Iphone 4 - iskustva nakon 7 dana (GPS, multitaskin
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Iphone 4 - iskustva nakon 7 dana (GPS, multitaskin

• egg
  • Korisnik
  • 13
31.10.2010 | 00:51
Pred cca tjedan dana kupio sam iPhone 4. Već duže od 2 godine koristim iPhone 3G. 3GS seriju sam preskocio (zbog ugovora naravno).

Pišem ovaj post kako bih ljudima koji razmišljaju o kupovini ovog telefona olakšao odluku. Znam da na webu postoje razni reviewi, no neke podatke o korištenju nisam mogao pronaći ili nisu bile dovoljno jasne.

Dakle evo mojih iskustava u par natuknica (bez posebnog redoslijeda):

1. GPS - u odnosu na 3G model (pretpostavljam da isto vrijedi i u odnosu na 3GS), performanse su nevjerojatno bolje. Iphone 4 na otvorenom prostoru GPS poziciju pronalazi za par sekundi. GPS signal dobivam čak i u kući (zelene crtice - good signal u MotionX aplikaciji), dok je 3G imao problema sa pozicioniranjem ukoliko bih ga stavio pored mjenjača u autu). Ovo se naravno odnosi na "pravu" GPS poziciju, dakle triangulacijom pozicije u odnosu na satelite a ne na cell towere. Ne bih se kladio, ali čini mi se da ni ručni GPS koji sam isprobavao pred par mjeseci nije mogao uhvatiti satelite u kući.

2. Antena - priče o problematičnoj anteni su me naravno brinule. Isprobao sam "death grip" u t-com centru, nije bilo gubitka signala, no oni mogu imati lokalne repetitore i što ja znam...nisam bio siguran. Čitao sam na raznim mjestima da je problem prenapuhan ali kako kažu gdje ima dima ima i vatre .... nije mi bilo svejedno. Sada kada ga imam mogu samo reći da su ljudi koji su prijavili "problem" u najmanju ruku zlobni.
U manjem gradu gdje živim, imam 5 crtica, nikakv death grip ne smanjuje jačinu signala. A što se tiče područja sa slabim signalom: ovaj post pišem na mjestu gdje je signal vrlo slab. Na 3G modelu imao sam 1-2 crtice. Jedva sam se spajao na net (EDGE) i postizao brzine od 3-4 kb u sek.
Sa iPhonom 4G imam 4 crtice. Nemam problema s gubitkom signala držanjem mobitela. Spajam se na EDGE i imam brzinu 20-35 kb u sek. Dakle antena je fenomenalna - pretpostavljam da je antena razlog i boljeg prijema GPS signala.

3. Multitasking - kako nemam 3GS model, ovo mi je prvi susret s implementacijom multitaskinga u iOS. Naravno, čitao sam da se ne radi o "pravoj" implementaciji, no da li to krajnjeg korisnika zanima? Meni osobno niej bitno na koji način radi, ali ako mogu birati, radije bih upravo ovakav kakv je implementiran jer radi savršeno. Skype mi je stalno uključen iako taj program troši dosta baterije jer ne koristi push notifikaciju (to je bar ono što sam skužio iz raznih postova), aplikacije od kojih očekujete da rade kada se prabacite na drugu, nastavljaju s radom, npr. slanje maila, skype razgovor, gps navigacija....
GPS navigacija je zapravo dobar primjer. Jaibrejkao sam iPhone 4 iOS4.1, kako bih isprobao zadnje verzije 2 navigacijska programa (inače kupujem programe, ali ih testiram krekane ukoliko ne postoji free verzija - ne osuđujem ljude koji koriste krekane s obzirom na usranu materijalnu situaciju u državi). Testirao sam TomTom i Sygic Mobile. Oba su radila istovremeno. Situacija je bila donekle komična jer sam TomTom postavio da govori hrvatski, a Sygic engleski. Putovao sam u centralnu Istru sporednim cesticama kroz zabačena mjesta/sela. TomTom se u najmanju ruku izgubio....slao me na neke sporedne ceste i makadame - poslejdnja verzija softvera. Moguće je da se igranjem s postavkama to može ispraviti, ali tko želi riskirati? Sygic me je doveo do cilja bez greške. Sygic je na engleskom davao upute da skrenem ili produžim, a TomTom na hrvatskom da se okrenem čim stignem i vratim se natrag :DD
E da, zaboravio sam napomenuti da sam već pred cca 1 god instalirao backgrounder app na jailbrejkan 3GS. Radilo se o pravom multitaskingu, bez ograničavanja procesa. Baterija se trošila jaaako brzo.
Svaka čast programerima na voakvoj implementaciji multitaskinga na mobilnom uređaju. Radi odlično, baterija se ne troši brže.

4. Brzina procesora - meni izgleda ko da leti . 3G je zaista bio spor, naročito nakon jailbrejkanja i instaliranja nekoliko addona.

5. Video kamera - iz specifikacija je vidljivo da se radi o HD formatu zapisa pa se o tome nema što reći, no ipak mogu napomenuti jednu stvar: na 3G modelu instalirao sam free cydia aplikaciju za snimanje videa. Rezulatti su bili prilično jadni prvenstveno zbog CMOS jello efekta - kod pomicanja "kamere" dobiva se dojam da se sliak deformira i vibrira poput želea. Tko je vidio zna o čemu pišem. Na iPhonu 4 taj efekt nisam primijetio. Snimke su odlične i mogu zamijeniti kućni camcorder.

6. Fotke - kvaliteta fotografija je izuzetna s obzirom na vrstu uređaja. Ja inače koristim Nikon D2X, a od nedavno Canon 7D za ozbiljne poslove, no fotke snimljene s iPhonom 4 su me ugodno iznenadile. Rezolucija je dovoljna za amaterske potrebe (fotkanje djece, prijatelja, izleta i sl.), a kvaliteta fotke je jako dobra - oštrina, boje itd.
Odmah sam skinuo Photoshop Express (free), kupio Hipstamatic i Incredibooth. Fotke izgledaju jako dobro. Može se bez problema napraviti izložba manjeg formata. Rezolucija u odnosu na 3G (nemam pojma kakav je 3GS) je toliko bolja da napokon rade i OCR programi. Isprobao sam Prizmo aplikaciju. Ne podržava hrvatski jezik i znakove, ali rezultati su iznenađujuće dobri ukoliko snimite pod relativno dobrim svjetlosnim uvjetima (jednolična rasvjeta, sjene ne padaju preko teksta itd.). Hrvatski ocr zahtjeva malo ispravaka ali i to je bolej nego prepisivati cijeli tekst. Probao sam eblgeki tekst...radilo je bez problema. Rezolucija fotki je toliko dobra, a fokus radi i na nekoliko cm, te možete bez problema skenirati i OCR vizitke. Ja sam probao na 2.
Default foto aplikacija ima i novu opciju snimanja "HDR" fotki. Kao rezultat nećete dobiti pravu High dynamic range fotku s 16 i više bitova po kanalu, ali će rezultat izgledati kao obrađena HDR fotografija. Ukoliko uključite HDR (button na ekranu), iPhone će snimit jednu podeksponiranu, jednu "normalnu" i jednu preeksponirtnu fotku, te će sve 3 spojiti u jednu sliku. Rezultat je znatno povećan dinamični range u odnosu na bilo koji fotoaparat. Dobiti ćete detalje u normalnim uvjetima preeksponiranim (nebo) i podeksponiranim (duboke sjene) dijelovima slike.
S obzirom da me fotografija zanima, kupio sam i aplikaciju AutoStitch. Dobre fotke i brzi procesor omogućile su mi dobru zabavu izradom bar 15 panoramskih fotki interijera i exterijera. Brzo i automatski - spajao sam po 20 fotki u manje od 1 min. Vidljive su manje greške kod spajanja, no ništa lošije od desktop verzija.

