23.06.2015 | 19:50
Pozdravljam štovano društvo i pametne glavice za koje se nadam da će mi znati i moći pomoći...
Pozdrav, ja sam Tomislav, iz sela Mraclina (20 km od Zagreba u smjeru Siska), volim puno toga, a najviše što na Macu ne trebam antivirusnu zaštitu...
Imam iMac 27" iz sredine 2010., Intel Core i3 sa 3,2 GHz, 4 Gb DDR3 na 1333 MHz, grafička kartica ATI Radeon HD 5670 512 MB, HDD 1 Tb, vanjski USB DVD/RW DL Samsung, OS Yosemite 10.10.2.
Trebam ga posve reinstalirati, prvo backupirati i onda "prepeglati" sve particije, a onda reinstall Yosemite, za što trebam USB Boot OS (moj se uništio).
Nemam mogućnosti podignuti ga sa kompa jer AppStore ne radi (kao i brdo drugih sistemskih aplikacija, samo poskoči par puta, ne podigne se, ponudi samo prozorčić "Aplikacija se nenadano zatvorila", odaberi "Ignoriraj", "Izvještaj" ili "Ponovo otvori").
Ne radi ni Pregled, ni AppStore, ni Office paket, maltene ništa osim interneta sa Mozillom, kao zamjenski preglednik radi Xee, a ne mogu više ništa ni instalirati, nema spoja sa AppStoreom, ne radi iTunes. Znači, sistemski sam katastrofa.
Trebam backup cca 500 Gb podataka - jer većinu već imam backupirano na vanjskim prepunim HDDima, te reinstalaciju svega na sistemskom HDDu, napraviti particije i onda udariti jednu sa Yosemiteom (cca 120 Gb), drugu sa Windows7 (isto cca 120 Gb), ostatak prostora prerezati na dvije-tri particije po 250-320 Gb.
Ima li netko tko bi bio dobar dušica da mi napravi - na mojem USB-u od 32 Gb - USB Boot disk sa Yosemiteom, a ako operacije ne uspije meni - da netko iz ZG, VG ili okolice uzme moju spravicu i malo se poigra sa svim tim zadacima, jasno da neće raditi samo za č'vape...?? Dobije moje AppStore podatke i neka pegla...?
Od vanjskih programa koristio sam Microsoft Office paket, Clean My Mac, Paragon NTFS for Mac OS X, T-Mobile Internet Manager (imam internet preko USB sticka paket 25 Gb mjesečno), VLC Player, Firefox, Chrome i Zen Pinball II (kupljeno cca 6 fliper ploča).
Daklem, veselim se boravku i razgovorima ugodnim, te tražim dragovoljca za gore opisane zadatkiće...