dam 3GS-a i svi sretni

Pored toga 3G sam jailbreakal pa sam na njega instalirao MyWi te ga sad koristim kao WiFi pristupnu točku za surfanje na 3G mreži. Imam Web'n Walk karticu u njemu Tako da sam onda uštedio kod kupovine iPada jer nisam morao uzeti 3G model već samo sa WiFi (zapravo nisam uštedil jer sam uzeo model sa više memorije)

Iako je iPhone4 retina display bez premca, ipak je iPadov ekran taman ugodan za surfanje, čitanje knjiga, gledanje filmova itd.
15.10.2010 | 10:20
Kao što sam ranije rekao nisam lik koji voli puno fotografirati i snimati. Tako da ce mi za mi je sitne potrebe u tom području 3GS biti sasvim dovoljan.

Dosada sam moj iPhone 3GS koristio za cijeli svoj multimedijalni život od filmova,tv serija do muzike surfanja webom. Pošto mi je veci dio mjeseca moj PC nedostupan, jer sam na školovanju u Zagrebu. A i kada dođem doma više se volim zavaliti na krevet i surfati na iPhone-u negoli sjediti pred onim smečem od PC-a

Tako mi se čini iPad idealnim uređajem za mene, nisam lik koji voli jailbreak-at iPhone tako da ću radije dodati još 100€ i kupiti si 3G verziju.

Sada još jedini problem ostaje prodati iPhone 4 koji ću dobiti tek u 12.mj.
Ako znate nekoga tko planira kupiti iPhone 4 recite da mi se javi u 12.mj. ga može dobiti novog, nekorištenog, ravno iz T-mobile ducana i njegove ruke. 16gb model 4000kn, a 32gb model 4800kn. Molim Vas ako ikoga znate preporučite mu.

Još jedanput hvala svima na pomoći i na odgovorima:)
16.10.2010 | 09:33
Nek si ti stavio smajli poslije uvrede na racun PC.Dobili smo jos jednog extremnog apple korisnika.
U vezi pitanja,meni je veci gust sjesti pred imac (mada mi ni PC nije mrzak)nego iz kreveta surfati na iphone-u.Imam 4-ku i meni je sasvim dovoljna za moje potrebe.iPad mi je prevelik za nositi a i pretezak za par sati surfanja (prijateljima i probao sam).A zeni kad smo kupovali izabrala je macbook ,mada je je sad kao modernije imati iPad.MB je malo skuplji ali zato sa puno vecim mogucnostima,barem onim sto njoj tj nama treba.
16.10.2010 | 16:14
Da veliki sam fan svih Apple-ovih proizvoda. Iz jednostavnog razloga zato što su izuzetno kvalitetni, tako jednostavno i kvalitetno dizajnirani i jednostavni za korištenje te naprosto predivni.

Sa PC-om imam dosta velikih problema od raznih virusa do neznam kakvih errora i smrzavanja (muka mi je dok se sjetim). Namjeravam si u skoroj budučnosti kupiti Maca, međutim nije mi sada tako jako potreban da ga moram imati sada a u ostalom i poprilično je skup. iPad mi je daleko potrebniji i mislim da cu si ga na kraju ipak kupiti
17.10.2010 | 09:52
Sank je napisao:

Pored toga 3G sam jailbreakal pa sam na njega instalirao MyWi te ga sad koristim kao WiFi pristupnu točku za surfanje na 3G mreži. Imam Web'n Walk karticu u njemu Tako da sam onda uštedio kod kupovine iPada jer nisam morao uzeti 3G model već samo sa WiFi (zapravo nisam uštedil jer sam uzeo model sa više memorije)

Molim te objasni mi ovo malo:

1. Sa MyWi moj IPhone 3g postaje modem koji spaja sve na Net preko 3G- i ili EDGE-a?
2. Radi li to sa mojom T-Mobile karticom 300 ili moram imati Web'n Walk karticu u njemu?
3. Koja je najjefitnija varianta takvog jednog poduhvata?
4. Koje je najbrža i sa najvećim Volumenom?
5. trebam li išta instalirati na moj Mac?

Šta ti preporučuješ?

Hvala.
17.10.2010 | 16:22
1. Dakle moraš imati jailbreakan iPhone na koji se tada stavi program MyWi i koji omogučava tvojem wi-fi iPad-u da se spoji na 3G ili Edge mrežu preko tvojega iPhone-a, pri čemu se troši internet promet sa tvojega iPhone-a.