7. Zvuk - nemam pojam o zvuku pa neću komentirati kvalitetu, no isporbao sam bluetooth slušalicu i prepoznavnaje glasa s i bez slušalice. bluetooh slušalica radi isto ko i na 3G, no na iPhone 4 omogućuje mi i glasovno biranje. Pritiskom na gumb slušalice od 2-3 sek, mogu izgovoriti naredbu npr. "call Ivan Ivanić mobile", iPhone će nazvati tu osobu iz imenika. Softver prepoznaje izgovoreni tekst. Neki raniji mobiteli koje sam imao prepoznavali su snimljeni izgovoreni sample. iOS implementacija je za mene dobra i loša. Dobra je jer ne moram za svaku osobu snimiti izgovor, a loša jer prepoznaje engleski naglasak i izgovor. Dakle ako želite da prepozna nečije ime, pokušajte izgovarata "krivo" poput amera. Dobra fora je iskoristiti iPhonov speech VoiceOver kako bi vam pročitao nečije ime. Nakon toga ga izgovarajte isto tako i nazivajte prijatelje bez tipkanja i gledanja u telefon. Eh da, možete izgovarati i brojeve na engleskom što će iPhone prepoznati bez porblema, no iako relativno dobro govorim enlgeski, teško mi je u glavi prevoditi broj koji sam upamtio na hrvatskom. No, ako to možete i ta opcija je otvorena. Moja želaj bila bi da se favouritsi mogu nazivati izgovaranjem jednoznamekastog broja. npr. "one" za prvi favourite, ali toga za sada nema.
Na 3G sam koristio app wind meter, i radio je prilično dobro. Nisam ga uspio isprobati na 4. Nadam se da radi isto ili još bolje.

8. Bljeskalica - ništa novo u svijetu telefona, ali nova na iPhonima. Besplatna aplikacija Light koristi ju kao svjetiljku, strobo svjetlo i SOS signal. Napokon

9. Žiroskop - reklamiraju ga kao alat koji će omogućiti bolej igrice, no ja sam ga isprobao na 2 aplikacije. Layar i Star Walk. Layar je apliakcija koja preko live videa iscrtava wireframe mrežu tla, a ovisno o aktivnom layeru koji učitavate s neta, na mreži iscrtava točke intersa oko vas - okrećete telefon gore dole, lijevo desno, ikone se pojavljuju na mjestima gdje su stvarne zgrade (postoje hrvatski POI - points of interest).
Druga je Star Walk koja radi slično no ne prikazuje live vide vaše kamere ali iscrtava zvijezde i njihova imena, zviježđa, planete itd. točno u smjeru gdje je vaš telefon okrenut. Znam da iste aplikacije postoje i za mnogo starije telefone, ali ovo radi stvarno dolično.

Moj zaključak:
Telefon je stvarno odličan (što se mene tiče - fenomenalan). Jedina stvar koju sam požalio je kupovina 16GB modela. S obzirom da su fotke i video toliko dobri, brzo ću ih potrošiti
01.11.2010 | 00:00
Karma gore!

