10.12.2013 | 11:10
Pozdrav svima,
Molio bih pomoć glede instalacije Mac OS-a 9 na iBook G4.
Probati ću biti što detaljniji da mi ne kažete da nisam dovoljno opisao problem. Znači, stvari stoje ovako:
- nisam Mac korisnik, ali prijatelj me zamolio mogu li mu pogledati njegov iBook G4
- iBook G4 je bez operativnog sustava. Kada se upali pojavljuje se onaj "blinkajući" folder s upitnikom. To očito znači da nema OS-a
- nemam pojma koji je G4 model, niti zna frend
- drive za optički uređaj ne radi. Neće mi primati medije (medij uđe negdje do polovice, ali ga drive ne vuče), a neće ni izbaciti ništa obzirom da vjerujem da je neki medij već unutra. Probao sam na eject gumb, i držanjem trackpada prilikom boota. Ništa.
Meni znači ne preostaje ništa drugo doli instalirati OS putem USB-a. Na netu sam vidio da iBook G4 očito može bootati instalaciju OS-a s USB-a. Vidio sam i videe na youtubeu, no niti jedan nije baš dovoljno detaljan kako bi mi pomogao.
I od tuda se nikako ne uspijevam pomaknuti. Znači, evo što sam pokušao:
- skinuo sam OSX 10.4.3 Tiger za PPC
- skinuo sam i OS 9.2.1
- kako bih stavio OS na USB stick, koristio sam TransMac. Alat uredno prenese ISO, odnosno DMG na stick
- stavim stick u slot, i prilikom boota držim Function+Option+O+F da bih ušao u OpenFirmware
- upisujem naredbu boot ud:,\\:tbxi, no dobijem odgovor LOAD-SIZE too small, bez obzira koji OS probao. Probao sam s dva različita sticka, ništa.
- probao sam i s naredbama dev usb0, nakon nje ls, no ne dobijem /disk@1
Probao sam i s PearPC, pa preko njega napravit instalaciju, no taj PearPC mi jednostavno ne radi. Očajno loše i nefunkcionalno sučelje.
Čitam da se može i s firewire eksternim driveom, no to nemam.
Eto, ne znam. Jednostavno sam bez ideja. Bilo kakva pomoć, savjet su dobrodošli.
Hvala svima.