2. Za web'n'walk ti netreba nikakva posebna kartica već obična sim kartica koja ide u tvoj iPhone ili micro sim kartica ako imaš iPhone 4. Web'n'walk je opcija kod T-Mobilea postoje S,M,L i XL paket S je 125 mb, M je 250 mb, L 850 mb, te XL 1gb prometa mjesečno.
17.10.2010 | 22:19
To znači da preko mog IPhone može biti spojeno i više računala.
To je super stvar. To ču kupiti.

Hvala ti.
18.10.2010 | 09:11
Što se tiče spajanja računala ili laptopa na mrežu preko iPhonea ti ni netreba jailbreakan iPhone, jer iPhone vec ima u sebi opciju Internet Tethering (tkz. dijeljenje interneta) koje funkcionira preko usb-a ili preko Bluetooth-a. A u slučaju korištenje interneta na iPadu preko mreže od iPhonea sam ti vec objasnio.
18.10.2010 | 09:48
Mislim da ta kombinacija ne radi s iPadom. Mislim da ide samo jedno racunalo koje se spoji s iPhone-om putrm Bluetootha. Ono kaj se spominje je da se iPhone pretvori u Access point i onda moze vise racunala na net.
Ja nisam probavao kako ide ako se jedan komp spoji preko iPhone-a, a na istom kompu se djeli internet veza (kao nekad modemska veza). To bi mozda i islo.
18.10.2010 | 10:31
Sa iPadom radi kombinacija da se iPhone mora jailbreakat i staviti na njega program MyWi tako je Sank napravio i sve mu radi.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
19.10.2010 | 01:56
tino1 je napisao:
Molim te objasni mi ovo malo:

1. Sa MyWi moj IPhone 3g postaje modem koji spaja sve na Net preko 3G- i ili EDGE-a?

MyWi pretvara iPhone u WiFi pristupnu točku na koju se onda mogu spojiti laptopi, iPadi i svi oni uredjaji koji koriste WiFi te tetheringom ići na internet preko mobilne mreže. Može se spojiti i više uredjaja u isto vrijeme.

2. Radi li to sa mojom T-Mobile karticom 300 ili moram imati Web'n Walk karticu u njemu?

To može raditi sa svakom SIM karticom koja ima uključen i prijenos podataka, dakle pristup internetu pa dakle i iTarife.

3. Koja je najjefitnija varianta takvog jednog poduhvata?

Iskreno, nisam puno proučavao cijene, ali ja imam Web 'n Walk bez pretplate sa cijenom 1Mb od 0,25 Kn, pa platim samo koliko i potrošim. Za realizaciju je potreban iPhone 3G sa minimalnom verzijom iOS-a 3.1.3 jailbrekan i preko Cydie kupljena aplikacija MyWi koja košta 19,99 USD. Prije se je prodavala preko "Rock My Phone", ali sad se može skinuti preko Cydie i platiti PayPalom naprimjer.

4. Koje je najbrža i sa najvećim Volumenom?

Ne znam točno na kakav volumen misliš, ali mislim da sam na to već odgovorio

5. trebam li išta instalirati na moj Mac?

Na Mac ne trebaš ništa instalirati, kao ni na bilo koji drugi uredjaj. Kad se na iPhonu uključi MyWi samo se treba preko WiFi na njega spojiti isto kako se spaja na WiFi rurtere.

Šta ti preporučuješ?

Hvala.

Pa sve zavisi što ti treba. Meni treba da na ljetovanju mogu sa svojim WiFi iPadom surfati po internetu na plaži ili u apartmanu, a moja žena i djeca sa drugim iPadom pa da se ne moramo natezati tko će koliko i kada. Pored toga možemo ga koristiti da igramo igre umreženi preko WiFi, a i ne moram prebacivati crtiće i filmove na iPade nego preko WiFi uz pomoć Air Video aplikacije možemo ih gledati sa laptopa streamingom
19.10.2010 | 09:20
@Sank

Hvala ti na preciznim odgovorima. Super stvar, radi kao sat.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 53 minuta
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1
  • drlovric: Apple nas dozivljava kao neko africko pleme i nema tu razumnog objasnjenja ni opravdanja.
  • drlovric: Da jadni, kako bi to mogli priustiti. Bitno bi im utjecalo na poslovanje a pokrili bi desetke miluja ljudi (HR, BIH, SRB, CG). Sve isti jezik :) Iz istog razloga nemamo titlove na Apple TV. A Slovenija ima. Valjda su veci od ostatka ex. YU :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO