Pozdrav z Mraclina (Republic of Turopolje)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav z Mraclina (Republic of Turopolje)

• Hammer
  • Posjetitelj
23.06.2015 | 19:50
Pozdravljam štovano društvo i pametne glavice za koje se nadam da će mi znati i moći pomoći...

Pozdrav, ja sam Tomislav, iz sela Mraclina (20 km od Zagreba u smjeru Siska), volim puno toga, a najviše što na Macu ne trebam antivirusnu zaštitu...

Imam iMac 27" iz sredine 2010., Intel Core i3 sa 3,2 GHz, 4 Gb DDR3 na 1333 MHz, grafička kartica ATI Radeon HD 5670 512 MB, HDD 1 Tb, vanjski USB DVD/RW DL Samsung, OS Yosemite 10.10.2.

Trebam ga posve reinstalirati, prvo backupirati i onda "prepeglati" sve particije, a onda reinstall Yosemite, za što trebam USB Boot OS (moj se uništio).

Nemam mogućnosti podignuti ga sa kompa jer AppStore ne radi (kao i brdo drugih sistemskih aplikacija, samo poskoči par puta, ne podigne se, ponudi samo prozorčić "Aplikacija se nenadano zatvorila", odaberi "Ignoriraj", "Izvještaj" ili "Ponovo otvori").

Ne radi ni Pregled, ni AppStore, ni Office paket, maltene ništa osim interneta sa Mozillom, kao zamjenski preglednik radi Xee, a ne mogu više ništa ni instalirati, nema spoja sa AppStoreom, ne radi iTunes. Znači, sistemski sam katastrofa.

Trebam backup cca 500 Gb podataka - jer većinu već imam backupirano na vanjskim prepunim HDDima, te reinstalaciju svega na sistemskom HDDu, napraviti particije i onda udariti jednu sa Yosemiteom (cca 120 Gb), drugu sa Windows7 (isto cca 120 Gb), ostatak prostora prerezati na dvije-tri particije po 250-320 Gb.

Ima li netko tko bi bio dobar dušica da mi napravi - na mojem USB-u od 32 Gb - USB Boot disk sa Yosemiteom, a ako operacije ne uspije meni - da netko iz ZG, VG ili okolice uzme moju spravicu i malo se poigra sa svim tim zadacima, jasno da neće raditi samo za č'vape...?? Dobije moje AppStore podatke i neka pegla...?

Od vanjskih programa koristio sam Microsoft Office paket, Clean My Mac, Paragon NTFS for Mac OS X, T-Mobile Internet Manager (imam internet preko USB sticka paket 25 Gb mjesečno), VLC Player, Firefox, Chrome i Zen Pinball II (kupljeno cca 6 fliper ploča).

Daklem, veselim se boravku i razgovorima ugodnim, te tražim dragovoljca za gore opisane zadatkiće...
23.06.2015 | 20:05
Ja sam iz Ri, sve bi ti to mogao srediti. Nadam se da češ naći nekog tamo, ali mi je istinski žao, jer sada ne ču dobiti čevape
  • Hammer
  • Posjetitelj
23.06.2015 | 20:16
Pa nije sve izgubljeno - lol - obzirom majstora za MacOS nema previše, nije isključeno da cijelu Hrvatsku počnem smatrati svojim kvartom... kao da je problem poslati pilu u Rijeku...
23.06.2015 | 20:59
Pozdrav, Hammer, i dobrodošao!
Ja sam isto iz Rijeke pa ti ne mogu pomoći, ali znam da ima dosta Zagrepčana na Jabučnjaku pa će ti se sigurno netko javiti.
Neću te pitati zašto želiš instalirati Windowse na jednu particiju, valjda znaš što radiš , samo ti skrećem pažnju da bi stvarno trebao imati dobar i jasan, *konkretan* razlog zašto bi ostatak prostora rasparčao u više manjih particija umjesto da ga ostaviš u jednoj velikoj.
I ostavi se tih "Clean My Mac" i "Mac Keeper" i sličnih malware govana. Od njih se možeš samo problemima nadati.

Reci, kad pokušaš bootati recovery, to ti ne radi?
24.06.2015 | 07:06
Isto iz Ri, mogu ti jedino ponuditi da skineš Yosemite sa FTPa (App store 10.10 verziju), ako ti to što znači. Nakon toga možeš bootabilni USB sam napraviti sa DiskMakerX alatom.
  • Hammer
  • Posjetitelj
24.06.2015 | 07:49
smayoo kaže:
Pozdrav, Hammer, i dobrodošao!

Reci, kad pokušaš bootati recovery, to ti ne radi?

Hvala na dobrodošlici!

Pa nemam recovery, a kada puknem tadašnji original disk sa MacOS-om ne želi ništa raditi jer to smatra downgradeom, neda install starijeg OS-a kada su već instalirane novije sistemske aplikacije i OS. I to mi tako i napiše.

Obzirom mi unatad par tjedana više nije dostupna jedna javna free flat WiFi mreža na kojoj sam znao skidati svašta, a paket mi je previše restriktivan, nemam sada mogućnosti skinuti ne znam koliko Gb Yosemitea... iako i kada sam imao Yosemite na sticku prije i instaliran DiskMakerX, nije htio odraditi, iako sam sve radio po uputama... vjerojatno je oštećen program negdje i sam oštećivao izradu boot USB OS-a,tako da treba jedino neka koja provjereno radi.
24.06.2015 | 20:50
Bok Hammer, Imaš prijevoz ili ti to treba dostaviti? Imam ja bootabilni USB. Javi kako ti najviše odgovora.
  • Hammer
  • Posjetitelj
25.06.2015 | 07:04
Hvala na ponudi, ja sam znhaš već gdje, sada ovisi gdje si Ti, možemo se dogovoriti ovih dana kada vidim hoću li i kada imati auto... htio bih da mi složiš tu priču na MOJ USB da imam i za ubuduće...
25.06.2015 | 08:59
Šaljem ti PM
  • Hammer
  • Posjetitelj
05.07.2015 | 12:51
Imao sam manjih problema sa mojim iMacom i reinstalacijom, sačime je ping bio dobro upoznat...

Prvo, reinstalacija je išla samo ako sam prvo obrisao sistemsku particiju i nakon restarta išao na novu instalaciju, drugačije nikako.

Drugo, unatoč bootabilnom USB sticku sa svježim 10.10.3, reinstalaciju je - bez mogućnosti odabira - radio isključivo putem interneta, nije dozvoljavao offline reinstall, i pokretanjem reinstalacije OS-a cijelog je skidao sa AppStorea, stick ga se nije nikako dojmio, dapače nije nudio nikakve mogućnosti da bude ikako drugačije osim clean installa sa interneta na prethopdno formatiranu particiju (nije dao da se u jednom taktu formatira i instalira).

Tako da mi je ovo javljanje u biti nakon treće sreće instalacija, nadam se da će sve raditi, jer prethodna je isto bila super, no radila je par dana dok kćer nije spojila iPhone na iTunes, iPhoto i Foto, i išla seliti par tisuća fotografija kroz te programe, sve se smrznulo i zblesiralo da se više nije dao ni pokrenuti drugačije osim svježe reinstalacije (normalno da su svi uslužni programi diska, i popravci dozvola i diskova provedeni desetak puta uz jednako toliko restarta - sve uzalud!).
06.07.2015 | 06:36
Jesi siguran da ne maš problema sa HDD? Ne bi se baš smio tako smrzavati!
06.07.2015 | 16:11
I meni to izgled kao hard na izdisaju. Sve nekako posložiš i radi dobro dok se ne zapišu podaci na određeno sjebano mjesto i krenu peripetije.
  • Hammer
  • Posjetitelj
07.07.2015 | 12:19
Ide redovito na "uslužne programe diska" gdje pegla permissione i disk, tamo veli da je sve OK.

Frend iz Slavonskog Broda je isto maher za Mac i kod zadnje reinstalacije sam ga, prije više mjeseci, tražio da mi instalira i jednu particiju Windowsa,cca 75 Gb, neka stavi Win7, instalira CorelDraw (prokleta navika) i maltene mi više ništa i ne treba, samo da taj dual-boot šljaka... moj stroj nije htio ni čuti, iako je sve prikazivao ispravnim i u redu, da bi prihvatio bilo kakovu instalaciju sa strane, reče mi da ni njemu nije jasno zašto uopće ne doživljava Windowse, iako je za njih sve pripremljeno...
07.07.2015 | 16:03
Hammer kaže:
Ide redovito na "uslužne programe diska" gdje pegla permissione i disk, tamo veli da je sve OK.

Taj ti program ne može detektirati hardverski kvar diska dok ovaj toliko ne uznapreduje da je već sasvim očito.

Frend iz Slavonskog Broda je isto maher za Mac i kod zadnje reinstalacije sam ga, prije više mjeseci, tražio da mi instalira i jednu particiju Windowsa,cca 75 Gb, neka stavi Win7, instalira CorelDraw (prokleta navika) i maltene mi više ništa i ne treba, samo da taj dual-boot šljaka... moj stroj nije htio ni čuti, iako je sve prikazivao ispravnim i u redu, da bi prihvatio bilo kakovu instalaciju sa strane, reče mi da ni njemu nije jasno zašto uopće ne doživljava Windowse, iako je za njih sve pripremljeno...

Particijska shema na disku ne može biti GUID, mora biti MBR. Ako imaš GUID particijsku shemu, ne može ti se Win bootati.
  • Hammer
  • Posjetitelj
07.07.2015 | 20:26
OK, što se tiče ovog drugog oko particijskih shema, ne kužim se toliko u to....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 14 minuta
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?