Za ovakav detaljan opis i ulozen trud, svaka cast.
Dodajmo jos i cinjenicu da ti je to prva poruka na Jabucnjaku koju si napisao. Samo tako naprijed...
01.11.2010 | 00:11
Potpisujem.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
01.11.2010 | 09:25
Svaka čast. Karma gore.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 8 minuta
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.
  • Zdravac: Jeste li spremni, kao Europljanin, bojkotirati američke proizvode dok je Trump predsjednik i ako EU zaključi da na taj način možemo izboriti / vratiti poštovanje europskog ugleda u novom globalnom poretku ?
  • Borisone: Tresla se brda, umro je iPhone SE. R.I.P.
  • Borisone: Da ima "live" event, bilo bi tjedan dana ranije objava na Apple stranicama.
  • Zdravac: e jbg
  • Zdravac: Jel ima live prijenos?
  • Borisone: Ne. Najvjerojatnije samo ažuriran Apple site i objave za medije o novim uređajima.
  • Zdravac: Jel Apple event danas u 19:00h?
  • Yonkis: Hoćemo li sljedeći iParty organizirati putem Invites app-a? ;)
  • Yonkis: Apple will bring its next-generation M5 chip to the MacBook Pro in the fall, followed by the iPad Pro in the first half of 2026, according to Bloomberg’s Mark Gurman. - Wow, M5 na iPadu. M4 je već overkill ali ok. :D
  • miomika: @Zdravac...vjeruj mi, nebi ga prepoznao razliku, ni da te za guzicu ugrize. Nije to google translate.
  • miomika: Naravno Zdravac, pišeš na pamet i provjerio si, jelda?
  • Zdravac: Možda malo "old fashion", ali eto! :)
  • Zdravac: Vjeruj mi, skuži se odmah AI, ali kod ovih mlađih to prolazi jer je to, kao "kul"
  • Zdravac: Poslovna komunikacija zahtijeva poslovno znanje. Dakle, ili znaš što trebaš pisati, ili ne znaš. Ako ne znaš, zaposliti ću onoga tko zna - sigurno ne AI!
  • Zdravac: Ma kakav crni AI za poslovne mailove!! Kod mene ti to sigurno nebi prošlo!
  • drlovric: Mi saljemo stotine mailova na engleskom i da to ista valja, vec bi bilo u nasem workflow :) Ali eto, uzivaj ako te veseli. Ja it tvrdim da je beskorisno, sporo, trapavo, nedovrseno...
  • miomika: pa dok vidim full feature, nemogu sve reč. Upravo gledam na vijestima, završila je konferencija koja nama brani korištenje AI-a na uređajima. Što je zaključak, naravno, 10 mb texta ničega. Kako vidim u OS:_u, izgleda da će potiho ući na mala vrata. @dlovric možda je do ljudi koji je neznaju koristiti. Ipak je u pozadini chatGPT. Meni se ova opcija u mailu jako sviđa, da napravi poslovni
  • Soffoklo: @drlovric ne dozivljava nas Apple kao neko africko pleme vec mi sami sebe tako dozivljavamo i predstavljamo, a onda tvrtke poput Apple sukladno tome djeluju. Zato i Slovenija ima titlove, kao sto je imala i Apple Music davno prije nas i to uz potpunu uslugu, a ne djelomicnu, pa se premijer javno hvali kako eto imamo Apple Music. Do nas je.
  • drlovric: Apple AI je potpuno beskoristan. Dugo nisu vecu blamazu napravili. Svaki dan radim sa Amerima i niti jedan covjek mi nije rekao da ima jedan koristan feature. Svi cekaju bolju Siri koje nema pa nema. A ljudi kupovali iPhone 16 Pro radi "inteligencije" :D
  • miomika: ...i proofreading i onaj AI radi u mailu. Doduše, samo na engleskom, ali radi. Točno se kuži da lagano ovo preregulirano govno iz EU nema proslka i da AI lagano kuca na vrata.
  • miomika: ajde neke dobre vijesti. AKo je laptop/comp settiran na eng. radit će vam image playground s najnovijim update-om 15.3.1
  • drlovric: Apple nas dozivljava kao neko africko pleme i nema tu razumnog objasnjenja ni opravdanja.
  • drlovric: Da jadni, kako bi to mogli priustiti. Bitno bi im utjecalo na poslovanje a pokrili bi desetke miluja ljudi (HR, BIH, SRB, CG). Sve isti jezik :) Iz istog razloga nemamo titlove na Apple TV. A Slovenija ima. Valjda su veci od ostatka ex. YU :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO